reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Ja znam dzieciaki, które nie umiały powiedzieć rr do 6 roku życia, a Hankownik mój akurat to pięknie wymawia.
Poza tym jak jest mała różnica wieku między dziećmi starsze się uwstecznia ( to tak do przyszłych mam ;-) ) - Hanka uwsteczniła mi się w mówieniu i z etapu układania prostych zdań - mama pić - znów było yyyyyyyyyyyy. A znajomy po urodzeniu brata przestał robić do nocnika... inne dzieci w grupie rozwijają się szybciej podpatrując starsze, ale ... każde dziecko ma swój temperament i nie da się nauczyć spokojne dziecko zbiegać po schodach jak dziecko ruchliwe.;-):-D Najważniejsze żebyśmy nie popadały w manię co powinno już umieć, co inne potrafią, bo to nie wyścig szczurów i każde dziecko jest inne , tak jak ciąże...;-)

reklama
Anawawka patrząc na Julię i Asię, na szczęście Julia się nie uwsteczniła, choć czasem było ciężko :d Teraz nawet zachowała zimną krew jak Joasia przegryzła wargę do krwi, Julka szybko znalazła chusteczkę i pięknie uspokajała Joasię:tak:ale byłam z niej dumna :tak: mówi do niej b.wyraźnie, potrafi pocieszyć w różnych sytuacjach.
Ale patrząc na Miłka i Joasię - to młody małpuje za nią strasznie:-D

ja nie wiem jak to jest tak naprawde ale widzialam u kolezanki, ktora ma 2.5 letnia corke, teraz urodzila sie druga i ta starsza nagle chce smoka i pampersa:szok:
malo tego, jak kolezanka wyciagla mate i chciala polozyc Malutka to byla wielka awantura i starsza sie na macie rozlozyla ;) i lezala dobre dwie godziny, zeby czasem Malej nie polozyli:szok: smialysmy sie, ze przynajmniej jest na chwile spokoj :D

No te uwstecznianie to chyba do jakiegoś wieku. Starsze dziecko rozumie ze jest dzidziuś i trzeba pomagać itp a takie właśnie roczniaki czy dwulatki to mogą sie uwstecznić bo sa na etapie podglądania i kopiowania/uczenia się zachowań od innych zwłaszcza od dzieci wiadomo ze wśród nich sie maluch najlepiej rozwija wiec potem małpuje od niemowlaka no i efekt może być choć nie musi. To chyba zależy od dziecka.

Mama - z tym rozumieniem to różnie bywa, niby rozumie, ale jest bardziej zazdrosne, bo do tej pory to nim wszyscy się zajmowali, bawili, dostawało prezenty itp.
Ja sobie poczytałam na ten temat jak już byłam w ciąży i tak do 18 miesiąca jak się rodzeństwo pojawi dziecko podchodzi b. naturalnie, potem już zaczyna być zazdrosne i to też jest jakoś stopniowane. Jak już wróciłam z Gonią, to pierwsza jej reakcja była tak słodko zaskakująca, że łza się w oku kręci, postawiliśmy Gonię w foteliku samochodowym na podłodze, Hanka podeszła , dotknęła Gonię, a ta otworzyła ślepka, Hanka była zdziwiono-radosna.... , potem dostała od Gośki prezent i było super...
Znam różne rodzeństwa z różnicą ok. 5 lat i różnie odbierają dzieci młodsze rodzeństwo, zależy od charakteru, przygotowania, sytuacji towarzyszącej itp.
Z uwstecznianiem też różnie bywa, młodsze się szybciej uwstecznia, starsze próbuje, bo to też podobnież naturalne, ale łatwiej starszakowi wytłumaczyć zalety jego wieku niż młodszemu.

dziunka Kuba zdecydowanie tak;-) rzadko przed nami ale jak ktos nas odwiedza to jak najbardziej, az czasami sami jestesmy w szoku jak widzimy co wymysla ;)

Film dla tatusia ale wkleję też tu:

[video=youtube;IXrFJxBq04s]http://www.youtube.com/watch?v=IXrFJxBq04s[/video]

Oprócz chińskich słów wyraźnie słychać banan, czekaj i daj;-)a moze tylko ja to słyszę? Oceńcie same i mi powiedzcie ;)

reklama
Do góry