reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
dawno nas tutaj nie było, Eli przebija się już 4 ząbek, 2 dolne jedynki i 2 górne dwójki, jak urosną dłuższe będzie zabawnie wyglądać, mała już raczkuje, za to cholerka jedna siadać nie ma zamiaru :-/ Uwielbia "sprężynować" i mówić dada, baba, daj, nie, olewa słowa mama i tata heheheh

katrenki ja mysle ze to "am" jest całkiem świadome:-p:-D

Ja też myślę, że "am" jest świadome. Bartek jak jest głodny, to zawsze dopomina się o jedzenie własnie w ten sposób. Nie można tego pomylić z czymś innym, zawsze słychac, że dziecko głodne jest.
Raz nawet jak podeszłam po coś do barku, mąż trzymał Bartka, to Bartek zaczął właśnie wołać "AM, AM". Dodam, ze w barku trzymam flipsy. Wyjęłam flipsa, to od razu wyciągnął rączkę i prawie się rzucił na niego. Także myślę, że to świadomy sposob komunikowania.

moja intensywnie i namiętnie mówi tata i dada...
jak chce jeść mówi nia nia
staje i próbuje chodzić przy kanapie, meblach, ostatnio przy ścianie
gania psa wujka i kota babci
siedzi samodzielnie odkąd skończyła 4,5 miesiaca
raczkuje odkąd skończyła 5,5 miesiaca
mówi dada i tata od tygodnia
nie ma zębów :p
reaguje na imię i jego odmiany
jak zapytam gdzie ejst tata/babcia/dziadek/ciocia/ kici itp szuka aż znajdzie
robi papa
przybija piątkę
włazi sama na schodek (między salonem a jadalnią) i tego samego próbuje na schodach (wczoraj przeszła 2 schodki)
uwielbia jak się jej bije brawo
"gada" do swojego odbicia w lusterku
je sama flipsy, ciasteczka ryżowe, marchewkę, jabłuszko, biszkopty itp
trzyma sama butelkę i kubeczek niekapek
jak chce spać to kładzie główkę i mówi aaaaaa
układa miseczki na siebie w piramidkę
reaguje jak mówię "nie wolno" i zazwyczaj płacze albo sie ze mną "kłóci" po swojemu
jak mówię: pokochaj mamę/tatę/babcię/dziadka/ciocię/wujka to łapie za uszy i [rzytula policzek do policzka
robi "biedę"
robi "tani tani"
robi"soroczkę-wronkę" i "muchy"
ech... chyba wystarczy ;-)

Wow, Natalunia, ale masz zdolniachę. :-) A tak z ciekawości, co to są za zabawy, które pogrubiłam? Bo z chęcią urozmaiciłabym swój repertuar

U nas tez dzisiaj duzy postep! Wyszly dwa pierwsze zabki :-)

Gratulacje. :-)

wow 2 naraz! moja dalej szczerbatek maly...:-D za to zaczela dzis powtarzac po mnie mama ....jak juz sie rozkrecala to bylo mamammamamamamamamamma...:-D

Również gratulacje :-) Same zdolniachy na tym forum.

A ja byłam przedwczoraj u lekarza i babka doczepiła się, że młody jeszcze stabilnie nie siedzi. Ale specjalnie się tym nie przejmuję, bo wg mnie Bartek rozwija się prawidłowo - pełza po całym pokoju, wstaje na czworakach i buja się w tej pozycji, już nawet zrobił pierwsze kroczki na czworakach, robi "papa", mówi "baba", "dada", "am", "ajajaj" i takie podobne gaworzenie, jak się go trzyma pionowo, to utrzymuje ciężąr swojego ciała, ładnie bawi się zabawkami, jak się go trzyma pod pachy, to wykonuje ruchy chodzenia, więc to, że akurat nie siedzi nie uważam za jakieś opóźnienie w rozwoju. Zwłaszcza, że w książeczce zdrowia w karcie rozwoju psychoruchowego, to umiejętność jest wymieniona w 8 miesiącu. A lekarka nie zainteresowała się innymi umiejętnościami, tylko tym siedzeniem, potem zbadała ciemiączko i dała nam skierowanie do neurologa i na USG mózgu. :dry: Cóż - pójdę, nie zaszkodzi sprawdzić, skoro mam skierowanie, ale nie uważam, żeby coś było nie tak.

Bieda - hehe mówisz - oooo jaka bieda i łapiesz za głowę swoją ze smutną minką i machasz nią na prawo i lewo. Zuzia teraz tak robi jak mówię: Zuzia, pokaż jaka bieda. (nie umiem tłumaczyc)

a sroczka i muchy to rymowanki z pokazywaniem na paluszkach (RYMOWANKI ZABAWIANKI - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety)

U nas nadal Zuzia szczerbata ;-P na przodzie dziąseł widać białe kwadraciki, ale nic nie wskazuje na to, żeby wyszły w końcu na wierzch :dry:

moja intensywnie i namiętnie mówi tata i dada...
jak chce jeść mówi nia nia
staje i próbuje chodzić przy kanapie, meblach, ostatnio przy ścianie
gania psa wujka i kota babci
siedzi samodzielnie odkąd skończyła 4,5 miesiaca
raczkuje odkąd skończyła 5,5 miesiaca
mówi dada i tata od tygodnia
nie ma zębów :p
reaguje na imię i jego odmiany
jak zapytam gdzie ejst tata/babcia/dziadek/ciocia/ kici itp szuka aż znajdzie
robi papa
przybija piątkę
włazi sama na schodek (między salonem a jadalnią) i tego samego próbuje na schodach (wczoraj przeszła 2 schodki)
uwielbia jak się jej bije brawo
"gada" do swojego odbicia w lusterku
je sama flipsy, ciasteczka ryżowe, marchewkę, jabłuszko, biszkopty itp
trzyma sama butelkę i kubeczek niekapek
jak chce spać to kładzie główkę i mówi aaaaaa
układa miseczki na siebie w piramidkę
reaguje jak mówię "nie wolno" i zazwyczaj płacze albo sie ze mną "kłóci" po swojemu
jak mówię: pokochaj mamę/tatę/babcię/dziadka/ciocię/wujka to łapie za uszy i [rzytula policzek do policzka
robi "biedę"
robi "tani tani"
robi"soroczkę-wronkę" i "muchy"
ech... chyba wystarczy ;-)
WOW!! Gratulacje dla zdolniachy!!

ah i xzapomniałam dodać ze mała do kolekcji słów "mama i baba" dołączyła "tata"
ale D był dumny i szczęśliwy:tak: później kilka jeszcze razy udało jej się powtórzć, ale zaczęła mylć z dada ;-)

reklama
ah i xzapomniałam dodać ze mała do kolekcji słów "mama i baba" dołączyła "tata"
ale D był dumny i szczęśliwy:tak: później kilka jeszcze razy udało jej się powtórzć, ale zaczęła mylć z dada ;-)
My na tate i dade jeszcze czekamy ale:
- w wyraźnym słownictwie mamy już: MAMA, BABA, AM(!) :-D oraz BLE i BLA :-D
- od 2 dni "staje" na nóżki na 3sek kiedy trzymam ją przed sobą a ona stopy opiera o moje nogi :tak:
-"postęp" - krzykiem dopomina się o to co chce :sorry2::shocked2:;-)

Do góry