reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na różne pyszności

[h=2]Rogaliki krucho - drożdżowe[/h]
Składniki:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
  • dowolna marmolada lub powidła (mi się najlepiej pracuje z twardą marmoladą)

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować. Z przepisu wyszło mi około 40 malutkich rogalików.
 
reklama
A ja dziś zaimprowizowałam zapiekankę i wyszła mi przepyszna. Oto przepis


- Wszystkie zalegające w lodówce skrawki wędlin( ja miałam trochę polędwicy, 1 parówkę i 1 kiełbaskę śląską)
- trochę ugotowanego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów Pudliszki
- Trochę sera
- keczup, papryka słodka i ostra i bazylia do smaku

Wędliny kroimy na kawałeczki i podsmażamy na patelni razem z drobno posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy wyraziście. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron i sos z patelni, mieszamy, posypujmy startym serem i zapiekamy aż się ser rozpuści.
Mój mąż i Natalka nie mogli się najeść tak im smakowało:-D mała chyba nigdy tyle na raz nie zjadła:szok::-D:-D:-D

moj maz robi co najmniej 2 razy w tygodniu:) i wlasnie pyszne jest, jak sa rozne wedliny, a nie tylko jeden rodzaj. i cebulka musi byc:)

szybkie seropączki

1kostka sera bialego 3 krotnie mielonego,3/4 szkl.cukru,2 szkl.maki,2 jaja,1 cukier waniliowy,1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

skladniki polaczyc ,zagniesc,formowac takie male kuleczki,najlepiej na lyzce,bo sie czepiaja,wrzucac na gleboki ,goracy olej,smazyc na zloto-brazowo
smacznego:happy:
fajne to, bo wydaje sie szybkie. Mozna smazyc we frytkownicy? Pewnie nie wiesz na jakiej temp, co?...
 
KEKS Z BIAŁEK z Kwestii Smaku:-)

8 białek
2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
25 dkg masła - roztopić
25 dkg poszatkowanych orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło, na samym końcu orzechy. Ja zawsze robię z połowy porcji i wtedy piekę ciasto około 45-50 minut w 180 stopniach.

PLACEK ORZECHOWY

ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg cukru
1 margaryna do wypieków
3 żółtka
2 łyżki śmietany (daję zwykłą 18% bo taką zawsze mam w lodówce)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, odkładamy tak mniej niż 1/4 część ciasta (będzie na kratkę na wierzch ciasta), wszystko wkładamy do lodówki.

masa:
5 żółtek
20 dkg cukru-pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 białek ubitych na sztywną pianę

Żółtka ucieramy (ubijamy mikserem) z cukrem i proszkiem do pieczenia na puszystą masę, mieszamy z orzechami - masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją mieszać. Na końcu małymi porcjami dodajemy pianę z białek.
Ciastem wylepiamy blachę do pieczenia, na to wylewamy masę orzechową. Odłożone ciasto wałkujemy, rozcinamy na paski i układamy na masie w formie kratki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem.

Jeśli chodzi o pieguski z orzechami, to się za szybko pochwaliłam, bo Szymek mi w niedzielę całą kartkę pociął na kawałeczki....:zawstydzona/y:


Co do zapiekanek, ja ostatnio zrobiłam fajne warzywa.
Brokuł i kalafior na różyczki surowy,
marchewka w kawałki, ziemniaki w talarki - zblanszowane
cebula i pomidory bez nasion w ćwiartki

Wszystko mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż do zrumienienia. Bardzo nam smakowało, a Szymek wsunął 2 talerze i jeszcze sam poszedł po dokładkę:-D
 
Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj robiłam Olusiowi nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych. Mały zajadał się pięknie :-) A i danie bardzo szybkie :-)

Pierś kroję na mniejsze kawałeczki, w miseczce rozbijam 2 jajka, dodaję do nich sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Pokrojone kawałeczki moczę w jajku, potem na drugim talerzyku wysypuję pokruszone płatki kukurydziane i prosto z tego jajka w te płatki i do garnuszka (ja smażę na głębokim tłuszczu). potem układam je na talerzyku z ręcznikiem papierowym żeby nie były takie nasiąknięte tłuszczem.
 
jak robicie nadziewane jajca?? ja nadziewam porem


gotuje jaja na twardo, jak ostygna to przekroic w poprzek na polowki i wydlubac zoltko, drobno posiekany por i cebulke przzesmazam na patelni az sie zeszkli i mieszam z zoltkami. ta mase upycham w jajca i jest pycha:-pprzyprawy wg uznania jak kto lubi z papryczka czy pieprzem troche soli i majonezik na to i mniamiii:-)
 
reklama
azorek - ja nadziewam szynką (kroję drobniutko, albo ugniatam razem z żółtkami i odrobiną majonezu)
albo nadziewam tuńczykiem (żółtka + tuńczyk w sosie własnym i odrobina majonezu) - poezja :-)
albo wersja typowo wiosenna - żółtko, rzodkiewka, szczypiorek i odrobina majonezu , sól , pieprz
 
Do góry