reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas. Szpina jest pyszny, zdrowy i pozywny, dlatego tez my sie dzis nim zajadamy.
Szpinak palce lizac
Skladniki:
* opakowanie mrozonego szpinaku
* 3-4 sredniej wielkosci ziemniaki
* 2-3 jajka
* 2 lyzki masla
* czosnek wedlug smakowych upodoban
* vegeta
* smietana do zabielenia
Przygotowanie:
Ugotowac ziemniaki i jajka. W rondelku rozgrzac maslo, dodac pokrojony drobno czosnek i mrozony szpinak. Gdy szpinak sie rozmrozi dorzucic pokrojonego w kostke ziemniaka i jajko, przyprawic do smaku i zabielic smietana.
Szpinak tak przygotowany mozemy podac sam z pieczywem lub jako sos do makaronu czy zapiekanek.​
http://imageshack.us
 
Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki majonezu
3 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki Vegety
½ łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.
Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron.



ja zazwyczaj farsz trzymam w lodówce jakieś 2 godz
 
PAPRYKARZ KOZIENICKI

500 g mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe) - ja użyłam polędwiczek wieprzowych pokrojonych w grube talarki
1-2 cebule
po pół strąka kolorowej papryki
suszona włoszczyzna
mąka (do obtoczenia mięsa)
olej (do smażenia)
sok z cytryny
kilka łyżek śmietany
sól
mielona papryka

Mięso zamarynować z sokiem z cytryny, solą i papryką mieloną. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Cebulę i paprykę pokrojone w paseczki podsmażyć na oleju, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Mięso obtoczone w mące podsmażyć na oleju i dodać do cebuli i papryki. Zalać wodą (do poziomu mięsa), dodać włoszczyznę i dusić do miękkości. Dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą (też z kuskus).
 
sos mojej roboty:

podsmazam cebulke, dodaje mieso mielone, przyprawy, to wszystko sie dusi jakis czas, az mieso przestanie byc surowe. nastepniej dodaje koncentrat/ sok pomidorowy, zagotuje, zaprawiam maka i smeitana i gotowe;-)

o matko! jaka profanacja! :szok: przepraszam cie donkat ale musialam :sorry2:

sos pomidorowy:
przecier pomidorowy (do kupienia w litrowych butelkach w kazdym hipermarkecie)- moga byc pomidory z puszki jakie dodaje majandra a dla bardziej ambitnych polecam swieze
troszke oleju z oliwek
czosnek
odrobina soli
oregano
moze byc bazylia
wszystko razem dusimy az czosnek bedzie miekki i gotowe.
do tego sosu mozna dodac mieso, groszek, tunczyka czy co kto sobie chce.
 
Tarta z cebula
składniki

  • 500 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 ml mleka
  • 100 jogurtu
  • 2 jajka
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

  1. Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, jogurt , mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę, zalać nadzieniem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
  6. Podawać gorące
 
Spaghetti z tunczykiem
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti, 185 g tuńczyka w sosie własnym (puszka) , 2 duże cebule , 1/2 główki czosnku, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego sera mozzarella, sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa do dan wloskich

Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odsączonego tuńczyka. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać jogurt i starty żółty ser, jeszcze chwilę poddusić. Gdy ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?
Makaron polewamy sosem z tuńczykiem.

Uwagi:
Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, będzie wtedy gorzki i popsuje smak potrawy. Połączenie czosnku, cebuli i tuńczyka daje specyficzny smak i aromat (nie każdemu smakuje).
 
PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ

Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
jajko
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
olej,oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, ostudź, zmiel, dodaj jajko i mąkę. Szybko wyrób jednolite cisto i formuj z niego placuszki na desce posypanej maka, smaż na oleju
 
reklama
Agulka to ja placki ziemniaczane robię nie z gotowanych ziemniaków tylko z surowych tartych na najmniejszych oczkach : ) i smazonych. Są rownie pyszne jak z gotowanych bo jadłam i takie bo moja teściowa takie robi.
 
Do góry