reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Uwaga: Ida liczy do pięciu na paluszkach :DDDDDDDDD. Oczywiście nie zna zasad matematyki ale umie liczyć od kciuka do palca małego (nie mam pojęcia czy odwrotnir też, myśle że myśli cze dany paluszek się tak nazywa). A to wszystko efekt najbardziej leniwej zabawy jaką wymyśliła lepsza połowa - zabawa w liczenie na paluszkach - lepsza połowa leży a małe odgina palce swoje lub dużego i mówi: ljaaaaaaaaaaaz! dwjaaaaaaaa! itd...

reklama
passingby ale to musi slodko wygladac jak Ide tak liczy:tak: gratulacje dla Niej;-)

Asia moj tez sie nie mogl dlugo przekonac do niekapkow ale dopiero ten przypadl mu do gustu:
Philips AVENT SCF609/05 Decorated Training Cup 340 ml (Blue, 18 Months+): Amazon.co.uk: Baby
Kupowalam mu takie, ktore byly odpowiednie do jego wieku ale i tak nie chcial az w koncu kupilam ten i jest teoeretycznie od 18 msc a Mlody pil z niego jak mial 12 msc, a z niekapka niby od 6 msc nie chcial pic majac rok :)

z firmy tommee tippee np. zaden mu nie podszedł:no:

teraz to w domu pije tylko ze szklanki:tak: lub kubka. Bardzo lubi tak pic a na spacerki bierzemy niekapek lub soczek w kartoniku :)
a z butelki pijemy mleko na noc:tak:

Nie wiem czy jest sens uczyć z niekapka.Ma zły wpływ na zgryz. Dobrze by było żeby chciała pić przez rurkę albo z otwartego kubeczka skoro z lovi nie chce.

Mamy coś wpodobie tego PHILPSA ale nie daje rady :/
Ona ze słomki i ze szklanki sie napije, ale jest przyzwyczajona ze sobie odpoczywa z butelką w buzi i tak wypija litry wody :/ dziś w nocy byly dwa ubrania przemoczone, 4 pieluchy wymieniane.. bo nie wiem ile ona wypiła, juz nie licze!

hania wypije soczek ze słomki cały to potrafi odrazu sie połozyc zeby odpoczac i odrazu chce wtedy butle i wypić cała potrafi..
nie wiem jak ja tego oduczyc!
Teraz zabralam jej smoka, a z butelka nie mam jak walczyc..

Ida pije jedynie z otwartych normalnych kubków, raz dziennie (rano) dostaje kakao w starym kapku bo lubi sobie z nim polezeć, ale i to bede juz niedlugo likwidowała.

Gaja pije ze szklanek, tak jak my wszyscy :) ale jej nalewam mało, max 2 cm na raz.

asia.lisz - a próbowałaś o tym z nią porozmawiać? serio jest szansa, że zrozumie :-)

Ja zauwazylam duze postępy u nas w mowieniu. Jestem pewna ze to dzięki czytaniu książeczek oraz ciągłym rozmawianiu z OLim, nazywaniu przedmiotów itd. On to po prostu koduje.
Dzis jedziemy na działkę jedziemy drogą gdzie po obu stronach są lasy i Oli wskazuje paluszkiem i mówi "las" Nikt mu nic nie mowił, słowo las było chyba mowione jak jechalismy 2 tygodnie temu na działkę, zakodował i powiedzial. Jedziemy z powrotem do domu, wjeżdżamy na naszą ulicę, pokazuje paluszkiem i mówi "dom" nikt mu dzis o tym nie wspominał. Rozmawialam z nim o domach parę dni temu. Dziś była i żaba i tysiąc roznych nazw :)

no i super Ula - teraz pójdzie z górki. Pewna Pani logopeda kiedyś ładnie wypowiedziała się (odnośnie "zaskakiwania z mową" u dzieci zdrowych może być tak że np az do 2,5-3 l malutko a potem potok słów), to powiedziała, że z jej doświadczenia wynika, że często tak się dzieje, bo u dzieciaczków konczy się rozwój motoryki dużej, dziecko sprawnie skacze biega itd, kończy się ten etap i rusza mowa. Oczywiście, powiedziała, że sa dzieci u których idzie to pieknie w parze, ale jest i ten drugi biegun.

Ja sie ciesze ze młody nawija i ze ma spory kontakt ze starszymi nawijającymi dzieciaczkami ale takie texty jak dzisiaj mnie wnerwiając delikatnie mówiac.
Zrobiłam totalny armagedon w pokoju segregując wszystkie za małe ciuszki na sprzedaż. Do pokoju wchodzi Marcel i mówi "o chojeja" :wściekła/y:

U nas tego sie nie nauczył. Po prostu musiał zasłyszeć :crazy:
Nie przetłumacze mu ze tak nie ładnie bo On akurat więcej......

Zauważyłam tez ze jeśli pozna jakieś nowe słówko to po paru dniach operuje nim bezbłędnie - tak jakby musiał to zakodować.:happy:

Ostatnia edycja:
reklama
oczywiscie ze rozmawialam z Hana o buteleczach:) ona uparta...
ale dzis od rana pije wode z KubuS Play, czasem sie zalewa ale dojdzie do wprawy :)
upilam jej wczoraj cudny niekapek nuka z silikonowa koncowa i tez nie :/ a kosztowal 38 zl!! moze chce ktos kupic??
Kubek niekapek NUK Active Cup DISNEY 300 ml niebieski 750.413 cena 26.12 PLN
tak wyglada:)

a co do gadania to nie chce nic powarzac, ale i na nia czas pzyjdzie. narazie na migi wszystko:) no i cos tam powie..

Do góry