reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z zasypianiem u 2 miesięcznego dziecka

@Magdalenka16 tak myślę o Tobie i Twoim maluszku i coś mi przyszło do głowy- może spróbuj zdiagnozować synka pod kątem rozwoju procesów sensorycznych u terapeuty SI?
Znalazłam taki artykuł, jak znajdziesz chwilę to przeczytaj i zastanów się czy nie warto poszukać terapeuty SI

reklama
U pediatry jeszcze nie byłam dopiero w tym tygodniu pojadę. Tzn byłam jak miał 4 tygodnie i ostatnio we środę na szczepieniu. Ale lekarka nic mi na te moje problemy nie powiedziała.tylko tyle że to minie.

On się przyzwyczaił do noszenia na rękach. Bo jak marudzi że jest zmęczony to nie może sam usnac i po pewnym czasie przeradza się w to coraz większy płacz. Aż w końcu jest histeria. Nie pomaga noszenie i odkładanie kiedy jest spokojny. Nie potrafi usnac i tyle.. a ten atak histeria wygląda jak atak kolki. A jak go jakoś uda mi się go uśpić to po odłożeniu i tak się budzi. Ręce mi już opadają bo nie wiem jak z nim postępować. Czasami jak długo nie spał to siedzę z nim i wtedy mi trochę podpis na rękach ale na dłuższą metę tak się nie da 😭😭😭😭 mam inne obowiązki i drugie dziecko którym się praktycznie wogole nie zajmuje . Nawet nie chce myśleć jak to będzie jak wrócę do pracy. Bo jak tak dalej będzie to ja do roku nie wytrwam w takim stanie.

On się przyzwyczaił do noszenia na rękach. Bo jak marudzi że jest zmęczony to nie może sam usnac i po pewnym czasie przeradza się w to coraz większy płacz. Aż w końcu jest histeria. Nie pomaga noszenie i odkładanie kiedy jest spokojny. Nie potrafi usnac i tyle.. a ten atak histeria wygląda jak atak kolki. A jak go jakoś uda mi się go uśpić to po odłożeniu i tak się budzi. Ręce mi już opadają bo nie wiem jak z nim postępować. Czasami jak długo nie spał to siedzę z nim i wtedy mi trochę podpis na rękach ale na dłuższą metę tak się nie da 😭😭😭😭 mam inne obowiązki i drugie dziecko którym się praktycznie wogole nie zajmuje . Nawet nie chce myśleć jak to będzie jak wrócę do pracy. Bo jak tak dalej będzie to ja do roku nie wytrwam w takim stanie.
A co myślisz o udaniu się do terapeuty SI?

Idź z dzieckiem do lekarza, fizjo, terapeuta, neurolog itd itd szukaj przyczyny bo czekanie aż minie samo może na wszystkich się źle odbić. Ty już jesteś strustrowana i zła więc noszenie malucha wcale nie pomoże się mu uspokoić, czuje Twoje emocje, Twoja bezradność a samo nie powie że coś robisz źle albo że problem tkwi gdzie indziej. Jesteś najlepsza mamą dla swoich dzieci, pamiętaj, tylko nie zawsze musisz sama ze wszystkim walczyć, są rzeczy na które nawet mama nie ma wpływu i potrzebuje fachowej pomocy by dziecku było lepiej a tym samym by odzyskało ta mamę spokojna i radosną która słyszał i czuł już w brzuchu. Nie trać czasu, umów się gdzie trzeba i działaj

U mnie bylo podobnie przez pierwsze 3 msc. Później nijako zmusialam go do zasypiania w wózeczku, bo mialam coraz większe problemy z kręgosłupem.
Często używałam aplikacji Usypiacz, zasypiał przy dźwięku rzeki, następnie przyciszalam do zera.
Obecnie śpiewam mu i usypiam wożąc w wózeczku. Zawsze to lepsze niż noszenie.
Drzemki ma po 30min 6-7 razy dziennie.

U mnie bylo podobnie przez pierwsze 3 msc. Później nijako zmusialam go do zasypiania w wózeczku, bo mialam coraz większe problemy z kręgosłupem.
Często używałam aplikacji Usypiacz, zasypiał przy dźwięku rzeki, następnie przyciszalam do zera.
Obecnie śpiewam mu i usypiam wożąc w wózeczku. Zawsze to lepsze niż noszenie.
Drzemki ma po 30min 6-7 razy dziennie.
A jak go zmusilas?

Ja już wysiadam psychicznie. Pojechałam dziś do rodziców to o dzięki ładnie zasnął kolysany chwilę w nosidełku . Ale później pomkarmieniu to była masakra próbowałam go uśpić 1.5 godziny i nic w końcu dałam jeść i nosiłam na rękach i zasnął na 10 minut obudził się z płaczem bo dalej chciał spać znów uspokaja i obudził się po 15 minutach z płaczem i od tej pory nie śpi!!!

Ja już wysiadam psychicznie. Pojechałam dziś do rodziców to o dzięki ładnie zasnął kolysany chwilę w nosidełku . Ale później pomkarmieniu to była masakra próbowałam go uśpić 1.5 godziny i nic w końcu dałam jeść i nosiłam na rękach i zasnął na 10 minut obudził się z płaczem bo dalej chciał spać znów uspokaja i obudził się po 15 minutach z płaczem i od tej pory nie śpi!!!
A jaki jest wasz ogólny rytm dnia? Bo z tego co można przeczytać albo karmisz albo usypiasz. Takie dzieciątko powoli dostrzega więcej wokół siebie. Próbujecie np sobie poleżeć na macie? Jak ze spacerami? Jak maluszek zachowuje się u innych na rękach? Probujecie go może czymś zabawiać, opowiadać, pokazywać karty kontrastowe?

reklama
Do góry