reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na różne pyszności

[h=2]Rogaliki krucho - drożdżowe[/h]
Składniki:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
  • dowolna marmolada lub powidła (mi się najlepiej pracuje z twardą marmoladą)

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować. Z przepisu wyszło mi około 40 malutkich rogalików.
 
reklama
A ja dziś zaimprowizowałam zapiekankę i wyszła mi przepyszna. Oto przepis


- Wszystkie zalegające w lodówce skrawki wędlin( ja miałam trochę polędwicy, 1 parówkę i 1 kiełbaskę śląską)
- trochę ugotowanego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów Pudliszki
- Trochę sera
- keczup, papryka słodka i ostra i bazylia do smaku

Wędliny kroimy na kawałeczki i podsmażamy na patelni razem z drobno posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy wyraziście. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron i sos z patelni, mieszamy, posypujmy startym serem i zapiekamy aż się ser rozpuści.
Mój mąż i Natalka nie mogli się najeść tak im smakowało:-D mała chyba nigdy tyle na raz nie zjadła:szok::-D:-D:-D

moj maz robi co najmniej 2 razy w tygodniu:) i wlasnie pyszne jest, jak sa rozne wedliny, a nie tylko jeden rodzaj. i cebulka musi byc:)

szybkie seropączki

1kostka sera bialego 3 krotnie mielonego,3/4 szkl.cukru,2 szkl.maki,2 jaja,1 cukier waniliowy,1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

skladniki polaczyc ,zagniesc,formowac takie male kuleczki,najlepiej na lyzce,bo sie czepiaja,wrzucac na gleboki ,goracy olej,smazyc na zloto-brazowo
smacznego:happy:
fajne to, bo wydaje sie szybkie. Mozna smazyc we frytkownicy? Pewnie nie wiesz na jakiej temp, co?...
 
KEKS Z BIAŁEK z Kwestii Smaku:-)

8 białek
2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
25 dkg masła - roztopić
25 dkg poszatkowanych orzechów włoskich
1 łyżka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i roztopione masło, na samym końcu orzechy. Ja zawsze robię z połowy porcji i wtedy piekę ciasto około 45-50 minut w 180 stopniach.

PLACEK ORZECHOWY

ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg cukru
1 margaryna do wypieków
3 żółtka
2 łyżki śmietany (daję zwykłą 18% bo taką zawsze mam w lodówce)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, odkładamy tak mniej niż 1/4 część ciasta (będzie na kratkę na wierzch ciasta), wszystko wkładamy do lodówki.

masa:
5 żółtek
20 dkg cukru-pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
8 białek ubitych na sztywną pianę

Żółtka ucieramy (ubijamy mikserem) z cukrem i proszkiem do pieczenia na puszystą masę, mieszamy z orzechami - masa będzie bardzo gęsta i ciężko będzie ją mieszać. Na końcu małymi porcjami dodajemy pianę z białek.
Ciastem wylepiamy blachę do pieczenia, na to wylewamy masę orzechową. Odłożone ciasto wałkujemy, rozcinamy na paski i układamy na masie w formie kratki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem.

Jeśli chodzi o pieguski z orzechami, to się za szybko pochwaliłam, bo Szymek mi w niedzielę całą kartkę pociął na kawałeczki....:zawstydzona/y:


Co do zapiekanek, ja ostatnio zrobiłam fajne warzywa.
Brokuł i kalafior na różyczki surowy,
marchewka w kawałki, ziemniaki w talarki - zblanszowane
cebula i pomidory bez nasion w ćwiartki

Wszystko mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż do zrumienienia. Bardzo nam smakowało, a Szymek wsunął 2 talerze i jeszcze sam poszedł po dokładkę:-D
 
Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj robiłam Olusiowi nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych. Mały zajadał się pięknie :-) A i danie bardzo szybkie :-)

Pierś kroję na mniejsze kawałeczki, w miseczce rozbijam 2 jajka, dodaję do nich sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Pokrojone kawałeczki moczę w jajku, potem na drugim talerzyku wysypuję pokruszone płatki kukurydziane i prosto z tego jajka w te płatki i do garnuszka (ja smażę na głębokim tłuszczu). potem układam je na talerzyku z ręcznikiem papierowym żeby nie były takie nasiąknięte tłuszczem.
 
jak robicie nadziewane jajca?? ja nadziewam porem


gotuje jaja na twardo, jak ostygna to przekroic w poprzek na polowki i wydlubac zoltko, drobno posiekany por i cebulke przzesmazam na patelni az sie zeszkli i mieszam z zoltkami. ta mase upycham w jajca i jest pycha:-pprzyprawy wg uznania jak kto lubi z papryczka czy pieprzem troche soli i majonezik na to i mniamiii:-)
 
reklama
azorek - ja nadziewam szynką (kroję drobniutko, albo ugniatam razem z żółtkami i odrobiną majonezu)
albo nadziewam tuńczykiem (żółtka + tuńczyk w sosie własnym i odrobina majonezu) - poezja :-)
albo wersja typowo wiosenna - żółtko, rzodkiewka, szczypiorek i odrobina majonezu , sól , pieprz
 
Do góry