reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pytania i odpowiedzi

Mamusie dzieciaczków na MM, czy podajecie dodatkowo witaminę D, bo ja niedawno zakończyłam karmienie piersią i tak mi teraz wpadło do głowy, że chyba powinnam tą witaminę odstawić bo już w MM jest.
ja daję ampułkę co drugi dzień

Tyle tylko, że wit D się podaje niezależnie od sposobu karmienia;-) ja daje co 2-3 dni i dawać będę póki zima się nie skończy:tak: to wit K jest tą której się nie podaje na mm, ale to i tak ją chyba do 3 m.ż się stosuje?? Ale mogę się mylić:-D:confused:
tak, K na piersi do 3mc.
a ja przeczytalam wlasnie ze plaska glowka moze byc objawem krzywicy spowodowanej niedoborem wit. D:szok:
nie czytaj. Dużo dzieci ma płaską główkę, przeważnie tą stronę, którą sobie upodoba przy leżeniu.

reklama
sss16, dzieki za info sprawdzimy sobie, chociaż badanie nietanie :(
anaiss, nie ma co diagnozować czytając w internecie, sama wiem po sobie, że zawsze jak cos wyczytam to mi pasuje i rwe włosy z głowy, jeśli masz bardzo duże wątpliwości to może warto się skonsultować z jakims innym pediatrą.

Nadalka, optimistic wiem ze nie nalezy czytac ale jak sie czym martwie to szukam odpowiedzi np. internecie a po przeczytaniu to juz mi sie plakac chce:-D

ja przez to czytanie w necie całą ciążę w stresie żyłam, zawsze wszystkie objawy mi się zgadzały, ba nawet kilka godzin po przeczytaniu nowe się pojawiały :-D teraz trochę luzuje, ale tylko trochę, bo nadal mnie korci i czytam jak coś mi nie pasuje i chyba mi to czytanie więcej szkody przynosi niż pożytku.

Optimistic, Anaiss, heh, na pewno więcej szkody, niz pozytku. Mam identico. Sprawdzenie w necie jest silniejsze i często wszystko pasuje prawie jak ulał. Mąż tylko kiwa głowa z politowaniem w takich sytuacjach. W ciąży np byłam pewna, że mam cukrzycę, a potem odbieram wyniki i jest ok. I tez sobie obiecuję więcej rozwagi, a potem co? znowu czytam i się zamartwiam:tak:

Dziewczyny, czy któraś ma sprawdzony sposób na plamy z marchewy??? Vanish nie działa plamy jak były tak są, a szkoda niektórych ubranek:(

anaiss moja Zośka miała spłaszczoną główkę z lewej strony i ciągle tylko na tym jednym boku chciała leżeć. Położna powiedziała, że tak leżała w brzuchu to tak lubi. Dzisiaj już śladu nie ma po spłaszczeniu. Wszystko się pięknie wyrównało a ona nagle zaczęła woleć drugą stronę. Także luzik.

A co do czytania o chorobach mi akurat pomogło, w 36 tygodniu ciąży wyczytałam o cholestazie ciążowej i całe szczęście, bo gdybym w porę nie zgłosiła się do lekarza i nie wylądowała w szpitalu to pewnie nie miałabym dziś córki. Także chyba nie zawsze to takie złe.

najgorsze jest to ze ja zupelnie nie pamietam czy ona miala ja splaszczona od urodzenia czy nie:no: teraz staram sie zeby jak najrzadziej lezala na plasko na glowce ale jeszcze poprawy nie widze. kolezanki coreczka tez miala taka glowke i do roku czasu sie uksztaltowala, wiec mam nadzieje ze u nas tez bedzie poprawa. Widzialam, ze jak dzieci maja plaskie glowki to nasza takie specjalne kaski , ktore koryguja ksztalt glowy. Slyszalyscie cos o tym ?

reklama
anaiss pierwsze słyszę, mój ortopeda zbadał małą (musimy być pod stałą opieką ze ze względu na dużą dysplazję), stwierdził że asymetrii nie ma i po prostu układać na drugi bok i tyle. Moje mama mówi tak samo, że to od leżenia w jednej pozycji. Kładź ją do snu na boku podpartą czymś, żeby pozycji nie zmieniła i powinno być dobrze.

Któraś gdzieś pisała o klinie, moja Zośka śpi na nim na brzuszku i na boku i nic się nie dzieje z kręgosłupem, więc to nie szkodzi w żaden sposób.

Do góry