reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

powiem Wam, że to dość dziwne, ale ja najchętniej zostałabym w domu - z Weroniką jakoś tak bez oporów wiedziałam, że wracam do pracy i już... a teraz, jak pomyślę, że mam Julę zostawić w połowie września to mi się serce kraje.... ale nie stać nas na życie z jednej pensji - ogromny kredyt mamy niestety :-( tyle że nie mam miejsca w żłobku ani opiekunki, a jak nie znajdę to i tak nie będzie innego wyjścia...

reklama
Byłam w tym żłobku i rozmawiałam z kierowniczką. Ogólnie fajne miejsce, kolorowo, czysto, schludnie. Pani mnie zapewniła, że takie maluszki to nie muszą na czas jeść, spać, nie maja ustalonego z góry rytmu dnia, że maja jak w domu pod tym względem. Do 31 sierpnia mam czas na podpisanie umowy.

kurcze EVE no to juz sama nie wiem. z drugiej strony wychowawczy zawsze możesz wziąć przecież. jak sie okaże, że mała xle znosi żłobek to będziesz wiedziała co robić. wychowawczy Ci przecież nie przepadnie.

Ola wiesz ja chciałam wracac zaraz tylko jak Zu juz jest to jakos mi sie już tak nie spieszy...:tak: a swoja drogą to moja przyjaciółka mówiła, że jak siedziala ze starszym synkiem w domu to pierwszy rok jest niczym w porównaniu z drugim - pod względem rozwoju, więzi itd. teraz ma jeszcze małego Jasia w domu i tez mówi, ze najwazniejszy jest drugi rok (tzn po ukończeniu roczku), ale mysląc w ten sposób cale zycie przesiedziialybysmy z dziećmi. z drugiej strony nasze pokolenie jest wychowane na żłobkach i przedszkolach - a w końcu dzisiejsi 30 i 20 latki nie sa wcale zlymi nieczułymi ludźmi...

dokładnie, chociaż akurat ja byłam żłobkowym dzieckiem - 2 tygodnie w żłobku, 3 tygodnie chora i tak na okrągło :-( potem urodził się mój brat i mama poszła na wychowawczy...
a ja naprawdę bardzo poważnie się zastanawiam nad zostaniem w domu, tylko sytuacja finansowa raczej mi na to nie pozwoli :-(

moze jest gdzieś jakas kadrowa?
Bo o ile w wielu rzeczach sie orientuje o tyle tu już nie wiem..
Czy w bieżącym roku 2009 uległy zmianie przepisy co do 2 dni opieki nad dzieckiem?

Mąż chcial poprosić o te 2 dni na opieke nad dzieckiem a dostał odpowiedż
"Nie nalezy się bo żona przebywa na urlopie wypoczynkowym po macierzyńskim i ma kto sprawować opiekę nad dzieckiem oraz ze nie pracuje" .

Zaznaczam tu że nie wracam do pracy w bieżącym roku kalendarzowym, będe przebywała na urlopie wychowawczym.
Czy tak faktycznie jest?
W 2008 roku nie było żadnych zmian i nie miało to znaczenia czy ktoś pracuje czy nie.. moglo po prostu wykorzystać dowolnie któeś z rodziców. Przecież przebywając w domu z dzieckiem też mogę być niedyspozycyjna bo np moge byc chora obłożnie i wtedy dzieckiem sie nie zajme...

Jesli nie to czym podeprzeć się u pracodawcy? Mąż ma 2 umowy u 2 róznych pracodawców(spółki firmy). Wtedy u każdego nalezy się po 2 dni? bTak gdzies wyczytałam..

Kodeks Pracy tak to określa: Art. 188 Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko przysługuje w ciągu roku kalendarzowego , zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Art. 189 1 Jeżeli oboje rodzice są zatrudnieni z uiprawnień określonych w art. 188 moze korzystac jedno z nich.

Szkoda że u męza w pracy wiedzą, że Ty nie wracasz, u nas takie przypadki były, że ktoś brał 2 dni mimo, ze żona siedziała z dzieckiem/dziećmi w domu. Generalnie to powonno działac tylko wtedy gdy dwoje rodzice pracują. Jeśli byś była chora wtedy mąż bierze zwolnienie lekarskie na członka rodziny (czyli ciebie) i to jest płatne 80% jak kazde zwolnienie.

no ale przeciez w tym przepisie nie ma zaznaczonego że nie można brac jak jedna osoba jest np na wychowawczym...
"Art. 189 1 Jeżeli oboje rodzice są zatrudnieni z uiprawnień określonych w art. 188 moze korzystac jedno z nich. "

Skoro męzowi nie chca dać to wychodzi na to że ja powinnam sobie wziąść u siebie bo w końcu mi to przysługuje... bo w końcu jestem z dzieckiem...
Tylko jak tu napisać wniosek?ze po zakonczeniu urlopu wypoczynkowego prosze o 2 dni na opiekę nad dzieckiem?
Zreszta te 2 dni powinny byc nawet na to aby żona mogła iść do lekarza, albo gdzies tam... a niekoniecznie w czasie choroby.. Zreszta nikogo nie powinno obchodzić to że ja jestem w domu czy nie.. bo te 2 dni to urlop a nie zwolnienie lekarskie.. a z urlopu człowiek się przecież nie tłumaczy czy idzie z dzieckiem do lekarza czy zostaje w domu bo żona musi wyjsc..

Tylko ze ja muszę 2 tygodnie przed zakńczeniem wypoczynkowego.... zlozyc wniosek o wychowawczy:baffled:
Teraz jestem na wypoczynkowym...
Jak mam to zrobić?? już teraz poprosic o urlop? ze po zakonczeniu wypoczynkowego, 2 dni na opieke nad dzieckiem??

reklama
madzik a u was są jakieś specjalne druki na urlopy?? Bo ja wypisałam poprosty ileś dni urlopu wypoczynkowego i na osobnym te 2 dni opieki nad dzieckiem. Pewnie gdybym szła na wychowawczy złozyłabym odrazu podanie o przyznanie tego urlopu.

te 2 tyg to min okres moz,esz wcześniej.

Do góry