reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
Moja Hania mie tak rozsmiesza z gadaniem ze szok... No i czasmi sie tym martwie!
Bo ona jest mistrzem w przekazywaniu wszytskiego na migi. Malo co mówi - mama tata dzidzia lala niema tu to baba jajo nie tak mniam mniam
A reszta to migi.
Chce grac w piłke - kopie noga
Chec poduszke - klepie sie po głowie z tylu
Chce sie kapac - masuje brzuszek lub wlosy
Chce umyc raczki - trze raczkami
Chce pic - aaaa... posapuje
itp....
Wszyscy rozumieja ja doskonale, bo naprawde super to przekazuje. Ale mogla by zaczac cos gadac :) a ona znia na dzien doskonali migi!

Asia a udawaj ze jej nie rozumiesz i "zmuszaj" tym do mówienia? Bo w ten sposób córka koleżanki mając 4 lata prawie nic nie mówiła, w ciagu pół roku z logopedą i psycholog udało się wszystko wyprostować:tak:

A propos rozumienia to Ala mnie rozbraja, jak czasem nie rozumiem co mówi, a ona powtarza, i powtarza - stara się tak wyraźnie, a w końcu mówi "AAAA" - no bo ja powinnam wreszcie zaczaić i powiedzieć "AAAA" :)

hahah to mój mówi głównie po swojemu a jak nie wiemy o co chodzi to nas po prostu bierze za ręke prowadzi i pokazuje o co mu chodzi ,ale gada jak najęty , czasami jak mu się chce to powtarza po nas i to nie wyrazy ale zdania ,krótkie bo krótkie ale daje rade :)
a ostatnio hitem jest bicie brawa i jego okrzyk BABO :)))

To moja ostatnio powtarza , "nie pyskuj", "motoj" ""jojot leci" = samolot leci, "chce umyć rączki", "mam brudne rączki", "swiecą gwiazdki", "swieci ksiezyc", "chce pienke" = piosenke, "chcem muuuuuuu"= chcę byście kupili mi krowę, "chcę zdjąć butki", "chce pąka" = pączka itp.:-D Najbardziej mnie rozwala tekst "moja tata"

Moja tata:-D

Asia mówi, zaczęła składać zdania, ale najważniejsze: sama się ubiera:tak: opanowała zakładanie majtek, spodni, skarpet i butów, potrafi zdjąć bluzkę ale nie umie jeszcze jej zakładać (tylko wciąga na szyję).

reklama
Ostatnio czytałam że dziecko przeważnie zaczyna mówić koło 3roku życia.Oczywiście wcześniej też. Jeśli dziecko wszystko rozumie,wykonuje polecenia to nie ma się czym martwić.Przyjdzie na nie czas. To słowa logopedy.
Mam więc nadzieję że zacznie.
Czasami coś powie.Nawet Gosia mu się kiedyś udało...

Zapomniałąm dodać że trzeba dużo dziecku cztać,mówić do niego i puszczać polskie piosenki.

Do góry