reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
reklama
No dlatego się tak zastanawiam nad tym. Czyli jak by poród odbył się 37 + np 2 to już nie wcześniak? To tylko tydzień różnicy 🤔🤔🤔
Tak, tylko ja od zawsze zastanawiam się czy skończony 37 to nie 38+0 w terminologii ciążowej. Bo za ciążę donoszoną uznaje się urodzenie w 38 tygodniu.

Urodziłam równo w 36tc 4 tyg przed planowanym terminem i dziecko było późnym wczesniakiem. Tak już przyjęto, że od 37 tc ciąża uznawana jest za do noszoną. W książeczce zdrowia oznaczono cechy wczesniactwa które posiadał syn plus na wypisie informacja i skierowania do konkretnych Poradni. W szpitalu spędziliśmy tydzień że względu na problemy z żółtaczką.
U niego w sumie prócz niższej wagi i problemów z żelazem nic się nie działo.
Teraz urodziłam córkę w 39tc która wagowo była identyczna jak jej starszy brat 😜
Nie ma co się bawić w kalkulatory tylko liczyć pełne tygodnie. Skoro urodzony w 36 tc to 4 tyg ma do tyłu i analogicznie 32 - 8tyg.

Nie znam sie na wcześniakach... Może ktoś mi powiedzieć dlaczego w autorki przypadku syn się urodził tylko miesiąc szybciej na chwilę obecną z kalkulatora wynika że ma 10 tygodni a w rzeczywistości 3 miesiące... Dlaczego jest półtora miesiąca różnicy?
I czasem nie jest tak że dziecko urodzone 4 tygodnie szybciej nie zalicza się do wcześniaków? 36 tydzień to już praktycznie rozwinięta ciąża....
Niestety nie jest tak moja córka 36 tydzień miała więcej cech wczesniaczych niż synek z 35 tygodnia. Ciąża donoszona jest po skończonym 37 tygodniu

Czasami może mieć jeszcze cechy wczesniacze zazwyczaj jest to wpisane w książeczkę zdrowia. Ale według ginekologów ciąża była donoszona.
Mój prowadzący ginekolog nie podrawił mi powiedzieć że coś się dzieje z moim synkiem.. Na moje pytania odnośnie ciąży i dziecka odpowiadał mi tylko cytuję '' Wszystko jest w posządku dziecko jest zdrowe''

reklama
Mój prowadzący ginekolog nie podrawił mi powiedzieć że coś się dzieje z moim synkiem.. Na moje pytania odnośnie ciąży i dziecka odpowiadał mi tylko cytuję '' Wszystko jest w posządku dziecko jest zdrowe''
Ale po porodzie? Po porodzie już dziecko przechodzi pod skrzydła neonatologów i pediatrow w szpitalu i to oni powinni Ci udzielić informacji dotyczących dziecka. A ginekolog już się zajmuje tylko Twoim zdrowiem. A jeżeli w ciąży Ci tak zdawkowo odpowiadał to bym zmieniła ginekologa

Do góry