reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

U Ciebie daja az 1500zl jednorazowej zapomogi na dziecko??i nie bardzo kumam to :
*pierwsze dziecko 68zl(to kumam)
*drugie dziecko ok 90zl- ja mam dwoje i na kazde dostaje tyle samo czyli 68zl i podobno jak sie dostaje ten dodatek w wysokosci 68zl to dostanie sie tez te 400zl co miesiac na wychowawcze...

Na ile wczesniej trzeba zlozyc papiery w mopsie przed rozpoczenciem wychowawczego??

no ja dostalam 1000 becikowego i 1500 zapomogi
na drugie masz racje 68 dopiero jak dziecko do szkoły chodzi do 18 roku okolo 90zł :)
tak, jak masz rodzinne to wychowawcze tez ci sie nalezy :)

a papiery nie wiem dokladnie do kiedy ale... ja mam do 10 czerwca i moj maz w tamtym tyg byl i sie dowiadywal co trzeba i jak zebralismy wsyztskie papiery to chcial zajechac a tam baba powiedziala ze w czerwcu dopiero bo jak w maju to jakies oswiadczenie tzreba pisac wiec oby przed tym terminem złozyc

reklama
Aha no to fajnie ze sie wyjasnilo to 90zl:-) to widze w kazdym miescie jest roznie z ta zapomoga bo ja dostalam 1000zl becikowego i 1000zl zapomogi...tez musze do mopsu zadzwonic i dowiedziec sie o wszystko!!dzieki za info

Aha no to fajnie ze sie wyjasnilo to 90zl:-) to widze w kazdym miescie jest roznie z ta zapomoga bo ja dostalam 1000zl becikowego i 1000zl zapomogi...tez musze do mopsu zadzwonic i dowiedziec sie o wszystko!!dzieki za info
no zadzwon bo tam papierow trzeba sporo i od pracodawcy i z zusu :) i na wszytsko trzeba czekac to zeby za pozno nie było

no zadzwon bo tam papierow trzeba sporo i od pracodawcy i z zusu :) i na wszytsko trzeba czekac to zeby za pozno nie było

Juz dzwonilam i w sumie mam doniesc prawie wszystko to co Ty oprocz zasw z us za 2008r bo skoro pobieram zasilek 68zl to juz to zasw jest u nich...i mowila ze min 1tydz przed zakonczeniem urlopu musze im doniesc a urlop mam do 14.06..
Czy do zusu pisze sie jakies specjalne pisno czy oni tam jaka jakies druki ktore sie wypelnia??i ile sie czeka u Ciebie??

I jak to jest jak np mam nadal umowe na czas nieokreslony ale po macierzynskim zostala mi stawka zmieniona na nizsza to jak to napisac??

I jak sie pisze wniosek do pracodowacy o udzielenie wychowawczego tak:

Uprzejmie prosze o udzielenie mi urlopu wychowawczego od dnia 14.06(bo tak mi baba w mopsie powiedziala ze mimo ze do 14.06mam urlop wypoczynkowy na wychowawczy ide 14.06)do 31.12.2010r to starczy czy cos jeszcze trzeba??

Aha i baba powiedziala ze jak sie dostaje te 68zl to dostane sie i te 400zl wychowawczego...

a czy na dwoje dzieci dostane 2*400zl hehe...:-)

Ostatnia edycja:
Po ustaniu zatrudnienia płaci od razu ZUS - ale pracodawca będzie musiał wystawić ci druk Z-3, więc i tak będą wiedzieli.
dzięki :D nie szkodzi, ze będą wiedzieć, grunt, ze nie oni płacą to nie maja powodów do pretensji. Basia a wiesz jak to jest? Biorę zwolnienie na zakład pracy tak? i niose do nich czy od razu do zusu? i co z tym zaświadczeniem?

dzięki :D nie szkodzi, ze będą wiedzieć, grunt, ze nie oni płacą to nie maja powodów do pretensji. Basia a wiesz jak to jest? Biorę zwolnienie na zakład pracy tak? i niose do nich czy od razu do zusu? i co z tym zaświadczeniem?

Zwolnienie bierzesz na ostatni zakład pracy. Pamiętaj jednak, że niezdolność do pracy musi powstać przed upływem 14 dni od rozwiązania umowy o pracę i trwać nieprzerwanie 30 dni. Nie możesz też mieć prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Zwolnienie możesz zanieść od razu do ZUS, ale musisz dostarczyć też zaświadczenie Z-3 wystawione przez pracodawcę, więc i tak najpierw odwiedzasz pracodawcę.

I jeszcze jedno - czy wiecie moze jak to jest z ubezpieczeniem kredytu na wypadek utraty pracy? BO ja płace takie ubezpieczenie coś koło 30zł, no a umowa mi się zaraz kończy, może mogliby mi odroczyc spłaty co? czy to tylko jakies zwolnienia grupowe obejmuje?

jeżeli zostaniesz ZWOLNIONA to przez okres szukania nowej pracy raty będzie płacił ubezpieczyciel tylko że to jest przez jakiś okres np do 2 lat

hmmm poukadalam to sobie w głowie i jednak mam jeszcze pytania....
Zwolnienie bierzesz na ostatni zakład pracy. Pamiętaj jednak, że niezdolność do pracy musi powstać przed upływem 14 dni od rozwiązania umowy o pracę i trwać nieprzerwanie 30 dni. Nie możesz też mieć prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Zwolnienie możesz zanieść od razu do ZUS, ale musisz dostarczyć też zaświadczenie Z-3 wystawione przez pracodawcę, więc i tak najpierw odwiedzasz pracodawcę.
czy to znaczy, że muszę wziąć zwolnienie od razu na 30 dni? czy mogę na 14, potem na 14 i jeszcze raz...?
A internista może wystawić jedno zwolnienie na 30 dni?

jeżeli zostaniesz ZWOLNIONA to przez okres szukania nowej pracy raty będzie płacił ubezpieczyciel tylko że to jest przez jakiś okres np do 2 lat
czy to znaczy,z ę jeżeli kończy mi się umowa to nie mogę iśc na to zwolnienie?

reklama
hmmm poukadalam to sobie w głowie i jednak mam jeszcze pytania....
czy to znaczy, że muszę wziąć zwolnienie od razu na 30 dni? czy mogę na 14, potem na 14 i jeszcze raz...?
A internista może wystawić jedno zwolnienie na 30 dni?

Nie musisz mieć od razu zwolnienia na 30 dni - po prostu ZUS wypłaci pieniadze dopiero wtedy, jak choroba będzie trwała nieprzerwanie 30 dni. Tylko uważaj, żeby nie było żadnego dnia przerwy między zwolnieniami - np. jakaś niedziela.

Do góry