a ja na razie nie wykorzystuje tych dwóch dni opieki nad dzieckiem, wracam do pracy i zostało mi 4 dni urlopu (te na żądanie) i 2 dni opieki. Wolałam to zostawic bo u mnie ciezko doprosic sie o urlop u szefowej a tak to nie bedzie miala wyjscia, nie moze odmówic:-)
reklama
Dominika81
Fanka BB :)
Kitki - mam nadzieję, że dobrze to rozumiesz, bo te dni urlopu "na żądanie" to są te ze zwykłego urlopu, tylko możesz je wziąć bez wcześniejszego zaplanowania, a nie dodatkowe dni... jakoś tak z Twojego posta wynikało, jakbyś myślała, że te dni są dodatkowo, jeśli nie to przepraszam...
Kitki - mam nadzieję, że dobrze to rozumiesz, bo te dni urlopu "na żądanie" to są te ze zwykłego urlopu, tylko możesz je wziąć bez wcześniejszego zaplanowania, a nie dodatkowe dni... jakoś tak z Twojego posta wynikało, jakbyś myślała, że te dni są dodatkowo, jeśli nie to przepraszam...
Domi - wiem wiem na razie wykorzystałam 22 dni wiec zostaje mi 4 te na żadanie. Własnie o to mi chodzi ze nie bede musiała sie wczesniej płaszczyc przed szefowa aby mi dała wolne jak bede potrzebowała, zadzwonie rano i powiem ze nie przyjde i tyle. Ta 2 dni opieki tez tak działaja ze mowisz i masz? Czy trzeba sie o nie prosic jak o zwykly urlop? Bo ja na pewno ich nie daruje tej mojej jedzy i do konca roku wykorzystam
Dominika81
Fanka BB :)
Kitki - nie wiem do końca, ale chyba te 2 dni opieki też można wziąć bez zapowiedzi, czy tam dzień wcześniej powiedzieć że Cię nie będzie, bo musisz się dzieckiem zająć...
Ja też walczę o każdy dzień do końca tego roku... wracam do pracy 17 września, ale dziś dzwonili do mnie czy nie mogłabym byc w pracy 1 września i dzień wcześniej (ostatniego sierpnia), więc chyba pójdę, a te 2 dni wykorzystam sobie kiedy indziej... mamy audit, a 3 osoby poza mną, które mogłyby się tym zająć to 2 będa na urlopie, a jedna ma coś innego równie ważnego... także chyba ja będe musiała przyjąć gościa z holandii... ale znam już tego faceta, przyjmowałam go parę razy i jest spoko. poza tym to trzeba tylko "odbębnić" to co konieczne w biurze - będzie nas auditował, a potem zabrać go, pokazac kawałek warszawy i na kolację, raczej tak luźno, więc mogę iść :-)
Ja też walczę o każdy dzień do końca tego roku... wracam do pracy 17 września, ale dziś dzwonili do mnie czy nie mogłabym byc w pracy 1 września i dzień wcześniej (ostatniego sierpnia), więc chyba pójdę, a te 2 dni wykorzystam sobie kiedy indziej... mamy audit, a 3 osoby poza mną, które mogłyby się tym zająć to 2 będa na urlopie, a jedna ma coś innego równie ważnego... także chyba ja będe musiała przyjąć gościa z holandii... ale znam już tego faceta, przyjmowałam go parę razy i jest spoko. poza tym to trzeba tylko "odbębnić" to co konieczne w biurze - będzie nas auditował, a potem zabrać go, pokazac kawałek warszawy i na kolację, raczej tak luźno, więc mogę iść :-)
kitki, raczej musisz wypisac wniosek, ale dobra wiadomosć, pracodawca nie moze ci odmówić udzielenia tych 2 dni opieki nad dzieckiem
czyli wystarczy ze np. dzien wczesniej wypisze wniosek i juz? Nie musze sie prosic i słuchac ze nie bo..... - moja szefowa zawsze znajdzie jakis pretekst by zatrzymac mnie w pracy
Niby obiecała mi ze jak nie bede matka karmiącą to do konca roku i tak nie bede musiała zostawac po godzinach ani przychodzic w soboty (ja mam taka prace ze co mc robimy sprawozdania i raczej pracujemy do 18-19 zamiast do 16) Ale i tak jej nie wierze bo teraz to niby taka miła abym nie przynosiła zaswiadczenia a poźniej to bedzie ze niby obiecała ale wyjatkowa sytuacja bo ktos cos tam i ble ble ble i tak skonczy sie na tym ze bede musiała przyjsc i robic za kogos
Kitki, no łaski Ci nie robi, w nadgodzinach nie masz obowiazku pracować, to tez regukujesz odpowiednim oświadczeniem, ze nie wyrażasz zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i delegowanie Cię poza stale miejsce pracy.
wiem wiem ale jak złoże takie oświadczenie to raczej moge zacząć szukać juz pracy niby mam umowe na stale ale jak beda chcieli zwolnic to zawsze cos znajda prawdaKitki, no łaski Ci nie robi, w nadgodzinach nie masz obowiazku pracować, to tez regukujesz odpowiednim oświadczeniem, ze nie wyrażasz zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i delegowanie Cię poza stale miejsce pracy.
a tak jak bede miala to zaświadczenie ze karmię to od razu pisze podanie ze łącze 2 pól godzinne przerwy i wychodze godzine wczeniej i mnie moga w d...pocałować;-) wtedy juz mi zadnego osiwadczenia o pracy po godzinach nie bedą podsuwac
reklama
Kurcze dzis sie dowiedziałam ze nasz lekarz rodzinny jest na urlopie do 5 wrzesnia a ja wracam 31 sierpnia do pracy no i nie ma mi kto wystawic zaswiadczenia W przychodni mowia ze jak cos pilnego to mam isc do innego lekarza ale co ja mu powiem, dawaj facet zaswiadczenie ze karmie choc nie karmie Lipa na maxa, paweł mowi ze mam za swoje bo ze wszystkim czekam na ostatnia chwile no i troche racji ma niestety