reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania i odpowiedzi

reklama
Mój tata ma amputowaną częśc nogi. Na każdej komisji Zus się pyta, jaką pracę może wykonywać???:baffled::baffled::szok::szok::baffled::baffled::szok: I renta też jest przyznawana tylko na rok:no::no:

Ja na moim L4 mam kod "2". Też słyszałam, ze zus kontroluje ciężarne na L4:sorry2::sorry2:

Ja na szczęście taż mam 2. Lekarz zalecił mi od początku ciąży 4h siedzenia przy komputerze, a moja praca polegała na siedzeniu przez 8h. W pracy było im to bardzo nie na ręke i sami zaproponowali żebym poszła na L4. więc od 12 tygodnia ciąży siedze w domu, a w ZUSie zawsze mogę powiedzieć że pracodawcy nie pasowało, a przepisy wyraźnie mówią, że kobieta w ciąży nie może siedzieć przed monitorem powyżej 4h na zmianę.

Co do kontroli z ZUSu to miałam raz zaszczyt się do nich zgłosić. Miałam złamaną nogę po wypadku samochodowym. 6 tygodni noga w gipsie, po tym dostałam jeszcze 2 tygodnie na naukę chodzenia. W poniedziałek miałam wrócić już do pracy a wezwanie dostałam na czwartek 3dni przed powrotem do pracy. Mówie lekarzowi, że nie wiem po co mnie wezwali skoro kończy mi się zaraz L4, on stwierdził, że w sumie rzeczywiście bez sensu no i powypisywał co miał powypisywać i na tym się skończyło:-(.

ajjj ten zus:( u mnie jeszcze nie byli, więc mam nadzieję,że kontroli nie zobaczę już do końca ciąży:) co do zwolnienia - to ja nawet jak nie mogłam chodzić to dostawałam to z opcją chodzenia - właśnie żeby uniknąć sytuacji,że się do lekarza wyszło albo na jakieś zakupki a tu puk , puk i jest ktoś z ZUS-u

u mnie jakby przyszli to i tak by się nie zobaczyli ze mną ;) zameldowana jestem u mamy a wynajmujemy mieszkanie w innym miejscu ;-)zwolnienie mam oczywiście na ten adres co mam dowód osobisty ,więc mogą mnie cmoknąć :-p

u mnie jakby przyszli to i tak by się nie zobaczyli ze mną ;) zameldowana jestem u mamy a wynajmujemy mieszkanie w innym miejscu ;-)zwolnienie mam oczywiście na ten adres co mam dowód osobisty ,więc mogą mnie cmoknąć :-p
ja też mam w zwolnieniu adres rodziców, ja nie jestem tu zameldowana tymczasowo, więc myślę że byłby to jeszcze większy problem że przebywam gdzieś bez jakiego kolwiek zameldowania

a to trudno :tak:przecież równie dobrze mogę byc w tym czasie u lekarza albo na badaniach w przychodni ;-) nie będę do nich dzwonić ... ale dzięki Eve za odpowiedź :)

reklama
Do góry