KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
no jeszcze masz chwilkeTez bym tak chciala Nic, nic a nagle pach i jest. A jak bede wiedziala ze za 3 dni o 10:00 jade rodzic to chyba za stresu sie pochlastam
No ale jeszcze do terminu 3 dni. Moze sie cos ruszy!!!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
no jeszcze masz chwilkeTez bym tak chciala Nic, nic a nagle pach i jest. A jak bede wiedziala ze za 3 dni o 10:00 jade rodzic to chyba za stresu sie pochlastam
No ale jeszcze do terminu 3 dni. Moze sie cos ruszy!!!
tez słyszałam o tych statystykach. I że w większości przypadków nacinanie nie jest konieczne, a w Polsce robi się je i tak... więc sobie ćwiczę, może się to na coś zdaA tak wogole statystyki naciecia podczas porodu sa przerazajaca i wcale nie na calym swiecie takie same , ponizej przerazajacy artykul oraz zrodlo -
Rutynowe nacięcie krocza to niepotrzebne cierpienie wielu tysięcy kobiet. Jeśli przyjąć, że uzasadnione nacięcie występuje tylko w 20% przypadków (zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia), to w Polsce niepotrzebnie okaleczanych jest ok. 160 tys kobiet rocznie. Konsekwencje nacięcia krocza odczuwalne mogą być przez wiele lat, i obniżają jakość życia. Są to: trudności we współżyciu seksualnym, bolesne i odczuwalne przez wiele lat po porodzie blizny i zgrubienia w pochwie. Dla wielu kobiet nacięcie krocza to poważna ingerencja w najbardziej intymną sferę. Ponadto, w większości przypadków, zabieg ten wykonywany jest bez uprzedzenia i pytania o zgodę.
Polska z 80% porodów drogami natury z nacięciem jest w niechlubnej czołówce, jeśli chodzi o częstość stosowania nacięcia krocza, pomimo tego, że szkodliwość tej procedury została udowodniona ponad wszelką wątpliwość. W innych krajach, gdzie postawiono sobie za cel zmniejszenie liczby nacięć i stosowanie w praktyce położniczej wyników badań naukowych, odsetki porodów z nacięciem krocza są dużo niższe – np. w Wielkiej Brytanii 14%, Holandii – 28%, Nowej Zelandii 13%, Austrii – od 20 do 30%.
Nikt nie zadaje sobie pytania, jakie koszty wynikają z tak ogromnej liczby niepotrzebnie wykonanych zabiegów i leczenia ich powikłań.
z góry dzięki za trzymanie kciuków
czytałam jeszcze że warto codziennie smarować skórę w tej okolicy oliwką, żeby była bardziej elastyczna, ale szczerze mówiąc nie wiem czy to akurat może być skuteczne z tego co słyszałam, ćwiczenia mięśni dna miednicy dają największe szanse na sukces
już widzę siebie jak w kwietniu wjeżdżam na porodówkę wrzeszcząc od drzwi: "nie zgadzam się na nacięcie krocza bez mojej wyraźnej zgody!!!!!!"
z góry dzięki za trzymanie kciuków
czytałam jeszcze że warto codziennie smarować skórę w tej okolicy oliwką, żeby była bardziej elastyczna, ale szczerze mówiąc nie wiem czy to akurat może być skuteczne z tego co słyszałam, ćwiczenia mięśni dna miednicy dają największe szanse na sukces
już widzę siebie jak w kwietniu wjeżdżam na porodówkę wrzeszcząc od drzwi: "nie zgadzam się na nacięcie krocza bez mojej wyraźnej zgody!!!!!!"
Jak pomysle ze mnie mama urodzila 4.300 bez naciecia i pekniecia to az mi ciarki przechodza