reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

zus wykazał się zrozumeniem i przedłużył mi urlop macierzyński o 2 tygodnie ( dodatkowe 2010r)mimo iz złozyłam podanie tydzen przed zakonczeniem a powinnam dwa... także prawie do końca marca byłam na urlopie , a teraz już mam status bezrobotnego z prawem do zasiłku łałłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł :D:D:D

reklama
Jestem teraz na urlopie wypoczynkowym. Kiedy musialabym zlozyc podanie o skrocenie wymiaru pracy na 7/8 ?

Rozumiem, ze nalezy i sie przerwa 1h na karmienie. Czy o to tez musze piac podanie?
Bo moja firma to brak slow...na pewno nie mam co liczyc na powrot na swoje stanowisko, wyrownanie mi pewnie dadza dopóki nie dadza wypowiedzenia(aby pozbyc sie wyrownania)i ewentualnie aneksu do umowy na nowych warunkch...

Jestem teraz na urlopie wypoczynkowym. Kiedy musialabym zlozyc podanie o skrocenie wymiaru pracy na 7/8 ?

Rozumiem, ze nalezy i sie przerwa 1h na karmienie. Czy o to tez musze piac podanie?
Bo moja firma to brak slow...na pewno nie mam co liczyc na powrot na swoje stanowisko, wyrownanie mi pewnie dadza dopóki nie dadza wypowiedzenia(aby pozbyc sie wyrownania)i ewentualnie aneksu do umowy na nowych warunkch...
royannko to jest wszystko na takich samych zasadach co urlop wychowawczy bo jak rozumiem chcesz iść na 1/8 wychowawczego a na 7/8 do pracy czyli zabezpieczasz się na rok żeby cię nie zwolnili czyli chyba najpóźniej na 2 tygodnie przed musisz taki papier złożyć co do karmienia to już zależy od pracodawcy ale jak piszesz że on taki nie za dobry... to sobie napisz i przytocz paragraf kodeksu pracy czasem może chcieć od ciebie zaświadczenie od lekarza

royannko to jest wszystko na takich samych zasadach co urlop wychowawczy bo jak rozumiem chcesz iść na 1/8 wychowawczego a na 7/8 do pracy czyli zabezpieczasz się na rok żeby cię nie zwolnili czyli chyba najpóźniej na 2 tygodnie przed musisz taki papier złożyć co do karmienia to już zależy od pracodawcy ale jak piszesz że on taki nie za dobry... to sobie napisz i przytocz paragraf kodeksu pracy czasem może chcieć od ciebie zaświadczenie od lekarza

Acha, nie wiedzialam, ze ta 1/8 to wychowawczy...ale to nic. Chyba tak zrobie, bo u mnie to wszystko niepewne.
A czy orientujesz sie w takiej kwesti: przed porodem bylam na stanowisku kierowniczym. Teraz stanowisko to jest zajete, prawdopodobnie zaproponuja mi stanowisko sprzedawcy. Wiem, ze musza mi placic wyrownanie ddo wynagrodzenia kierowniczego(mala roznica, ale zawsze). Boje sie, ze jak wroce, to szybko dadza mi wypowiedzenie albo aneks do umowy aby tego uniknac i placic normalna pensje sprzedawcy.
Ale:
-jesli teraz na wypoczynkowym, napisze do nich podanie o 1/8 wychowawczego, wroce ale na stanowisko sprzedawcy, to dalej beda mi wyrownywac pensje do kierowniczej? Wiadomo, nie cala, ale te 7/8?

-Gdzie mozna zanlezc wzor takiego podania?
-A czy jak bede pracowac na te 7/8 to czy ja moge w trakcie tego roku wymowic pracodawcy prace z tym wychowawczym, jak znajde lepsza, i pracowac normalnie na caly etat?
- od jakiego lekarza mam wziasc zaswiadczenie ze karmie, od pediatry czy ginekologa?

Royanna, ta 1/8 to żaden wychowawczy. Zmniejszasz tylko wymiar czasu pracy. Pensji nie mogą Ci okroić (oprócz tej 1/8, o którą zmniejszysz etat). Wracając na zmniejszony wymiar czasu pracy przez rok jesteś chroniona przed zwolnieniem (wyjątki: likwidacja firmy, zwolnienie dyscyplinarne). Zaświadczenie o karmieniu ja dostałam od gina, ale rownie dobrze może być od rodzinnego. Podanie o zmniejszenie etatu skladasz najpóźniej 2 tyg. przed powrotem do pracy. Wzoru nie ma, ja napisałam maila do kadr: "Na podstawie art 1867 K.P. proszę o obniżenie mojego wymiaru czasu pracy do 3/5 etatu od dnia 7. maja 2010 do dnia 6.maja 2011. Oświadczam, że zamierzam korzystać z przerw na karmienie."

Royanna, ta 1/8 to żaden wychowawczy. Zmniejszasz tylko wymiar czasu pracy. Pensji nie mogą Ci okroić (oprócz tej 1/8, o którą zmniejszysz etat). Wracając na zmniejszony wymiar czasu pracy przez rok jesteś chroniona przed zwolnieniem (wyjątki: likwidacja firmy, zwolnienie dyscyplinarne). Zaświadczenie o karmieniu ja dostałam od gina, ale rownie dobrze może być od rodzinnego. Podanie o zmniejszenie etatu skladasz najpóźniej 2 tyg. przed powrotem do pracy. Wzoru nie ma, ja napisałam maila do kadr: "Na podstawie art 1867 K.P. proszę o obniżenie mojego wymiaru czasu pracy do 3/5 etatu od dnia 7. maja 2010 do dnia 6.maja 2011. Oświadczam, że zamierzam korzystać z przerw na karmienie."
Dzieki wielkie!!!
Wyglupilabym sie z tym wychowawczym ;)
Ciagle czekam na info od mojego kiera o tym na jakich warunkach wracam i nie ma(a obiecal do 15go maja), wiec skorzystam z tej opcji zmniejszenia etatu, bo nowa prace teraz ciezko byloby znalezc.
Dobrze, ze wystarcza tylko 2 tyg przed powrotem do pracy. Do 16go czerwca jestem na zaleglym urlopie wypoczynkowym, potem wezme prawie caly obecny, wiec podanie napisze pod koniec czerwca :)
Dzieki!

co do wychowawczego .... powiem wam ze jak sama obliczałam to tez nie wychodziło przekraczało okolo 100 zl na osobe jednak oni inaczej licza to i wyszło ze jest dobrze ...
aby złozyc na świadczenia rodzinne trzeba wzniosek z MOPR-u + zaswiadczenei z urzedu skarbowego zarobków <u nas trzeba było 2008 rok jak cos lepiej zadzwon spytaj czy u was tez> a zarobki nie moga przekraczac cos niecałe 600 zl na rodzine ale na reke <chyba> mysle ze jak obliczysz i ci wyjdzie nie duza roznica od tego to warto złożyc najwyzej nei dadza ale zawsze MOZE dadza ;] jak ci sie bedzie nalezec to jeszcze mozesz starac sie o jednorazowa zapomoge z tytułu urodzenia dziecka <1500zł> rodzinne <68zł- 1 dziecko na drugie ok.90zł> no i wychowawcze pozniej 400zl

nei wiem czy nie pokrecilam czegos i czy mnei zrozumialas :d jak cos pisz pytaj :) do wychowawczego trzeba duzo wiecej papierow z pracy itp itd jak cie zainteresuja napisze dokladniej

reklama
Dzięki Kasiu, zrozumiale napisałaś;-):-)..Oj, ale niestety, jednak na 100% się nie łapię na rodzinny.."Za dużo" nam przekracza, żeby nawet zacząć próbować..:-(

Do góry