reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

a ja na razie nie wykorzystuje tych dwóch dni opieki nad dzieckiem, wracam do pracy i zostało mi 4 dni urlopu (te na żądanie) i 2 dni opieki. Wolałam to zostawic bo u mnie ciezko doprosic sie o urlop u szefowej a tak to nie bedzie miala wyjscia, nie moze odmówic:-)

reklama
Kitki - mam nadzieję, że dobrze to rozumiesz, bo te dni urlopu "na żądanie" to są te ze zwykłego urlopu, tylko możesz je wziąć bez wcześniejszego zaplanowania, a nie dodatkowe dni... jakoś tak z Twojego posta wynikało, jakbyś myślała, że te dni są dodatkowo, jeśli nie to przepraszam...:baffled:

Kitki - mam nadzieję, że dobrze to rozumiesz, bo te dni urlopu "na żądanie" to są te ze zwykłego urlopu, tylko możesz je wziąć bez wcześniejszego zaplanowania, a nie dodatkowe dni... jakoś tak z Twojego posta wynikało, jakbyś myślała, że te dni są dodatkowo, jeśli nie to przepraszam...:baffled:

Domi - wiem wiem:tak: na razie wykorzystałam 22 dni wiec zostaje mi 4 te na żadanie. Własnie o to mi chodzi ze nie bede musiała sie wczesniej płaszczyc przed szefowa aby mi dała wolne jak bede potrzebowała, zadzwonie rano i powiem ze nie przyjde i tyle. Ta 2 dni opieki tez tak działaja ze mowisz i masz:-D? Czy trzeba sie o nie prosic jak o zwykly urlop? Bo ja na pewno ich nie daruje tej mojej jedzy i do konca roku wykorzystam:tak:

Kitki - nie wiem do końca, ale chyba te 2 dni opieki też można wziąć bez zapowiedzi, czy tam dzień wcześniej powiedzieć że Cię nie będzie, bo musisz się dzieckiem zająć...
Ja też walczę o każdy dzień do końca tego roku... wracam do pracy 17 września, ale dziś dzwonili do mnie czy nie mogłabym byc w pracy 1 września i dzień wcześniej (ostatniego sierpnia), więc chyba pójdę, a te 2 dni wykorzystam sobie kiedy indziej... mamy audit, a 3 osoby poza mną, które mogłyby się tym zająć to 2 będa na urlopie, a jedna ma coś innego równie ważnego... także chyba ja będe musiała przyjąć gościa z holandii... ale znam już tego faceta, przyjmowałam go parę razy i jest spoko. poza tym to trzeba tylko "odbębnić" to co konieczne w biurze - będzie nas auditował, a potem zabrać go, pokazac kawałek warszawy i na kolację, raczej tak luźno, więc mogę iść :-)

kitki, raczej musisz wypisac wniosek, ale dobra wiadomosć, pracodawca nie moze ci odmówić udzielenia tych 2 dni opieki nad dzieckiem :tak:

kitki, raczej musisz wypisac wniosek, ale dobra wiadomosć, pracodawca nie moze ci odmówić udzielenia tych 2 dni opieki nad dzieckiem :tak:

czyli wystarczy ze np. dzien wczesniej wypisze wniosek i juz? Nie musze sie prosic i słuchac ze nie bo..... - moja szefowa zawsze znajdzie jakis pretekst by zatrzymac mnie w pracy:baffled:
Niby obiecała mi ze jak nie bede matka karmiącą to do konca roku i tak nie bede musiała zostawac po godzinach ani przychodzic w soboty (ja mam taka prace ze co mc robimy sprawozdania i raczej pracujemy do 18-19 zamiast do 16:wściekła/y:) Ale i tak jej nie wierze bo teraz to niby taka miła abym nie przynosiła zaswiadczenia a poźniej to bedzie ze niby obiecała ale wyjatkowa sytuacja bo ktos cos tam i ble ble ble i tak skonczy sie na tym ze bede musiała przyjsc i robic za kogos

Kitki, no łaski Ci nie robi, w nadgodzinach nie masz obowiazku pracować, to tez regukujesz odpowiednim oświadczeniem, ze nie wyrażasz zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i delegowanie Cię poza stale miejsce pracy.

Kitki, no łaski Ci nie robi, w nadgodzinach nie masz obowiazku pracować, to tez regukujesz odpowiednim oświadczeniem, ze nie wyrażasz zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i delegowanie Cię poza stale miejsce pracy.
wiem wiem ale jak złoże takie oświadczenie to raczej moge zacząć szukać juz pracy:baffled: niby mam umowe na stale ale jak beda chcieli zwolnic to zawsze cos znajda prawda:confused:
a tak jak bede miala to zaświadczenie ze karmię to od razu pisze podanie ze łącze 2 pól godzinne przerwy i wychodze godzine wczeniej i mnie moga w d...pocałować;-) wtedy juz mi zadnego osiwadczenia o pracy po godzinach nie bedą podsuwac

reklama
Kurcze dzis sie dowiedziałam ze nasz lekarz rodzinny jest na urlopie do 5 wrzesnia:szok: a ja wracam 31 sierpnia do pracy no i nie ma mi kto wystawic zaswiadczenia:wściekła/y: W przychodni mowia ze jak cos pilnego to mam isc do innego lekarza ale co ja mu powiem, dawaj facet zaswiadczenie ze karmie choc nie karmie:crazy: Lipa na maxa, paweł mowi ze mam za swoje bo ze wszystkim czekam na ostatnia chwile:zawstydzona/y: no i troche racji ma niestety:zawstydzona/y:

Do góry