reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
Na spacerze może być jak każde inne dziecko.
Co do ubierania to obserwuj. Wcześniaki mają często problem z termoregulacją, na początku trzeba trochę cieplej ubierać niż dzieci donoszone.

reklama
Ojej ale z maluszkiem wszystko dobrze??
Urodził się w 31+3 pierwszego czerwca i już byłby w domu gdyby nie fakt, że podrosło mu CRP i musiał jeszcze zostać w szpitalu. Poza tym do przodu 💪
Rozszerzanie diety wedle wszelkich wiarygodnych źródeł powinnyśmy zacząć mniej więcej w 6 miesiącu życia, a już na pewno wtedy kiedy pozycja siedząca przychodzi dziecięciu naturalnie. Pamiętajmy że poza umiejętnością siedzenia z podparciem muszą również zostać spełnione pewne biologiczne warunki jak dojrzałość układu pokarmowego czy nerek.

Do 12 mies mleko jest podstawą u dziecka i nie zmniejsza się jego ilości. Początkowo dziecko poznaje smaki i jest to dosłownie kilka łyżeczek. Dopiero później zjada tak ilość by zaspokoić głód. Jednak to mleko jest podstawą jego diety i podaje się je nadal w takiej ilości ile dziecko potrzebuje. Posiłek powinien być podany np po 30 min od karmienia.
Masakra, taki doradca 🤦‍♀️

Dowolną 😉

Położna chyba nie zna nowych zaleceń WHO. Radzę samemu poczytać niż słuchać kobiet nie doszkalających się.

Wcześniak to noworodek jak każdy inny. Tu mowa o późnym. Wiadomo skrajne wcześniak mają duże nie raz problemy zdrowotne. Jeśli dziecku nic nie dolega to nie ma co treść się nad nim jak nad jajkiem. Niech spokojnie poznaje świat a ty uroki macierzyństwa
Synek urodził się w 36 tygodniu ciąży. Praktycznie to jego radowali, ponieważ miał niewydolność oddechową i niskoł masę ciałka. Ważył 2400

Mój ważył 2650g i naprawdę niczym nie różni się od rówieśników. Ba rozwojowo wyprzedzal zawsze niejednego z nich. Dziś laureat wielu konkursów przedmiotowych. Wczesniactwo nie oznacza napiętnowania dziecka. Czasem to tyci trudniejszy start, więcej wizyt kontrolnych u lekarzy.
Ciesz się macierzyństwem, dbaj o dziecko, ale naprawdę nie musisz jakoś bardziej szczególnie dbać o niego niżby urodził się w terminie, jeśli rozwija się prawidłowo i wszystko z nim ok.

reklama
Ja akurat wcześniej zaczynałam rozszerzać dietę (wytyczne who miałam w nosie), ale Twój synek jest jeszcze na to stanowczo za mały.
Mój synek ma dopiero 10 tygodni+2 dni. Jest na mleku motyfikowanym waży 400, je co 2 godziny 🙂.. Jakiś czas temu była u nas Pani położna, synkowi zbliżała się godzina karmienia. Gdy poszłam do kuchni aby zrobić dziecku mleko, pani położna przyszła za mną i patrzyła mi się na ręce jak robiłam mleko.. Raczyła mnie upomnieć że mały ma 3 miesiące, i gdzie mam dla niego jakiś normalny posiłek np. w słoiczku...

Do góry