reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pogaduchy czerwcówek

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)
A jeszcze mam do Was pytanie bo mój Mały od 3 dni nie robil kupy a dzisiaj zaczął mieć takie brzydko pachnące gazy. Chyba dam mu espumisan.
Hmm myślę czy to nie wina tego ze nagle odstawiłam mu delicol a powinnam była to zrobić stopniowo. Chociaż kiedyś nawet jak przyjmował delicol to tez tak miał. Hmm...ale w każdym bądź razie to chyba trzeba coś z tym zrobić .

reklama
Sylwia a może coś zjadłaś ? Co do kolek ja nie pociesze u nas skończyły się dopiero po debridacie. Kupkę też ładnie sama robi :) a wcześniej męczyła się biedna moja malutka :( aż czasami z nią plakałam :( i u nas bardziej pomagały kropelki bobotic ale tylko na chwilę

Nunka co do kupek to moja cały czas robi kupki ze śluzem, przestałam się tym przejmować, najwidoczniej taką ma urodę, wypróżnia się bez problemu, zwykle raz dziennie, ale zdarzają się też dni bez, puki jest pogodnym dzieckiem i ładnie przybiera na wadze uznałam śluz w kupce za normę, jak nie robi tak ze 2 dni kupki to potem jak zrobi to cała do przebrania się nadaję, wylewa się ze wszystkich możliwych zakamarków, Jedyne czego nie toleruje w mojej diecie to mąką pszenna i staram się ją ograniczać, choć nie powiem dosyć to trudne.

dziewczyny dajecie dzieciaczkom smoczki??? moja zaczela namietnie ssac piachy i zauwazylam ze czasem i kciuka :/ i nie wiem co z tym zrobic. nie powinnam niby jej tego zabraniac z racji rozwoju pamietam ze studiow ze logopeda do2 roku zycia pozwala na to ale niby i nie ma to wplywu na zgryz ani wymowe a przechodzi u wiekszosci gdy zaczna sie interesowac inymi rzeczami do okola.. ale wszyscy mi wmawiaja ze jej to zostanie. smoczkow poki co nie toleruje nawet ostatnio uparcie probowalam ja nauczyc ale mala ma odruch wymiotny dosc spory czasem nawet zwymiotuje. teo nie mial smoczka ale tez nie ssal piesci ani kciukow.. a teraz nie wiem czy nadal ja uczyc czy darowac i czekac az samo przejdzie.

Asiorreek moja córa lubi i piąstki i smoczek. Ja zawsze obserwuje czy w czasie ssania piąstki nie zaczyna ssać tylko kciuka. Wyszłam z założenia ze na kciuka sobie nie mogę pozwolic,bo jak ja ją potem tego oducze. Smoczka zabiorę, przehandluję a kciuka nie :p wiec na razie mała duzo ssie smoczka,piątki jak jest spokojna to sobie ssie. Maz wyczytal ze dziecko miedzy 2 a 4 miesiącem ma największy odruch ssania i ze nie mozna tego powstrzymać,wiec po prostu daje jej smoczek. Mała jest zadowolona, a i my mamy spokoj bo nie płacze,przy smoczku ładnie sie uspokaja ;)
Zreszta zauważyłam od jakiegoś tygodnia,ze mała pcha do buzi wszystko co ma w rączkach,wszystkie zabawki,pieluszki,wiec najwidoczniej tak musi byc ;)

no moja tez wszystko pcha ylko smoczka za cholere nie chce.. nie wiem mam 4 rozne smoczki i kazdy powoduje wymioty.. jedynie co ssie to smoczka z butelki.. tez zawsze jej wyciagam jak widze ze kciuk idzie w ruch albo daje gryzaka.. tylko nie wiem czy meczyc ja dalej tymi smoczkami czy odposcic.. od miesiaca probuje jej wcis ktorykolwiek zaden nie smakuje..

Moj tez bardzo mocno ssie paluszki - najchetniej trzeci i czwarty na raz ;) zreszta po minucie od urodzenia juz je ssal ;) i nie przeszkadza mi to,w koncu sam wie jak moze je ssac,nie zaburza mu to poprawnego odruchu w przeciwienstwie do smoczka,ktory predzej czy pozniej wplynie na to jak lapie i ssie piers.Chce karmic do 2 lat wiec jeszcze troche przed nami ;) moj Maz usilnie chcial dac Malemu smoczka ale moj madry syneczek nie chcial ;) wypluwal i plakal zeby mu tego swinstwa wiecej do buzki nie pchac ;)
Nie wiem jak wy ale ja spotkalam sie jedynie z trojka dzieci ktore mialy problem ze ssaniem kciuka ale wszystkie tez mialy smoczek...

Moja tak jak Asiorreek twoja na smoczek ma odruch wymiotny, ale ja próbowałam tylko nuka innych nie próbowałam, syn używał lovli, córcia ssie ręce, no i ślini się na potęgę, taki wiek, a ręce czasem ładuje tak głęboko że aż się krztusi.

Moja też nie przepada za smoczkiem mamy avent. Czasami ma dzień kiedy ma silny odruch ssania to possie i wypluje. Ale takich dni na smoka było jak narazie 5,6 dni. Piąski ssie nie zabraniam teraz dzieci mają taki etap. Kciuka nie ssie

reklama
Hej

Mój syn ma 8 smoczków z czego lubi tylko jeden firmy Lovi. Ssie go czasami jak usypia ale nie ma bata aby uspokoił się nim jak płacze więc 80 % czasu nie używamy smoczka. Piąstki , palce, kocyk , pieluchę , zabawkę , moje ramię , moje palce , które łapie podczas wycierania buźki ssie ciągle :D Ślini się jak moje psy ,jest zabawny i ciągle uśmiechnięty :-D

Do góry