reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności dla naszych skarbów

kisielek jabłkowy:
1 jabłko
100 ml wody mineralnej
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
łyżeczka cukru (ja pominęłam ;-))

W garnuszku zagotować wodę. Odlać 50 ml do szklanki. Jabłko umyć i obrać, pokroic na kawałki i wrzucić do wrzątku. Dodać cynamon i cukier. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. W szklance rozmieszać wode z mąką ziemniaczana i wlać do garnuszka z jabłkiem. Całość zagotować ciągle mieszając.

Na mojego ta porcja była za duża więc resztę zjadłam ja...pyyyyycha
Albo ja jestem jakis antytalent, albo nie wiem...
Zrobilam wczoraj ten kisielek, zastosowalam nawet troszke wiecej wody z mysla o sobie ze dojem, maki ziemniaczanej nabralam 2 razy widelcem (wiec na bank nie bylo to tak duzo jak w przepisie - czubata lyzka) i co? Wyszla mi niezjadliwa breja. Kisielu to to wcale nie przypominalo.
 
reklama
Własna improwizacja - wołowinka z warzywami
produkty na oko :-)

Ugotować na parze ( ja wodę, którą gotuję, ze względu na aromat, później wykorzystuję do potrawy, więc zalecam na żywcu gotować )
ziemniaczek
marchewka
por
pietruszka
nać pietruszki
zielony groszek
kukurydza ( miałam z kolby wyłuskaną, ale myślę, że bonduelle też przejdzie, bo nie doczytałam nic o konserwantach )
Po ugotowaniu łączę z wołowinką, masełkiem, wodą z warzyw i mixuję
 
Dla dzieciaków co już jedzą nabiał , na patelni bez tłuszczu prażymy jabłuszko starte ( takie wiórki ) dodajemy do tego ryż taki lekko rozgotowany chwilkę tak podgrzewamy , potem mieszamy to z jogurtem naturalnym .
Wychodzi ala takli deser ryżowy belriso. ja na patelnie dodawałam łyżeczke masełka .
 
Kolejny deser ;-)

1 jabłko
1 banan
Owoce obrać pokroić na kawałki i gotować przez max. 5 minut z dodatkiem wody. Nadmiar wody odlać i zmiksować.Podawać ostudzone ...
 
wiecej tej maki chyba jeszcze bardziej by to zagescilo... choc bardziej to sie juz chyba nie dalo.
jutro zrobie drugie podejscie.

Katik- ja tam sie nie certole z owockami i robie wersje kisielu dla imbecyli (z pelnym szacunkiem, oczywiscie): biore soczek, jaki na mnie patrzy (taki dzieciency 100% bez cukru)- gotuje, i 'zaciagam' maka ziemniaczana rozbeltana z zimna woda :D jak jest odpowiedniej gestosci, to chwilke gotje non stop mieszajac :-) Kuba jadl, z Bartkiem nie rpobowalismy, bo on ma polki galopanki z owockami.

a czym się różni od nieugotowanych poza tym że więsza papa ? bo ja taki deser robiłam ale bez gotowania :)

Jablko gotowane zatwardza, surowe rozwalnia. Surowe oczywiscie ma wiecej witamin. Banana przed podaniem nalezy sparzyc (robi sie czarny, ale w srodku jest OK), bo pryskany maksymalnie.
Bartek w ogole nie moze surowych owocow :-( wiec jesli juz cos mamy mu podac, to musi byc ugotowane, bo inaczej zaczyna sie polka galopanka.
 
reklama
Katik- ja tam sie nie certole z owockami i robie wersje kisielu dla imbecyli (z pelnym szacunkiem, oczywiscie): biore soczek, jaki na mnie patrzy (taki dzieciency 100% bez cukru)- gotuje, i 'zaciagam' maka ziemniaczana rozbeltana z zimna woda :D jak jest odpowiedniej gestosci, to chwilke gotje non stop mieszajac :-) Kuba jadl, z Bartkiem nie rpobowalismy, bo on ma polki galopanki z owockami.
no i chyba tez tak bede robic.


dzis zrobilam kisielek z tym jablkiem, i juz wiem o co chodzi - podczas gotowania jablka odparowalo mi za duzo wody, wiec maka ziemniaczana zagescila za bardzo.
Dzis wyszlo idealnie, a moj niejadek pierwszy raz zjadl cos zrobionego przeze mnie ze smakiem.
 
Do góry