reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

mamuski powiedzcie mi czy tacierzyńskie przysługuje mojemu M mimo że ja nie pracuje??
gdzieś czytałam że przysługuje wszystkim ojcom którze odprowadzają składki w ciągu roku od urodzenia małej, a gdzieś że nie bo ja nie pracuje. Jak z tym jest??
ja tez nie pracuje a wlasnie wrocilismy z tacierzynskiego:) (mam zawieszona dzialalnosc)..mamie chyba nic do tego..ale poczekam na glos ekspertow:p

reklama
Dziewczyny, przepraszam jeśli było już o tym, ale nie mam czasu czytać.
Jak to jest z urlopem macierzyńskim i zasiłkiem macierzyńskim jak się zajdzie w ciążę podczas urlopu wychowawczego ?

bo ja planuję wrócić do pracy od stycznia w sumie tylko po to, żeby mieć prawo do kolejnego macierzyńskiego płatnego na podstawie mojego wynagrodzenia, ale może to jakoś inaczej działa ?
Na jakiej podstawie wyliczana jest wartość zasiłku macierzyńskiego ?

Dziewczyny, przepraszam jeśli było już o tym, ale nie mam czasu czytać.
Jak to jest z urlopem macierzyńskim i zasiłkiem macierzyńskim jak się zajdzie w ciążę podczas urlopu wychowawczego ?

bo ja planuję wrócić do pracy od stycznia w sumie tylko po to, żeby mieć prawo do kolejnego macierzyńskiego płatnego na podstawie mojego wynagrodzenia, ale może to jakoś inaczej działa ?
Na jakiej podstawie wyliczana jest wartość zasiłku macierzyńskiego ?

ty lobuziaro, chcesz nowego dzidziusia:) wlasnie tak to (chyba), wracasz tylko zeby im powiedziec adijos na L4;) czy chodzi ci o cos innego?

tez sie nad tym zastanawialam ... i poczytalam troche na necie ale nei wiem czy tak sie da ... a mianowicie w moim przypadku gdy mam umowe do 2019 roku ... jestem teraz na wychowawczym ... i jakbym teraz zaszla w ciaze <w czasie bycia na wych.> pisze podanie o powrót do pracy ... no i z 1 dniem pracy wreczam L4 ale na jakiej zasadzie skladki beda naliczane i macierzynskie to nie wiem
szkoda ze Olica nei udziela sie by moze powiedziala jak to jest z tym

ty lobuziaro, chcesz nowego dzidziusia:) wlasnie tak to (chyba), wracasz tylko zeby im powiedziec adijos na L4;) czy chodzi ci o cos innego?

hihi, no chcę chociaż jak na razie to przy jednym dzidziusiu nawet nie mam siły tego drugiego robić :)

nie chcę robić takiego numeru że od razu na L4, ale generalnie chciałabym zajść w ciążę w okolicach początku roku, popracować max pół roku na pół etatu i na zwolnienie. Tylko nie wiem czym to się będzie różniło od sytuacji gdybym nie wróciła do pracy z wychowawczego. Czy wtedy przysługuje mi jakiś minimalny zasiłek czy coś takiego ?

tez sie nad tym zastanawialam ... i poczytalam troche na necie ale nei wiem czy tak sie da ... a mianowicie w moim przypadku gdy mam umowe do 2019 roku ... jestem teraz na wychowawczym ... i jakbym teraz zaszla w ciaze <w czasie bycia na wych.> pisze podanie o powrót do pracy ... no i z 1 dniem pracy wreczam L4 ale na jakiej zasadzie skladki beda naliczane i macierzynskie to nie wiem
szkoda ze Olica nei udziela sie by moze powiedziala jak to jest z tym
składki będą naliczane według wynagrodzenia określonego w Twojej umowie o pracę. Pierwsze 30 dni L4 płaci pracodawca potem ZUS.

hihi, no chcę chociaż jak na razie to przy jednym dzidziusiu nawet nie mam siły tego drugiego robić :)

nie chcę robić takiego numeru że od razu na L4, ale generalnie chciałabym zajść w ciążę w okolicach początku roku, popracować max pół roku na pół etatu i na zwolnienie. Tylko nie wiem czym to się będzie różniło od sytuacji gdybym nie wróciła do pracy z wychowawczego. Czy wtedy przysługuje mi jakiś minimalny zasiłek czy coś takiego ?
niestety na wychowawczym nic się nie należy....oprócz jakiś dodatków jak się ma bardzo małe dochody w przeliczeniu na os w rodzinie, ale trzeba było pogrzebać w przepisach i sprawdzić dokładnie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
witam jestem tu pierwszy raz i liczę na pomoc
Pod koniec stycznia 2009 zaszłam w ciążę pod koniec marca byłam dwa lub trzy tyg na zwykłym zwolnieniu lekarskim ponieważ mam problemy z kręgosłupem, moja szefowa miała moje zaświadczenie o ciąży już przed pójściem na moje zwolnienie lekarskie potem od razu przeszłam za zwolnienie ciążowe. Czy to zaliczy się do tego chorobowego ciążowego 270- dniowego, czy czeka mnie komisja lekarska? I czy chorobowe na którym przebywałam przed ciążowym powinno być wypłacane w 80 czy 100%, bo ja miałam w 80, mimo że moja szefowa miała już moje zaświadczenie o ciąży?

Aha i czy to prawda że od stycznia 2011r ma nie być becikowego/

Pod koniec stycznia 2009 zaszłam w ciążę pod koniec marca byłam dwa lub trzy tyg na zwykłym zwolnieniu lekarskim ponieważ mam problemy z kręgosłupem, moja szefowa miała moje zaświadczenie o ciąży już przed pójściem na moje zwolnienie lekarskie potem od razu przeszłam za zwolnienie ciążowe. Czy to zaliczy się do tego chorobowego ciążowego 270- dniowego, czy czeka mnie komisja lekarska? I czy chorobowe na którym przebywałam przed ciążowym powinno być wypłacane w 80 czy 100%, bo ja miałam w 80, mimo że moja szefowa miała już moje zaświadczenie o ciąży?

Marzena powiem ci tak ze to zalezy od tego co zaznaczone masz na zwiolnieniu i to lekarz powienien zaznaczyc na nim ze to jest Ciazowe zwolnienie i ono jest 100% płatne i dni chorobowe zaliczane są wszystkie te dni co bylas na zwolnieniu <chyba> a co do komisji to nie ma chyba takiego czegos po ciazy ! toz co ty bedziesz udowadniac ze w ciazy bylas?? jedynie mogli wezwac Cie z ZUSU i sprawdzic czy faktycznie musisz siedziec w domu itp ... takie jest moje zdanie ale zajrzyj do nas pozniej pewni e inne mamy zajrza i powiedza ze swojego doswiadczenia :)

wg mnie zaliczy się do chorobowego ciążowego, co do L4 to powinnaś mieć je wypłacone 100% chyba ze na L4 lekarz nie zaznaczył ci "B" natomiast jeśli było to w rubryczce wpisane to powinno być 100 %

co do becikowego to myślę że to plotka:-)

reklama
nei wiem gdzie pisac a chodzi mi o paszport/dowód dla Pawla wiec pisze tu ....

a wiec...

chce jechac z nimm na 2 tyg do Anglii ... i potrzebny mi Dowód/Paszport ... i teraz moje pytanie... co ?? co lepiej ? wiem ze dowód za darmo ale czy dla takiego malucha wyrobia? a paszport trzeba zmieniac co roku u takich ?? jak to jest bo wiem ze kilka mam to robiło wiec prosze o wszytskie informacjie jakie papiery i czy oboje rodzice musza byc <chyba tak> itp ...
:)

Do góry