tak, pianki do miski z 3 łyżkami wody i na garnek z gotującą się wodą...... para ma to podgrzac do momentu aż się zrobi lepka mazia...... a potem zdejmujesz z gara, i dodajesz na dwa , trzy razy cukier... na początku polecam mieszac łyżką, dopiero pod koniec kiedy będzie już w miarę gęste i chłodne można wyjąc i ręką dokończyc dzieła.... podsypując cukrem pudrem.... ja za pierwszym razem tak nie zrobiłam, i prócz tego że miałam miski, blat , całą siebie i jeszcze pół kuchni do czyszczenia to wkurzałam się bo mi się nie chciała odpowiednio gęsta masa zrobic.... :-)Tak dla upewnienia się to jeśli chodzi o tą "kąpiel wodną" tzn. że mam je rozpuścić na parze?
reklama
Dziewyczniki polecam pieczone jabłko z mikrofalówki
Jabuszko na pół wydrążamy nasionka sypiemy cynamonem i do mikrofali na 4 minuty
Smakuje prawie jak z ogniska i dobrze zrobi na brzuszki maluszków dla mam karmiących
Polecam
Jabuszko na pół wydrążamy nasionka sypiemy cynamonem i do mikrofali na 4 minuty
Smakuje prawie jak z ogniska i dobrze zrobi na brzuszki maluszków dla mam karmiących
Polecam
agapa
Fanka BB :)
Wczoraj sobie kupiłam jabłka i chyba sobie dziś takie jedzonko zrobie bo mi smaka zrobiłyście.
miałam napisac przepis na Amerykańca więc prosze:
składniki:
1kg jabłek
1,5 szkl cukru
3 szkl mąki przennej
3 jajka
1,5 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garśc rodzynek
orzechy wloskie ( ile wam się podoba)
jabłka obrac pokroi w kostkję ( może byc dośc gruba). orzechy oplukac, rodzynki namoczyc i osuszyc.
jajka ubijamy z cukrem, i na przemian do jajek dodajemy mąkę i olej ciągle mieszając. Do masy dodajemy resztę skaldników, mieszamy, przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) na ok 35-45 minut...... ciasto najlepiej sprawdzac patyczkiem.... powinno byc wilgotne ale nie surowe
ciacho pyyyyycha......
dla karmiących piersią wersja bez orzechów też smaczna
składniki:
1kg jabłek
1,5 szkl cukru
3 szkl mąki przennej
3 jajka
1,5 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garśc rodzynek
orzechy wloskie ( ile wam się podoba)
jabłka obrac pokroi w kostkję ( może byc dośc gruba). orzechy oplukac, rodzynki namoczyc i osuszyc.
jajka ubijamy z cukrem, i na przemian do jajek dodajemy mąkę i olej ciągle mieszając. Do masy dodajemy resztę skaldników, mieszamy, przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) na ok 35-45 minut...... ciasto najlepiej sprawdzac patyczkiem.... powinno byc wilgotne ale nie surowe
ciacho pyyyyycha......
dla karmiących piersią wersja bez orzechów też smaczna
monikasia
Fanka BB :)
Odkurzam watek:-)
Moze macie jakis przepis godny uwagi?:-)
Nikt sie nie odezwal wiec ja Wam powiem, ze mam fajny prosty przepisik na mase, ktora mozna polozyc na biszkopty
Latwa jak budowa cepa...tyle, ze cep z trzech czesci sie sklada a masa z dwuch skladnikow Ale to taki maly szczegol
Masa z nutella
A wiec do miski wkladamy 250 g mascarpone, dodajemy 3 lyzki Nuteli miksujemy przez chwilke i gotowe!
Ja wykladam na biszkopty nasaczone mocna kawa z Amaretto - pychaaa.
Moze macie jakis przepis godny uwagi?:-)
Nikt sie nie odezwal wiec ja Wam powiem, ze mam fajny prosty przepisik na mase, ktora mozna polozyc na biszkopty
Latwa jak budowa cepa...tyle, ze cep z trzech czesci sie sklada a masa z dwuch skladnikow Ale to taki maly szczegol
Masa z nutella
A wiec do miski wkladamy 250 g mascarpone, dodajemy 3 lyzki Nuteli miksujemy przez chwilke i gotowe!
Ja wykladam na biszkopty nasaczone mocna kawa z Amaretto - pychaaa.
Ostatnia edycja:
monikasia
Fanka BB :)
Babka z adwokatem (latwa, szybka, pyszna):-)
250 g cukru pudru
5 calych jaj
2 cukry waniliowe
1/4 l. oleju
1/4 l. adwokata
125 g maki zwyklej
125 g maki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia
Cukier puder + waniliowy i jajka zmiksowac na puszysta mase. Nastepnie dodac pozostale skladniki i razem zmiksowac.
Wlac do formy "babkowej" i piec w temp. 170 st. ok. 60min.
**********smacznego**********
250 g cukru pudru
5 calych jaj
2 cukry waniliowe
1/4 l. oleju
1/4 l. adwokata
125 g maki zwyklej
125 g maki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia
Cukier puder + waniliowy i jajka zmiksowac na puszysta mase. Nastepnie dodac pozostale skladniki i razem zmiksowac.
Wlac do formy "babkowej" i piec w temp. 170 st. ok. 60min.
**********smacznego**********
agapa
Fanka BB :)
No brzmi smacznie
reklama
monikasia
Fanka BB :)
I jest smaczna - polecam
Podziel się: