O tych komplikacjach mówiłam i znam również osobiście takie przypadki! Koleżanka mówiła: cały poród trudny, ale da się znieść (też mam takie nastawienie), ale jak mogę coś doradzić- staraj się uniknąć nacięcia krocza. Zbyt wiele jest przypadków, że mogą Ci spartaczyć życie (współ? życie też)na długi czas.HalaKRK, po pierwsze to wcale nie musi być chwilowe szczypnięcie - mnie akurat nacinanie bardzo bolało.
Po drugie - problemy z siadaniem, bolesność tej okolicy, bolesność w czasie współżycia przez dłuuuuuuuuuuugi czas (ok. roku po pierwszym porodzie, ok 8 miesięcy po drugim porodzie). No to już dla mnie nie jest taki pikuś znowu. Jeżeli komuś się dobrze goi i nie boli, to fajnie, ale niektórym kobietom niestety tak się nie układa...
reklama
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
no raczej mam zaufanie bo w tym szpitalu co sie wybieram juz rodziłam i inne kolezanki tez i nie spotkalam sie z czyms złym zobaczymy jak to bd:-) tym razemO tych komplikacjach mówiłam i znam również osobiście takie przypadki! Koleżanka mówiła: cały poród trudny, ale da się znieść (też mam takie nastawienie), ale jak mogę coś doradzić- staraj się uniknąć nacięcia krocza. Zbyt wiele jest przypadków, że mogą Ci spartaczyć życie (współ? życie też)na długi czas.
A
Angel_Devil_Love
Gość
KalaKRK ja uwazam , ze mialas duzo szczescia , ze tak dobrze wspominasz naciecie, i super , ze Tobie sie wszystko szybko zagoilo, oby bylo jak najwiecej takich opinii kobiet nacietych.
Ola K. przykro mi ,ze mialas tak niemile doswiadczenie przy nacinaniu i do tego dwa razy! A mogla bys opisac jak to wyglada po zagojeniu? tzn czy widac blizny czy wszystko jest gladziutkie? sorki jesli zameczam tymi pytaniami ale wychodze z polozenia ze jak bede o czyms wiecej wiedziec nie bede sie tego panicznie bac ;-)
Czytalam dosc dawno na necie ze jak sie idzie do ginekologa na badanie w Anglii i jak widzi ze bylas nacinana to odrazu mysli ze albo dziecko bylo bardzo duze albo porob byl bardzo ciezki.
Ola K. przykro mi ,ze mialas tak niemile doswiadczenie przy nacinaniu i do tego dwa razy! A mogla bys opisac jak to wyglada po zagojeniu? tzn czy widac blizny czy wszystko jest gladziutkie? sorki jesli zameczam tymi pytaniami ale wychodze z polozenia ze jak bede o czyms wiecej wiedziec nie bede sie tego panicznie bac ;-)
Czytalam dosc dawno na necie ze jak sie idzie do ginekologa na badanie w Anglii i jak widzi ze bylas nacinana to odrazu mysli ze albo dziecko bylo bardzo duze albo porob byl bardzo ciezki.
KalaKRK
w sumie po przeczytaniu tego artykułu to rozmyślam nad tym...ze moze faktycznie uniknąć....można pzred porodem lekarza poinformowac iz jesli nie ma potrzeby to zeby tego nie robic....powiedzenie nic nie kosztuje;-)no ale jesli bd to konieczne....
KalaKRK
moze tam nie nacinaja zbyt czesto i dlatego tak myśla włąsniea nie jest tak przeciez w przypadkachCzytalam dosc dawno na necie ze jak sie idzie do ginekologa na badanie w Anglii i jak widzi ze bylas nacinana to odrazu mysli ze albo dziecko bylo bardzo duze albo porob byl bardzo ciezki.
No i właśnie o to mi chodzi... Że nacięcie się robi ot tak... nawet opisany jest przypadek że położna zrobiła nacięcie po porodzie ze strachu przed lekarzem... paranoja totalna.w sumie po przeczytaniu tego artykułu to rozmyślam nad tym...ze moze faktycznie uniknąć....można pzred porodem lekarza poinformowac iz jesli nie ma potrzeby to zeby tego nie robic....powiedzenie nic nie kosztuje;-)no ale jesli bd to konieczne....
Poza tym pisze, że jak krocze pęka- to pęka naturalnie w kierunku odbytu tam gdzie powłoki są najciensze, a nacięcie się często robi głębiej uszkadzając przy tym bardziej skóre i mięśnie, powstają potem bolesne zrosty...brrr
A
Angel_Devil_Love
Gość
niewiem czy mnie nikt tu nie zlinczuje za wklejenie tego ale to chyba nic zlego,
adres do strony z krotkim filmikiem porodu naturalnego oraz nacieciu krocza -
Poród - film przedstawia proód naturalny. Film z naturalnego porodu.
sorki jesli przesadzilam :-(
KalaKRK
nie wiem jak czuje lęk przed tym ze mi pęknieNo i właśnie o to mi chodzi... Że nacięcie się robi ot tak... nawet opisany jest przypadek że położna zrobiła nacięcie po porodzie ze strachu przed lekarzem... paranoja totalna.
Poza tym pisze, że jak krocze pęka- to pęka naturalnie w kierunku odbytu tam gdzie powłoki są najciensze, a nacięcie się często robi głębiej uszkadzając przy tym bardziej skóre i mięśnie, powstają potem bolesne zrosty...brrr
KalaKRK
wole nie patrzec .....nie chce widziec aa fujjjjjniewiem czy mnie nikt tu nie zlinczuje za wklejenie tego ale to chyba nic zlego,
reklama
Nie, dlaczego? Patrząc na to sama prawie parłam Razem z tą kobietą..niewiem czy mnie nikt tu nie zlinczuje za wklejenie tego ale to chyba nic zlego,
Ja nie wiem. Przejadę sie do szpitala gdzie bedę rodzić, zapytam jakie są praktyki i czy możliwe jest uniknięcie nacięcia. Podobno w ogóle najbardziej naturalny poród dla człowieka to w pozycji kucznej....
Zobaczcie jaka ta pani szczęśliwa już po....