reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
Ale właściwie wychowawczy - jeślibym musiała iść (na razie teściowa się zaoferowała do opieki nad małą) - wtedy tylko pensja męża jest dzielona na 3. Dobrze myślę? A dzielą to, co on dostaje na rękę czy brutto?

Ale właściwie wychowawczy - jeślibym musiała iść (na razie teściowa się zaoferowała do opieki nad małą) - wtedy tylko pensja męża jest dzielona na 3. Dobrze myślę? A dzielą to, co on dostaje na rękę czy brutto?
na reke ... a ja ci powiem ze wychowawcze brałam ja i to moje papiery było trzeba przedstawic czyli:
* z zusu zaswiadczenie o składkach w 2008 roku
* zaświadczenie do pracodawcy ze jestem zatrudniona od kiedy do kiedy i na jaka stawke ...
* zaświadczenie ze udzielaja mi wychowawcze
* zaświadczenie od starego pracodawcy <bo pracowałam 2 pracach w 2008 roku> ze nie pracuje u niego badz świadectwo pracy
* pity z 2008 roku do wglądu
* z urzedu skarbowego <?? >nie pamietam meza bym o to musiala spytac czy napewno

+ druk od nich

Maxwell liczy sie dochod netto. Czyli od przychodu odejmujesz koszty, podatek, zdrowotne i spoleczne, dzielisz to na 3. Dochod bierzecie z 2008 roku bo jest jeszcze rok zasilkowy 2009. Dopiero w nowym od listopada 2010 bedzie brany rok 2009. Warto sie przejsc z rocznymi do mopsu i oni tam Ci oblicza czy wogole jest sens skladac. A nuz widelec a i moze uda Ci sie dostac zapomoge na dziecko 1000 zł (ma sie do niego prawo przez rok od urodzenia).

ale ta zapomoga to we wszystkich gminach jest?

Ja mam pytanko jakbym posżła na zwolnienie po ustniu zatrudnienia to kto by mi płacił przez pierwszy miesiąc? pracodawca czy od razu zus?

I jeszcze jedno - czy wiecie moze jak to jest z ubezpieczeniem kredytu na wypadek utraty pracy? BO ja płace takie ubezpieczenie coś koło 30zł, no a umowa mi się zaraz kończy, może mogliby mi odroczyc spłaty co? czy to tylko jakies zwolnienia grupowe obejmuje?

ale ta zapomoga to we wszystkich gminach jest?

Ja mam pytanko jakbym posżła na zwolnienie po ustniu zatrudnienia to kto by mi płacił przez pierwszy miesiąc? pracodawca czy od razu zus?

I jeszcze jedno - czy wiecie moze jak to jest z ubezpieczeniem kredytu na wypadek utraty pracy? BO ja płace takie ubezpieczenie coś koło 30zł, no a umowa mi się zaraz kończy, może mogliby mi odroczyc spłaty co? czy to tylko jakies zwolnienia grupowe obejmuje?

mi sie wydaje ze to jedynie działa gdy stracisz prace bo zakład upadł ... a jezeli umowa ci sie konczy to to nie tyczy

a na zwolnienie mowisz? a po co ci zwolnienie jak nie masz pracy ?? komu przedstawisz zwolnienie ? jak umowa ci sie skonczy ?

no tak myslałam z tym ubezpieczeniem, ze to bardziej pic na wodę...

Kasiula jest takie prawo, ze jak pójdziesz na zwolnienie natychmiast po ustaniu zatrudnienia to będziesz normalnie kasę dostawała jak za zwolnienie mimo, ze już nie pracujesz. Można nawet do 6 miesięcy takie zwolnienie ciągnąć. I chętnie bym skorzystała ale pod warunkiem, ze będzie płacił zus, bo jak zakład pracy to nie będą przychylnie nastawieni do tego pomysłu, a chciała bym chyba jednak zostać w tym zakłądzie pracy (chociaż jeszcze nie wiem)

reklama
jak ci sie bedzie nalezec to jeszcze mozesz starac sie o jednorazowa zapomoge z tytułu urodzenia dziecka <1500zł> rodzinne <68zł- 1 dziecko na drugie ok.90zł> no i wychowawcze pozniej 400zl

nei wiem czy nie pokrecilam czegos i czy mnei zrozumialas :d jak cos pisz pytaj :) do wychowawczego trzeba duzo wiecej papierow z pracy itp itd jak cie zainteresuja napisze dokladniej
U Ciebie daja az 1500zl jednorazowej zapomogi na dziecko??i nie bardzo kumam to :
*pierwsze dziecko 68zl(to kumam)
*drugie dziecko ok 90zl- ja mam dwoje i na kazde dostaje tyle samo czyli 68zl i podobno jak sie dostaje ten dodatek w wysokosci 68zl to dostanie sie tez te 400zl co miesiac na wychowawcze...

Na ile wczesniej trzeba zlozyc papiery w mopsie przed rozpoczenciem wychowawczego??

Do góry