Mońcia ja od 2 tygodnia życia Lenki podaję jej żelazo, wit c która wspomaga wchłanianie żelaza i kwas foliowy, ale to bardziej na jej niedokrwistość. Do tego nadal podaję witaminę D. Jeżeli chodzi o jedzonko, to w dzień ukończenia 4 miesięcy Lenka dostała pierwsze jabłuszko, a teraz wcina jeszcze marchewę:-) a jak jej smakuje
po 5 miesiącu mam wprowadzić zupki i docelowo mięsko w zupce (wiadomo - żelazo). Się zastanawiam jak jej podać to mięsko... Zmiksować?
I co do żelaza... Jak karmiłam piersią, pani dr poleciła brać 2 razy dziennie po jednej tabletce wyciągu z suszonego buraka, bo burak zawiera żelazo. Mówiła że picie z soku z buraka byłoby też niezłym pomysłem, ale może powodować kolki u maleństwa więc stanęło na tych tabletkach. Spróbuj jak chcesz ;-)w aptekach mają opakowania po 60 tabsów i wcale takie drogie nie są
Słuchajcie... Ja to mam takie pytanie i w sumie kieruje mną bardziej ciekawość. Byliśmy ostatnio u wujka mojego M. któremu 1.07 urodziła się córeczka (dobre, młodsza od Leny o 5tyg a jest jej ciocią
). Zauważyliśmy z M. że wszyscy jak jeden mąż noszą małą tak jakby na siedząco (mała jest wręcz zgięta w pół). W wózku ma nawalonych tyle poduszek, że wręcz w nim siedzi. I teraz najlepsze - jak kładą ją na płaskim podłożu to mała automatycznie się zgina do pozycji siedzącej... Hmm... no wszyscy się cieszą, że ona dopiero co 3miesiące skończyła, a już siadać zaczyna, ale nam się wydaje że to ciut za szybko... że to bardziej jest spowodowane tym jak ją noszą... i to niekoniecznie może być spowodowane takim szybkim rozwojem... do tego stwierdzili, że na kolejne usg bioderek nie pojda bo po co - przeciez wszystko w porzadku bylo, jak zobaczyli ze kladziemy Lenke na brzuchu a ona dzwiga łeb jak stary to z tekstem, że tyramy dziecko (no lol...
), a ta ich mała nawet głowy sztywno nie trzyma jak jest w pozycji pionowej (ja takową zapodałam, bo Lenkę tak noszę do odbicia, a ta ona nie miała pojęcia co robić...).
Myślicie, że to normalne, że ona się tak rwie do siadania?
W ogóle jaka kluska
na forum w większości dzieci lipcowe wiec porównać można - waży prawie 8 kg !!