reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinaria

reklama
Ukrainski u mnie jest z ziemniakami.
Z farfoclami na smietance to tez barszcz, a kto ie lubi farfocli to sobie przecedza bo my do tego robimy gniecione ziemniaczki z cebulka na osobnym talerzyku ;)
 
O tak, tak :-)
Barszczyk czerwony z gniecionymi ziemniaczkami i cebulką.
Pychotka, aż mi ślinka pociekła :-D
 
przepisy...? hmmm mam taki jeden przepis na wyśmienite faworki :D

Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Sztuka: 120 kcal

Składniki :
? 2 i 1/2 szklanki mąki
? 1/2 szklanki cukru
? 4 jajka
? 10 dag masła (1/2 kostki)
? torebka cukru wanilinowego
? łyżeczka proszku do pieczenia
? szczypta soli
? można dodać troszke octu.
? olej do smażenia
? cukier puder do posypania

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
********************************
A tu dla smakoszy Coś innego:

&& Pierś z kurczaka z serem &&

Składniki:
- piers z kurczaka,
- ser zólty,
- szynka,
- sól,
- jajko,
- maka,
- bulka tarta.

Jak przyrządzić?
Piers z kurczaka podzielic na dwie czesci polozyc plasterek szynki i sera tak aby nie wystawalo,przykryc druga czescia piersi(z kurczaka oczywiscie).
Docisnac obtoczyc w mace,jajku roztrzepanym z sola,i bulce tartej.
Smazyc na patelni na wolnym ogniu,aby bylo rumiane.
Podawac na cieplo.

Jak podawać?
Na cieplo z salata, pomidorami,cebulka i ziemniaczkami gotowanymi w calosci. SMACZNEGO!!
 
Przepis na zebre. Ja wam napisze jak ja to robie. Bo mam swoje udogodnienia ;P

Biore zawsze 2 miski bo pózniej nie ma problemu z dzieleniem.
Ja mam proporcje na wieksza tortownice bo mam sporo amatorów jak pieke ;)

Bierzemy 6 jajek. Po 3 na miske. Ubijamy piane z białek w jednej z 3 jaj i w drugiej tez. Do białek dodajemy odpowiadające im żółtka. I po 3/4 szklanki cukru do kazdej michy. I miąchamy :-p
DO kazdej miski dodajemy po pół szklanki oleju i pół szklanki mleka.
Przygotowujemy 2 porcje po 1 i 1/2 szklanki mąki do obu dodajemy po 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do jednej dajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyzki maki.
Jedna porcja idzie do jednej michy druga do drugiej.
Polecam najpierw wymieszac ta bez kakao nie trzeba bedzie myc miksera ;)

jak mamy gotowe dwie jednolite masy to bierzemy 2 równe łyzki.
I nalewamy na środek tortownicy na przemian łyżka białego łyżka czarnego. Tak postepujemy z całym ciastem jakie mamy w miskach.

Piekarnik na 180 i około godziny pieczenia, ale musicie sprawdzac bo mój piekarnik ma swoje widzi misie :cool:

Moja jest jeszcze ciepła, ale jak ostygnie i ja pokroje to dodam foto ;)
Mozna polewac poleawi przekłądac kremem co kto lubi :-D
 
Agapa specjalnie dla Ciebie kilka możliwości co do kremu tortowego:
Straciatella :
0,5 l śmietanki kremówki ( mocno schłodzonej)
tabliczka czekolady
śmietanfix lub żelatyna ( 2 łyżeczki)
2 łyżki cukru pudru
kilka kropelek olejku zapachowego ( wanilia)

Chyba nie muszę tłumaczyc sposoby ubijania śmietany, do ubitej już dodaję startą tabliczkę czekolady, cukier, olejek, i na koniec opakowanie śmietanfixu luz dwie łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Wszystko mieszam i już.....

Na tort "pijana wiśnia" - lubię delikatne kremy więc ja zawsze robię ze śmietanki, ale można tradycyjnie z masełka.....
Ze śmietanki:
oczywiście śmietanka 0,5 litra ( schłodzona i ubita),
kakao ciemne ( ok łyżki stołowej, jeśli ma za mało intensywny smak dodaje jeszcze jedną)
2 łyżki cukru pudru
śmietanfix
łyżka wódki lub nalewki wiśniowej ( którą zresztą nasączam tort:p)
wiśnie w zalewie
Wszystkie składniki , prócz wiśni, łączymy ze sobą. Tort nasączamy rozcieńczoną nalewką wiśniową, następnie przekładamy masą, a na masę układamy wisienki z zalewy ( odsączone), na to druga warstwa tortu itd
Tort wychodzi na prawdę cuuuudo

A jeśli chodzi o masę ala marcepan do dekoracji tortu, to tak :
450g pianek marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki stopić w kąpieli wodnej, do roztapiających się dodać wodę (lepiej mniej niż za dużo), dodać połowę cukru i wymieszać (tu będzie ciężko)
Następnie dodawać pozostały cukier i ugniatać na elastyczną masę. Potem rozwałkować posypując stolnicę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.

Ostrzegam, że masa jest pracochłonna i wymaga trochę siły i cierpliwości, początkowo jest strasznie lepka i można stracić wiarę, że cos z tego będzie. Cukier puder dobrze jest przesiać przez sitko, by nie było grudek. Gdyby ciężko było rozwałkować, trzeba zwilżyć rękę wodą i tą odrobiną smarować masę, potem lekko posypać cukrem pudrem i wałkować dalej. Rozwałkowana masa powinna miec około 3mm. By masa ładnie się przylepiła, trzeba
nałożyć ją na placek posmarowany kremem. Można ją zabarwiać barwnikami i lepić ozdoby, z tej masy wychodzą cuda.
 
Meganne wielkie dzięki. Bardzo byłam właśnie ciekawa tej masy z pianek, bo z taką się jeszcze nie spotkałam.
Ja dziś będę robić paszteciki z mięsem. Muszę coś wymyślać do jedzenia bo teraz to za dużo mi nie wolno, tzn. może i wolno ale Majka i tak płacze przez ten brzuszek więc wolę ja uważać na to co jem niż ona by miała cierpieć.
Naleśniki smaże bez tłuszczu a do środka samo mięso z kurczaka bez pieczarek, cebuli i kapusty. Wiadomo z dodatkami lepsze ale coś jeść muszę.
 
Meganne wielkie dzięki. Bardzo byłam właśnie ciekawa tej masy z pianek, bo z taką się jeszcze nie spotkałam.
Ja dziś będę robić paszteciki z mięsem. Muszę coś wymyślać do jedzenia bo teraz to za dużo mi nie wolno, tzn. może i wolno ale Majka i tak płacze przez ten brzuszek więc wolę ja uważać na to co jem niż ona by miała cierpieć.
Naleśniki smaże bez tłuszczu a do środka samo mięso z kurczaka bez pieczarek, cebuli i kapusty. Wiadomo z dodatkami lepsze ale coś jeść muszę.
nie ma za co:-)
a naleśniczki z mięskiem i tak brzmi dobrze....... możesz pomidorka sobie dorzucic..... byleby był krajowy ( w miarę możliwości, albo bez skórki), na nasze polskie ważywka dzieciaczki raczej nie miewają uczulenia, a po pomidorku wzdęcia dzisia nie powinna też dostac ( jak po cebuli, czy kapuście)

moja kumpela cały czas karmienia jadła gotowanego kurczaka z marchewką i ryżem... szczerze powiem że ja jak to widziałam to mi się żygac chciało ( sorry że tak dosłownie) na szczeście położna mi wytłumaczyła, że nie trzeba aż tak się poświęcac heheheheh
 
hej dziewczyny, ja coprawda jeszcze w dwupaku, ale większośc z nas ma już swoje maluszki i z większym lub mniejszym powodzeniem karmi swoje bąbelki piersią....
moja propozycja jest taka, abyśmy powpisywały przepisy i pomysły na dietę poporodową i "karmnikową" ;-), żeby zadna z nas nie musiała wcinac przez rok kurczaka z marchewką heheheh
co Wy na to ?
 
reklama
Do góry