D
dziunka24.
Gość
Dziewczyny jak to jest z tym płatnym wychowawczym? My się niby łapiemy, mąż ma własną działalność ale rozliczenie z 2008 roku pozwala nam uzyskać te dodatkowe pieniążki ;D a z 2009 roku już nie (dobrze ze biora pod uwagę rok 2008). Narazie z US wzięłam "zaświadczenie o wysokości dochodów uzyskanych przez członków rodziny w roku kalendarzowym..............". Wychowawczy zaczyna mi się chyba 22 czerwca. Mam teraz uzyskać zaświadczenie z ZUS od kiedy zakłąd pracy odprowadza składki itd...na to się czeka ok 2-3 tyg a jest ważne msc czyli muszę już teraz do nich męża wysłać (pytanie czy potrzebne jest specjalne podanie itp?). Od zakładu pracy też muszę zaświadczenie, ze udziela mi wychowawczego....ze jestem zatrudniona.....itp. Mam też papiery, które muszę uzupełnić i jka bede miała te dwa zaświadczenia mogę wszytsko złożyć. Pytanie? Coś jeszcze?
Nie wiem czy nie będę miała zwolnienia od lekarza tym samym wychowawczy przesunąłby mi się.
Uleńko a po co bierzesz lekarskie zwolnienie? Do pracy chodzisz?
Poza tym zasiłek wychowawczy jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego. Jak ten Ci będzie przysługiwał to i wychowawczy dostaniesz. Mi się kończy urlop wypoczynkowy 20.06 i do końca czerwca mam czas aby złożyc papiery aby nie stracić żadnego miesiąca. U nas na zaświadczenie z zusu czeka się też 2-3 tyg, trzeba iść do nich, wypełnić druczek. Oprócz zaświadczenia z Zusu i PIT-11 za 2008 r. do wglądu trzeba jeszcze zaswiadczenie od szefa ze nadal pozostaje sie w stosunku pracy i udziela on urlopu wychowawczego i do kiedy. No i te druki z mopsu trzeba wypelnic, zlozyc komplet i czekac na decyzje