reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PORÓD - czy i czego się boicie??!!!

HalaKRK, po pierwsze to wcale nie musi być chwilowe szczypnięcie - mnie akurat nacinanie bardzo bolało.
Po drugie - problemy z siadaniem, bolesność tej okolicy, bolesność w czasie współżycia przez dłuuuuuuuuuuugi czas (ok. roku po pierwszym porodzie, ok 8 miesięcy po drugim porodzie). No to już dla mnie nie jest taki pikuś znowu. Jeżeli komuś się dobrze goi i nie boli, to fajnie, ale niektórym kobietom niestety tak się nie układa...
O tych komplikacjach mówiłam i znam również osobiście takie przypadki! Koleżanka mówiła: cały poród trudny, ale da się znieść (też mam takie nastawienie), ale jak mogę coś doradzić- staraj się uniknąć nacięcia krocza. Zbyt wiele jest przypadków, że mogą Ci spartaczyć życie (współ? życie też)na długi czas.

reklama
O tych komplikacjach mówiłam i znam również osobiście takie przypadki! Koleżanka mówiła: cały poród trudny, ale da się znieść (też mam takie nastawienie), ale jak mogę coś doradzić- staraj się uniknąć nacięcia krocza. Zbyt wiele jest przypadków, że mogą Ci spartaczyć życie (współ? życie też)na długi czas.
no raczej mam zaufanie bo w tym szpitalu co sie wybieram juz rodziłam i inne kolezanki tez i nie spotkalam sie z czyms złym zobaczymy jak to bd:-) tym razem

KalaKRK ja uwazam , ze mialas duzo szczescia , ze tak dobrze wspominasz naciecie, i super , ze Tobie sie wszystko szybko zagoilo, oby bylo jak najwiecej takich opinii kobiet nacietych.

Ola K. przykro mi ,ze mialas tak niemile doswiadczenie przy nacinaniu i do tego dwa razy! A mogla bys opisac jak to wyglada po zagojeniu? tzn czy widac blizny czy wszystko jest gladziutkie? sorki jesli zameczam tymi pytaniami ale wychodze z polozenia ze jak bede o czyms wiecej wiedziec nie bede sie tego panicznie bac ;-)

Czytalam dosc dawno na necie ze jak sie idzie do ginekologa na badanie w Anglii i jak widzi ze bylas nacinana to odrazu mysli ze albo dziecko bylo bardzo duze albo porob byl bardzo ciezki.

w sumie po przeczytaniu tego artykułu to rozmyślam nad tym...ze moze faktycznie uniknąć....można pzred porodem lekarza poinformowac iz jesli nie ma potrzeby to zeby tego nie robic....powiedzenie nic nie kosztuje;-)no ale jesli bd to konieczne....

w sumie po przeczytaniu tego artykułu to rozmyślam nad tym...ze moze faktycznie uniknąć....można pzred porodem lekarza poinformowac iz jesli nie ma potrzeby to zeby tego nie robic....powiedzenie nic nie kosztuje;-)no ale jesli bd to konieczne....
No i właśnie o to mi chodzi... Że nacięcie się robi ot tak... nawet opisany jest przypadek że położna zrobiła nacięcie po porodzie ze strachu przed lekarzem... paranoja totalna.
Poza tym pisze, że jak krocze pęka- to pęka naturalnie w kierunku odbytu tam gdzie powłoki są najciensze, a nacięcie się często robi głębiej uszkadzając przy tym bardziej skóre i mięśnie, powstają potem bolesne zrosty...brrr

No i właśnie o to mi chodzi... Że nacięcie się robi ot tak... nawet opisany jest przypadek że położna zrobiła nacięcie po porodzie ze strachu przed lekarzem... paranoja totalna.
Poza tym pisze, że jak krocze pęka- to pęka naturalnie w kierunku odbytu tam gdzie powłoki są najciensze, a nacięcie się często robi głębiej uszkadzając przy tym bardziej skóre i mięśnie, powstają potem bolesne zrosty...brrr
nie wiem jak czuje lęk przed tym ze mi pęknie :no::no::no::unsure:

reklama
niewiem czy mnie nikt tu nie zlinczuje za wklejenie tego ale to chyba nic zlego,

adres do strony z krotkim filmikiem porodu naturalnego oraz nacieciu krocza -

Poród - film przedstawia proód naturalny. Film z naturalnego porodu.

sorki jesli przesadzilam :-(
Nie, dlaczego? Patrząc na to sama prawie parłam:-D:-D Razem z tą kobietą..
Ja nie wiem. Przejadę sie do szpitala gdzie bedę rodzić, zapytam jakie są praktyki i czy możliwe jest uniknięcie nacięcia. Podobno w ogóle najbardziej naturalny poród dla człowieka to w pozycji kucznej....
Zobaczcie jaka ta pani szczęśliwa już po....

Do góry