reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Tak dla upewnienia się to jeśli chodzi o tą "kąpiel wodną" tzn. że mam je rozpuścić na parze?
tak, pianki do miski z 3 łyżkami wody i na garnek z gotującą się wodą...... para ma to podgrzac do momentu aż się zrobi lepka mazia...... a potem zdejmujesz z gara, i dodajesz na dwa , trzy razy cukier... na początku polecam mieszac łyżką, dopiero pod koniec kiedy będzie już w miarę gęste i chłodne można wyjąc i ręką dokończyc dzieła.... podsypując cukrem pudrem.... ja za pierwszym razem tak nie zrobiłam, i prócz tego że miałam miski, blat , całą siebie i jeszcze pół kuchni do czyszczenia to wkurzałam się bo mi się nie chciała odpowiednio gęsta masa zrobic.... :-)

reklama
Dziewyczniki polecam pieczone jabłko z mikrofalówki ;)

Jabuszko na pół wydrążamy nasionka sypiemy cynamonem i do mikrofali na 4 minuty ;)
Smakuje prawie jak z ogniska i dobrze zrobi na brzuszki maluszków dla mam karmiących :)
Polecam

Ja na jabłka mam nieco inny patent.

Też pieczone, z cukrem waniliowym i cynamonem, ale zawinięte w ciasto francuskie i do piekarnika na 20min.
Pyszności :-D

miałam napisac przepis na Amerykańca więc prosze:
składniki:
1kg jabłek
1,5 szkl cukru
3 szkl mąki przennej
3 jajka
1,5 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garśc rodzynek
orzechy wloskie ( ile wam się podoba)

jabłka obrac pokroi w kostkję ( może byc dośc gruba). orzechy oplukac, rodzynki namoczyc i osuszyc.
jajka ubijamy z cukrem, i na przemian do jajek dodajemy mąkę i olej ciągle mieszając. Do masy dodajemy resztę skaldników, mieszamy, przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) na ok 35-45 minut...... ciasto najlepiej sprawdzac patyczkiem.... powinno byc wilgotne ale nie surowe:p:p
ciacho pyyyyycha......

dla karmiących piersią wersja bez orzechów też smaczna:D

Odkurzam watek:-)
Moze macie jakis przepis godny uwagi?:-)

Nikt sie nie odezwal wiec ja Wam powiem, ze mam fajny prosty przepisik na mase, ktora mozna polozyc na biszkopty:)
Latwa jak budowa cepa...tyle, ze cep z trzech czesci sie sklada a masa z dwuch skladnikow:p Ale to taki maly szczegol:D
Masa z nutella

A wiec do miski wkladamy 250 g mascarpone, dodajemy 3 lyzki Nuteli miksujemy przez chwilke i gotowe!
Ja wykladam na biszkopty nasaczone mocna kawa z Amaretto - pychaaa.

Ostatnia edycja:
Babka z adwokatem (latwa, szybka, pyszna):-)
250 g cukru pudru
5 calych jaj
2 cukry waniliowe
1/4 l. oleju
1/4 l. adwokata
125 g maki zwyklej
125 g maki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia

Cukier puder + waniliowy i jajka zmiksowac na puszysta mase. Nastepnie dodac pozostale skladniki i razem zmiksowac.
Wlac do formy "babkowej" i piec w temp. 170 st. ok. 60min.

**********smacznego**********

reklama
Do góry