optimistic tez tak mysle, nasze maluszki maja jeszcze na wszystko czas, jeszcze sie nie martwie ze moja nie za bardzo chce sie przewracac, ze jeszcze nie siedzi lub stoi;-) , ze nie ma jeszcze zebow, dzieci rozwijaja sie w roznym tepie , jedne szybcie inne wolniej ale obserwowac ja bede
reklama
optimistic
Fanka BB :)
Mamusie dzieciaczków na MM, czy podajecie dodatkowo witaminę D, bo ja niedawno zakończyłam karmienie piersią i tak mi teraz wpadło do głowy, że chyba powinnam tą witaminę odstawić bo już w MM jest.
Tyle tylko, że wit D się podaje niezależnie od sposobu karmienia;-) ja daje co 2-3 dni i dawać będę póki zima się nie skończy to wit K jest tą której się nie podaje na mm, ale to i tak ją chyba do 3 m.ż się stosuje?? Ale mogę się mylić
optimistic , sama nie wiem jak to jest z ta wit. D , tutaj gdzie mieszkam w ogole nie podaje sie tej witaminy. Ja karmie MM od poczatku , stwierdzilam ze skoro w sztucznym mleku jest zawarta witamina D to juz nie musze dodatkowo jej podawac ale... o 4 miesiaca zaczelam podawac witamine codziennie, podowiadywalam sie troche i co lekarz to inna opinia, jedni kaza dawac inni juz nie, albo zima kaza dawac dodatkowo a latem juz nie bo jest sloneczko. U mnie w okresie jesienno-zimowym slonca nie ma wcale wiec podaje . Na wiosne bede w Polsce, przejde sie do lekarza i popytam sie czy dalej dawac czy nie.
optimistic
a to w takim razie muszę zapytać pediatry w czwartek, ale wychodzi z tego, że chyba lepiej podawać, więc pewnie będziemy kontynuować.
witaminkę D do roku czasu codzinnie się powinno podawać, tak powiedziała pediatra, my dajemy podwójną dawkę, ze wzgledu na wystające żeberka co może być spowodowane nieoborem tej witaminki, za tydzień idziemy na badanie własnie na ilość witaminy D w organizmie- płatne:/ i pediatra powie co dalej żeby żeberka przestały wystawać.
optimistic
sss16, mojemu też wystają żeberka ale pediatra stwierdziła, że to od ponoszenia się do siedzenia, on ciągle głowę i ramiona podnosi bo chciałby siedzieć, ale może to jednak też cos związane z tym niedoborem, za jakies 2-3 wybieramy się na morfologię to może też sprawdziemy ta witaminę D, a ile mniej więcej takie badanie kosztuje, orientowałaś się już może ??
reklama
koszt 60zł:/ no ale zrobimy, bo ciekawa jestem kurde, też mówiła, ze nie powinien siadać, ale jak on chce to co zrobić...też dźwiga głowę i ramionai jak leży właśnie. A mój jest duży i powiedziała, że u dzieci, które szybko rosną może właśnie być niedobór tej witaminki,też o krzywicy mówiła, że to jeden z objawów, ale innych on nie ma, więc to nie to póki co, ale przydałoby się żeby mu się to wyrównało. Także zrób sobie też najlepiej badanie, lepiej posprawdzać.