reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

reklama
EVE - To ja też mam pytanie - chce się już tylko upewnić:
czy ta ochrona obowiązuje rok czasu zaraz po powrocie z macierzyńskiego, czy w każdej chwili od kiedy się zrezygnuje z wychowawczego (który przysługuje na 3 lata)?
będę wdzięczna za odp :tak:

Isku,z tego co ja zrozumialam to ochrona 12 mies obowiazuje w kazdej chwili powrotu z urlopu wychowawczego tez,tyle ze nie pozniej jak do ukonczenia przez dziecko 4 roku zycia.Czyli na moj chlopski rozumek,oplaca sie wziac ten zmnijszony wymiar pracy najpozniej z chwila ukonczenia przez dziecko 3 lata (bo jak sie wezmie jak ma no 3,5 to pol roku ochrony przepadnie);-)
Oczywiscie wersja z obnizonym wymiarem pracy jest wg mnie dla a) wygodnych (mniej sie pracuje,wczesniej jest sie w domu o te godzine a po pensji az tak nie pojdzie) b) planujacych 2 lub kolejne dziecko (jest na to 12 mies bo potem na L4 i w ciazy nie moga zwolnic;-) lub c)w warunkach zagrozenia zwolnieniami lub upadku firmy. Dla mnie jest to opcja a)-chce o godziwej godzinie wyjsc z pracy i debrac Julite ze zlobka,Jak wyjde 15,to odbiore ja ze zlobka 15.45 a w domu bede juz 16.30-17 z zakupami po drodze-wiec jeszcze bede miala cos z tego dnia!:-)I do tego troche opcja c) bo orlem to ja ni jestem w swoim fachu (ale sie doksztalce kursem niebawem:)))

Sara dzięki :tak: u mnie też najbardziej opcja a) zwłaszcza że babcia nie chce pilnować małego na pełen etat a żłobka u nas nie ma :dry:

EVE - a czy to zmniejszenie etatu jest mozliwe tylko bezpośrdnio po powrocie z maciezyńskiego lub wychowawczego? Czy jesli ja pracje juz poł roku to tez sobie moge zmniejszyc etat i tez jestem chroniona przez rok?:confused:
Pytam bo nas likwiduja i groza nam zwolnienia a tak to zawsze cos;-)

Kitki,

Art. 186 7.

Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Kto jest uprawniony:

Art. 186.

§ 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.

Ja bym to rozumiała że w czasie kiedy można korzystać z urlopu wychowawczego czyli 3 lata a do ukończenia przez dziecko 4 roku zycia, można ten wniosek o obniżenie eattu złożyć do tego czasu. Ale kodeks to trochę takie suche przepisy, nawet tego nie precyzuje, myślę jednak że nam przysługuje.

Mnie sie najbardziej podoba zapis: "Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.":-D:tak: Czyli to 7/8 i ochronke na 12 mies mam chyba w kieszeni;-)

Kitki-dziewczyno,no jasne ze kombinuj jak sie da!W twojej sytuacji to wrecz niezla luka prawna do wykorzystania;-)

Dziewczyny moja koleżanka tak zrobiła tzn wróciła po macierzyńskim do roboty na cały etat po kilku miesiącach zmieniła wymiar na 7/8

Czy w dobry watek trafilam?

Bo ja chcialam o tym wymiarze pracy zmniejszonym porozmawiac a dostalam dzis odpowiedz z HR od siebie z firmy.Zaraz postaram sie jakos tu rozjasnic,ale chyba nie bede redagowac tekstu tylko skopiuje prosto maila od tej dziewczyny:-D

Moj 1szy e-mail do HR:

I jeszcze dodatkowe pytanie-dowiedzialam sie ze po powrocie do pracy moge
zlozyc oswiadczenie
o zmniejszeniu wymiaru pracy-min.pol etatu a max. 7/8.Interesowaloby mnie na
dzien
dzisiejszy 7/8.Podobno jesli pracodawca rozpatrzy pozytywnie takie
oswiadczenie,to nie moge
byc przez rok czasu zwolniona-czy to prawda i jaka jest tego podstawa prawna
zebym mogla sobie doczytac?Czy orientujesz sie jak to jest praktykowane w
naszej firmie,czy czesto
zgadzaja sie na taki wymiar pracy?Czy wynagrodzenie jest
proporcjonalne oraz urlop wypoczynkowy?DMD zostaja 2 tak?Martwi mnie ze moga mi
zaproponowac pol etatu a to mnie
niestety nie urzadzi,jedynie 7/8.

Bede Ci wdzieczna za odpowiedz-nie bardzo jestem otrzaskana w przepisach
prawnych a nie chce
sobie sama zaszkodzic,zalezy mi na optymalnych i dogodnych warunkach zatrudnienia.

Odpowiedz z HR:

Co do pytania - tak oczywiście na cały okres kiedy - mogłabyś korzystać
z urlopu wychowawczego ( do ukończenia przez dziecko 4 roku życia)-
możesz korzystać z obniżenia wymiaru etatu - nie mniej niż połowa.
Prawo to bezpośrednio wynika z przepisów kodeksu pracy. Tak samo jak i
uprawnienie o ochronie przed zwolnieniem przez okres 12 miesięcy. Pamiętaj że
to Ty składasz wniosek o zmianę etatu - powinien do nas trafić na 30
dni przed Twoim powrotem.
Co do etatu - to oczywiście może to być etat 7/8 - rozumiem ze co dzień
praca przez 7 godzin? Pensja i urlop - pomniejszane są proporcjonalnie. Dwa
dni dla matki z dzieckiem jak najbardziej przysługują (liczone są jako
dni nie godziny wiec tu nie ma żadnych zmian)

Moj 2-gi mail do HR:

Jednym slowem-rozwazam albo caly etat albo 7/8 (tak,praca 7 godzin dziennie)-
inna opcja mi sie
nie kalkuluje.A jeszcze mam takie pytania odnosnie zmniejszenia
wymiaru pracy:

1.rozumiem ze jest mozliwosc ze pracodawca moze odrzucic moj wniosek lub
np wg zapotrzebowania zaproponowac mi pol etatu?(co mnie nie urzadza).
Czy ja wtedy moge zrezygnowac z pol etatu i isc jednak na caly etat czy juz musze
przyjac
to pol etatu?

2.Czy po okresie 12 miesiecy (lub wczesniej) moge starac sie o przejscie znow
na
caly etat?
3.Jakie prawa tracilabym w stosunku do pracownikow zatrudnionych na calym
etacie?
Poza oczywiscie proporcjonalnie mniejszym urlopem wypoczynkowym,pensja itp.
Jednym slowem jak moge sobie "zaszkodzic" przechodzac na 7/8?
4.Czy obowiazuje mnie ta umowa ktora mam obecnie (caly etat,na czas
nieokreslony)
i tylko do niej aneks ze jestem na 7/8 czy przechodze na calkiem nowa umowe
na czas okreslony-12 mies?
5.Czy mozna z SM uzgodnic ze nie jestem w stanie pracowac w
nadgodzinach?
(ze wzgledu na male dziecko).

Odpowiedz z HR:

Odpowiadając na pytania:
1. jesteś objęta ochroną I nie zdarzyło nam się aby pracodawca
odrzucił takie podanie . Jesteśmy nim zobligowani i musimy przyjąć.
2. Co do przejścia na wyższy etat - możesz się starać powrócić
wcześniej na wyższy - ale tu wymagana jest zgoda pracodawcy.
3. Żadnych uprawnień nie tracisz.
4. Umowy nie zmieniasz - otrzymujesz aneks do umowy na czas zawarty w
podaniu.
5. jak najbardziej - będąc matką dziecka do lat 4 - na nadgodziny musisz
wyrazić zgodę.
Pozdrawiam

Sara nie pracuję w HR, ale wracałam do pracy na 7/8 i tez przeczołgałam swój HR i wszystko się zgadza z tym co Twój HR odpisał oraz Eve :) więc nic się nie martw.

jest jeszcze niestety jeden aspekt, który wynika z innych przepisów prawa a niestety nas ustawodawca tego nie dopilnował, jest jedna możliwość, aby zwolnić pracownicę, która wróciła do pracy na skrócony wymiar pracy, np na 7/8 jest to redukcja etatu. aczkolwiek zawsze wtedy można złożyć podanie do sądu pracy, niestety 90 pracodawców to wygrywa :( ale jest nadzieja, że duże firmy (taka jak moja, wnioskuję też, że Twoja) nie będą chciały się procesować i szargać swojego imienia ... nie piszę tego, aby Cię straszyć, bo sama jestem w takiej sytuacji, ale uważam, że powinnaś wiedzieć.

reklama
Nie wiem jak to z redukcją etatów ale upładłość zakladu jest tutaj też jednym ze sposobów rozwiazaniu staosunku pracy :baffled:

Do góry