reklama
Iśku
Fanka BB :)
EVE - To ja też mam pytanie - chce się już tylko upewnić:
czy ta ochrona obowiązuje rok czasu zaraz po powrocie z macierzyńskiego, czy w każdej chwili od kiedy się zrezygnuje z wychowawczego (który przysługuje na 3 lata)?
będę wdzięczna za odp
czy ta ochrona obowiązuje rok czasu zaraz po powrocie z macierzyńskiego, czy w każdej chwili od kiedy się zrezygnuje z wychowawczego (który przysługuje na 3 lata)?
będę wdzięczna za odp
S
Sara27
Gość
Isku,z tego co ja zrozumialam to ochrona 12 mies obowiazuje w kazdej chwili powrotu z urlopu wychowawczego tez,tyle ze nie pozniej jak do ukonczenia przez dziecko 4 roku zycia.Czyli na moj chlopski rozumek,oplaca sie wziac ten zmnijszony wymiar pracy najpozniej z chwila ukonczenia przez dziecko 3 lata (bo jak sie wezmie jak ma no 3,5 to pol roku ochrony przepadnie);-)
Oczywiscie wersja z obnizonym wymiarem pracy jest wg mnie dla a) wygodnych (mniej sie pracuje,wczesniej jest sie w domu o te godzine a po pensji az tak nie pojdzie) b) planujacych 2 lub kolejne dziecko (jest na to 12 mies bo potem na L4 i w ciazy nie moga zwolnic;-) lub c)w warunkach zagrozenia zwolnieniami lub upadku firmy. Dla mnie jest to opcja a)-chce o godziwej godzinie wyjsc z pracy i debrac Julite ze zlobka,Jak wyjde 15,to odbiore ja ze zlobka 15.45 a w domu bede juz 16.30-17 z zakupami po drodze-wiec jeszcze bede miala cos z tego dnia!:-)I do tego troche opcja c) bo orlem to ja ni jestem w swoim fachu (ale sie doksztalce kursem niebawem))
Oczywiscie wersja z obnizonym wymiarem pracy jest wg mnie dla a) wygodnych (mniej sie pracuje,wczesniej jest sie w domu o te godzine a po pensji az tak nie pojdzie) b) planujacych 2 lub kolejne dziecko (jest na to 12 mies bo potem na L4 i w ciazy nie moga zwolnic;-) lub c)w warunkach zagrozenia zwolnieniami lub upadku firmy. Dla mnie jest to opcja a)-chce o godziwej godzinie wyjsc z pracy i debrac Julite ze zlobka,Jak wyjde 15,to odbiore ja ze zlobka 15.45 a w domu bede juz 16.30-17 z zakupami po drodze-wiec jeszcze bede miala cos z tego dnia!:-)I do tego troche opcja c) bo orlem to ja ni jestem w swoim fachu (ale sie doksztalce kursem niebawem))
EVE - a czy to zmniejszenie etatu jest mozliwe tylko bezpośrdnio po powrocie z maciezyńskiego lub wychowawczego? Czy jesli ja pracje juz poł roku to tez sobie moge zmniejszyc etat i tez jestem chroniona przez rok?
Pytam bo nas likwiduja i groza nam zwolnienia a tak to zawsze cos;-)
Pytam bo nas likwiduja i groza nam zwolnienia a tak to zawsze cos;-)
Kitki,
Art. 186 7.
Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Kto jest uprawniony:
Art. 186.
§ 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
Ja bym to rozumiała że w czasie kiedy można korzystać z urlopu wychowawczego czyli 3 lata a do ukończenia przez dziecko 4 roku zycia, można ten wniosek o obniżenie eattu złożyć do tego czasu. Ale kodeks to trochę takie suche przepisy, nawet tego nie precyzuje, myślę jednak że nam przysługuje.
Art. 186 7.
Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Kto jest uprawniony:
Art. 186.
§ 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
Ja bym to rozumiała że w czasie kiedy można korzystać z urlopu wychowawczego czyli 3 lata a do ukończenia przez dziecko 4 roku zycia, można ten wniosek o obniżenie eattu złożyć do tego czasu. Ale kodeks to trochę takie suche przepisy, nawet tego nie precyzuje, myślę jednak że nam przysługuje.
S
Sara27
Gość
Mnie sie najbardziej podoba zapis: "Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika." Czyli to 7/8 i ochronke na 12 mies mam chyba w kieszeni;-)
Kitki-dziewczyno,no jasne ze kombinuj jak sie da!W twojej sytuacji to wrecz niezla luka prawna do wykorzystania;-)
Kitki-dziewczyno,no jasne ze kombinuj jak sie da!W twojej sytuacji to wrecz niezla luka prawna do wykorzystania;-)
I
ivaz
Gość
Dziewczyny moja koleżanka tak zrobiła tzn wróciła po macierzyńskim do roboty na cały etat po kilku miesiącach zmieniła wymiar na 7/8
Czy w dobry watek trafilam?
Bo ja chcialam o tym wymiarze pracy zmniejszonym porozmawiac a dostalam dzis odpowiedz z HR od siebie z firmy.Zaraz postaram sie jakos tu rozjasnic,ale chyba nie bede redagowac tekstu tylko skopiuje prosto maila od tej dziewczyny
Moj 1szy e-mail do HR:
I jeszcze dodatkowe pytanie-dowiedzialam sie ze po powrocie do pracy moge
zlozyc oswiadczenie
o zmniejszeniu wymiaru pracy-min.pol etatu a max. 7/8.Interesowaloby mnie na
dzien
dzisiejszy 7/8.Podobno jesli pracodawca rozpatrzy pozytywnie takie
oswiadczenie,to nie moge
byc przez rok czasu zwolniona-czy to prawda i jaka jest tego podstawa prawna
zebym mogla sobie doczytac?Czy orientujesz sie jak to jest praktykowane w
naszej firmie,czy czesto
zgadzaja sie na taki wymiar pracy?Czy wynagrodzenie jest
proporcjonalne oraz urlop wypoczynkowy?DMD zostaja 2 tak?Martwi mnie ze moga mi
zaproponowac pol etatu a to mnie
niestety nie urzadzi,jedynie 7/8.
Bede Ci wdzieczna za odpowiedz-nie bardzo jestem otrzaskana w przepisach
prawnych a nie chce
sobie sama zaszkodzic,zalezy mi na optymalnych i dogodnych warunkach zatrudnienia.
Odpowiedz z HR:
Co do pytania - tak oczywiście na cały okres kiedy - mogłabyś korzystać
z urlopu wychowawczego ( do ukończenia przez dziecko 4 roku życia)-
możesz korzystać z obniżenia wymiaru etatu - nie mniej niż połowa.
Prawo to bezpośrednio wynika z przepisów kodeksu pracy. Tak samo jak i
uprawnienie o ochronie przed zwolnieniem przez okres 12 miesięcy. Pamiętaj że
to Ty składasz wniosek o zmianę etatu - powinien do nas trafić na 30
dni przed Twoim powrotem.
Co do etatu - to oczywiście może to być etat 7/8 - rozumiem ze co dzień
praca przez 7 godzin? Pensja i urlop - pomniejszane są proporcjonalnie. Dwa
dni dla matki z dzieckiem jak najbardziej przysługują (liczone są jako
dni nie godziny wiec tu nie ma żadnych zmian)
Moj 2-gi mail do HR:
Jednym slowem-rozwazam albo caly etat albo 7/8 (tak,praca 7 godzin dziennie)-
inna opcja mi sie
nie kalkuluje.A jeszcze mam takie pytania odnosnie zmniejszenia
wymiaru pracy:
1.rozumiem ze jest mozliwosc ze pracodawca moze odrzucic moj wniosek lub
np wg zapotrzebowania zaproponowac mi pol etatu?(co mnie nie urzadza).
Czy ja wtedy moge zrezygnowac z pol etatu i isc jednak na caly etat czy juz musze
przyjac
to pol etatu?
2.Czy po okresie 12 miesiecy (lub wczesniej) moge starac sie o przejscie znow
na
caly etat?
3.Jakie prawa tracilabym w stosunku do pracownikow zatrudnionych na calym
etacie?
Poza oczywiscie proporcjonalnie mniejszym urlopem wypoczynkowym,pensja itp.
Jednym slowem jak moge sobie "zaszkodzic" przechodzac na 7/8?
4.Czy obowiazuje mnie ta umowa ktora mam obecnie (caly etat,na czas
nieokreslony)
i tylko do niej aneks ze jestem na 7/8 czy przechodze na calkiem nowa umowe
na czas okreslony-12 mies?
5.Czy mozna z SM uzgodnic ze nie jestem w stanie pracowac w
nadgodzinach?
(ze wzgledu na male dziecko).
Odpowiedz z HR:
Odpowiadając na pytania:
1. jesteś objęta ochroną I nie zdarzyło nam się aby pracodawca
odrzucił takie podanie . Jesteśmy nim zobligowani i musimy przyjąć.
2. Co do przejścia na wyższy etat - możesz się starać powrócić
wcześniej na wyższy - ale tu wymagana jest zgoda pracodawcy.
3. Żadnych uprawnień nie tracisz.
4. Umowy nie zmieniasz - otrzymujesz aneks do umowy na czas zawarty w
podaniu.
5. jak najbardziej - będąc matką dziecka do lat 4 - na nadgodziny musisz
wyrazić zgodę.
Pozdrawiam
Sara nie pracuję w HR, ale wracałam do pracy na 7/8 i tez przeczołgałam swój HR i wszystko się zgadza z tym co Twój HR odpisał oraz Eve więc nic się nie martw.
jest jeszcze niestety jeden aspekt, który wynika z innych przepisów prawa a niestety nas ustawodawca tego nie dopilnował, jest jedna możliwość, aby zwolnić pracownicę, która wróciła do pracy na skrócony wymiar pracy, np na 7/8 jest to redukcja etatu. aczkolwiek zawsze wtedy można złożyć podanie do sądu pracy, niestety 90 pracodawców to wygrywa ale jest nadzieja, że duże firmy (taka jak moja, wnioskuję też, że Twoja) nie będą chciały się procesować i szargać swojego imienia ... nie piszę tego, aby Cię straszyć, bo sama jestem w takiej sytuacji, ale uważam, że powinnaś wiedzieć.
reklama