reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety wcześniakom??

Marzena_29

Zaangażowana w BB
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..

reklama
reklama
Cześć mam w domu wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży. Jest na mleku motyfikowanym. Ale chce jemu wprowadzać diety, tylko niewiem kiedy mogę i od czego powinnam zacząć?? Synek ma już 10 tygodni i 2 dni..
Swojemu wcześniakowi z 36tc rozszerzałam po 6 mies I takie są najnowsze zalecenia who niezależnie czy dziecko na kp czy mm.

U wcześniaków podaje się tzn wiek korygowany. Można sobie obliczyć jakimś kalkulatorem internetowym, na przykład tutaj: https://www.komlogo.pl/index.php/component/wiekmetrykalny/

Wiek skorygowany powinien też podać pediatra pod którego opieką jest dziecko. Powszechnie jednak uważa się, że donoszenie ciąży do 35 tygodnia nie zawsze wymaga posługiwania się wiekiem skorygowanym, temat do dyskusji z lekarzem.

U wcześniaków podaje się tzn wiek korygowany. Można sobie obliczyć jakimś kalkulatorem internetowym, na przykład tutaj: https://www.komlogo.pl/index.php/component/wiekmetrykalny/

Wiek skorygowany powinien też podać pediatra pod którego opieką jest dziecko. Powszechnie jednak uważa się, że donoszenie ciąży do 35 tygodnia nie zawsze wymaga posługiwania się wiekiem skorygowanym, temat do dyskusji z lekarzem.
Na tej stronie też liczyłam i wyszło nam że synek ma 10 tygodnii i 2 dni.

Tak jak pisze poprzedniczka. Dużo też zależy czy dziecko urodzone posiadało oznaki wczesniactwa. Napewno posiadasz odpowiedni wpis w książeczce.

Korygujesz 2tyg liczac do 38 tyg.
Ja urodzilam w 35neurolog koryguje 3 tyg.z wprowadzeniem jedzonka dobrze poczekać do ok 6 mies...jezeli na mm...5.5 jest ok..najlepiej zaczac od sloiczka dla 4mies dziecka:)

Która mamusia wcześniaka powie mi czy dobrzy mi wyszło??

Załączniki

• Screenshot_20200705-161405.png
    Screenshot_20200705-161405.png
    33,2 KB · Wyświetleń: 75
  • Screenshot_20200705-104258.png
    Screenshot_20200705-104258.png
    32,9 KB · Wyświetleń: 72
reklama
Do góry