reklama
kosinka
Fanka BB :)
Ja na szczęście taż mam 2. Lekarz zalecił mi od początku ciąży 4h siedzenia przy komputerze, a moja praca polegała na siedzeniu przez 8h. W pracy było im to bardzo nie na ręke i sami zaproponowali żebym poszła na L4. więc od 12 tygodnia ciąży siedze w domu, a w ZUSie zawsze mogę powiedzieć że pracodawcy nie pasowało, a przepisy wyraźnie mówią, że kobieta w ciąży nie może siedzieć przed monitorem powyżej 4h na zmianę.
Co do kontroli z ZUSu to miałam raz zaszczyt się do nich zgłosić. Miałam złamaną nogę po wypadku samochodowym. 6 tygodni noga w gipsie, po tym dostałam jeszcze 2 tygodnie na naukę chodzenia. W poniedziałek miałam wrócić już do pracy a wezwanie dostałam na czwartek 3dni przed powrotem do pracy. Mówie lekarzowi, że nie wiem po co mnie wezwali skoro kończy mi się zaraz L4, on stwierdził, że w sumie rzeczywiście bez sensu no i powypisywał co miał powypisywać i na tym się skończyło:-(.
Co do kontroli z ZUSu to miałam raz zaszczyt się do nich zgłosić. Miałam złamaną nogę po wypadku samochodowym. 6 tygodni noga w gipsie, po tym dostałam jeszcze 2 tygodnie na naukę chodzenia. W poniedziałek miałam wrócić już do pracy a wezwanie dostałam na czwartek 3dni przed powrotem do pracy. Mówie lekarzowi, że nie wiem po co mnie wezwali skoro kończy mi się zaraz L4, on stwierdził, że w sumie rzeczywiście bez sensu no i powypisywał co miał powypisywać i na tym się skończyło:-(.
mela1986
ajjj ten zus
u mnie jeszcze nie byli, więc mam nadzieję,że kontroli nie zobaczę już do końca ciąży
co do zwolnienia - to ja nawet jak nie mogłam chodzić to dostawałam to z opcją chodzenia - właśnie żeby uniknąć sytuacji,że się do lekarza wyszło albo na jakieś zakupki a tu puk , puk i jest ktoś z ZUS-u
ja też mam w zwolnieniu adres rodziców, ja nie jestem tu zameldowana tymczasowo, więc myślę że byłby to jeszcze większy problem że przebywam gdzieś bez jakiego kolwiek zameldowaniau mnie jakby przyszli to i tak by się nie zobaczyli ze mnązameldowana jestem u mamy a wynajmujemy mieszkanie w innym miejscu ;-)zwolnienie mam oczywiście na ten adres co mam dowód osobisty ,więc mogą mnie cmoknąć
![]()
Agulka2012
ja też mam inny adres na zwolnieniu. ale na szczęście do mnie jeszcze nie przyszli... i oby nie przypomnieli sobie o mnie!!
reklama