reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinaria

Tak dla upewnienia się to jeśli chodzi o tą "kąpiel wodną" tzn. że mam je rozpuścić na parze?
tak, pianki do miski z 3 łyżkami wody i na garnek z gotującą się wodą...... para ma to podgrzac do momentu aż się zrobi lepka mazia...... a potem zdejmujesz z gara, i dodajesz na dwa , trzy razy cukier... na początku polecam mieszac łyżką, dopiero pod koniec kiedy będzie już w miarę gęste i chłodne można wyjąc i ręką dokończyc dzieła.... podsypując cukrem pudrem.... ja za pierwszym razem tak nie zrobiłam, i prócz tego że miałam miski, blat , całą siebie i jeszcze pół kuchni do czyszczenia to wkurzałam się bo mi się nie chciała odpowiednio gęsta masa zrobic.... :-)
 
reklama
Dziewyczniki polecam pieczone jabłko z mikrofalówki ;)

Jabuszko na pół wydrążamy nasionka sypiemy cynamonem i do mikrofali na 4 minuty ;)
Smakuje prawie jak z ogniska i dobrze zrobi na brzuszki maluszków dla mam karmiących :)
Polecam
 
Ja na jabłka mam nieco inny patent.

Też pieczone, z cukrem waniliowym i cynamonem, ale zawinięte w ciasto francuskie i do piekarnika na 20min.
Pyszności :-D
 
miałam napisac przepis na Amerykańca więc prosze:
składniki:
1kg jabłek
1,5 szkl cukru
3 szkl mąki przennej
3 jajka
1,5 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garśc rodzynek
orzechy wloskie ( ile wam się podoba)

jabłka obrac pokroi w kostkję ( może byc dośc gruba). orzechy oplukac, rodzynki namoczyc i osuszyc.
jajka ubijamy z cukrem, i na przemian do jajek dodajemy mąkę i olej ciągle mieszając. Do masy dodajemy resztę skaldników, mieszamy, przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) na ok 35-45 minut...... ciasto najlepiej sprawdzac patyczkiem.... powinno byc wilgotne ale nie surowe:p:p
ciacho pyyyyycha......

dla karmiących piersią wersja bez orzechów też smaczna:D
 
Odkurzam watek:-)
Moze macie jakis przepis godny uwagi?:-)

Nikt sie nie odezwal wiec ja Wam powiem, ze mam fajny prosty przepisik na mase, ktora mozna polozyc na biszkopty:)
Latwa jak budowa cepa...tyle, ze cep z trzech czesci sie sklada a masa z dwuch skladnikow:p Ale to taki maly szczegol:D
Masa z nutella

A wiec do miski wkladamy 250 g mascarpone, dodajemy 3 lyzki Nuteli miksujemy przez chwilke i gotowe!
Ja wykladam na biszkopty nasaczone mocna kawa z Amaretto - pychaaa.
 
Ostatnia edycja:
Babka z adwokatem (latwa, szybka, pyszna):-)
250 g cukru pudru
5 calych jaj
2 cukry waniliowe
1/4 l. oleju
1/4 l. adwokata
125 g maki zwyklej
125 g maki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia

Cukier puder + waniliowy i jajka zmiksowac na puszysta mase. Nastepnie dodac pozostale skladniki i razem zmiksowac.
Wlac do formy "babkowej" i piec w temp. 170 st. ok. 60min.

**********smacznego**********
 
reklama
Do góry