reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PORÓD - czy i czego się boicie??!!!

reklama
A tak wogole statystyki naciecia podczas porodu sa przerazajaca i wcale nie na calym swiecie takie same , ponizej przerazajacy artykul oraz zrodlo -

Rutynowe nacięcie krocza to niepotrzebne cierpienie wielu tysięcy kobiet. Jeśli przyjąć, że uzasadnione nacięcie występuje tylko w 20% przypadków (zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia), to w Polsce niepotrzebnie okaleczanych jest ok. 160 tys kobiet rocznie. Konsekwencje nacięcia krocza odczuwalne mogą być przez wiele lat, i obniżają jakość życia. Są to: trudności we współżyciu seksualnym, bolesne i odczuwalne przez wiele lat po porodzie blizny i zgrubienia w pochwie. Dla wielu kobiet nacięcie krocza to poważna ingerencja w najbardziej intymną sferę. Ponadto, w większości przypadków, zabieg ten wykonywany jest bez uprzedzenia i pytania o zgodę.
Polska z 80% porodów drogami natury z nacięciem jest w niechlubnej czołówce, jeśli chodzi o częstość stosowania nacięcia krocza, pomimo tego, że szkodliwość tej procedury została udowodniona ponad wszelką wątpliwość. W innych krajach, gdzie postawiono sobie za cel zmniejszenie liczby nacięć i stosowanie w praktyce położniczej wyników badań naukowych, odsetki porodów z nacięciem krocza są dużo niższe – np. w Wielkiej Brytanii 14%, Holandii – 28%, Nowej Zelandii 13%, Austrii – od 20 do 30%.
Nikt nie zadaje sobie pytania, jakie koszty wynikają z tak ogromnej liczby niepotrzebnie wykonanych zabiegów i leczenia ich powikłań.
tez słyszałam o tych statystykach. I że w większości przypadków nacinanie nie jest konieczne, a w Polsce robi się je i tak... więc sobie ćwiczę, może się to na coś zda ;)

KalaKRK fajny poród :-) znieczulenie wypas,ja bym się chyba lepiej czuła gdyby nawet ktoś mi wcisnął kity,że podali mi miejscowe znieczulenie...psychika inaczej wtedy działa...chociaz przy bólu to chyba nawet i ona wysiada

eva6 a do tego robia to czasami bez zgody rodzacej :szok: dla mnie to jeden wielki shok! Ja sie zdecydowalam rodzic w Szwecji, bo tam sie przeprowadzamy z mezem i wlasnie tam jest ten procent naciec dosc niski - 9,7% wiec mam nadzieje ze uda sie nam tego uniknac! Za Ciebie tez bede trzymac kciuki ;-)
Gdy bys miala wiecej sposobow na cwiczenia it.p. zeby uniknac tego naciecia daj znac, chetnie wyprobuje wszystkich mozliwych sposobow :happy2:

aaniaa ja u mnie nie ruszy to 16.11 kroplówki ;-) eh nie chce,ale nawet latanie do sklepu 2 razy dziennie i na 2 pietro po schodach nie pomaga
Jutro mam termin,ale coś czuje że nic nie ruszy.

Ale do tego 16.11 będę już tak obolała,że chyba bedę się cieszyć jak dostane kroplówke.
Ledwo chodzę,w łydkach mam zakwasy od 2 dni,krocze boli i boli a kość z jednej strony w kroczu boli cały czas od prawie 3 dni,najbardziej w nocy i przy chodzeniu

Ostatnia edycja:
z góry dzięki za trzymanie kciuków ;)
czytałam jeszcze że warto codziennie smarować skórę w tej okolicy oliwką, żeby była bardziej elastyczna, ale szczerze mówiąc nie wiem czy to akurat może być skuteczne :dry: z tego co słyszałam, ćwiczenia mięśni dna miednicy dają największe szanse na sukces ;)
już widzę siebie jak w kwietniu wjeżdżam na porodówkę wrzeszcząc od drzwi: "nie zgadzam się na nacięcie krocza bez mojej wyraźnej zgody!!!!!!" :happy2:

czytałam jeszcze że warto codziennie smarować skórę w tej okolicy oliwką, żeby była bardziej elastyczna, ale szczerze mówiąc nie wiem czy to akurat może być skuteczne :dry: z tego co słyszałam, ćwiczenia mięśni dna miednicy dają największe szanse na sukces ;)
już widzę siebie jak w kwietniu wjeżdżam na porodówkę wrzeszcząc od drzwi: "nie zgadzam się na nacięcie krocza bez mojej wyraźnej zgody!!!!!!" :happy2:

i mnie "ciachajcie bo pękne":-D

Ja juz tez mam takie zamiary, to bedzie pierwsze co sie naucze w jezyku szwedzkim! "niechce zadnego naciecia" :-D

reklama
Do góry