reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy czerwcówek

nunka a nie sika na niego?? moze glupie pytanie ale odwijasz pampersa?? wiesz teos tez mial dlugo pepek bo wlasnie lal po nim na poczatku.. a na slimaczenie jest taki puder w aptece dermatol sie nazywa.. nam polozna kazala wlasnie wtedy zasypywac nim.. teraz tez uzywalam go bo mala miala lapisowana ziarninke w pepuszku i tez sie troche slimaczyl ale juz ok.. no i octanisept ...

a mnie wkur.. to wiszenie nad wozkiem tu mala ledwo zasnie a,przyjdzie taki jeden z drugim sapia nad nia te och i ach az sie obudzi ... boze gadaja do niej i mysla ze ich rozumie albo poznaje.. nie wiem czemu ale tak mnie to wkur...

reklama
Haha asiorek u mnie to samo...dodatkowo denerwuje mnie jak ktos probuje mi go wyrwac z rak i wziac na rece...wrrr jak mozna tak bez pytania cos takiego robic!!!szlag mnie trafia na to

Czasami zdarza mu sie posikac ubranko bo jednak gdzies tam sie zawinie ten sisior ale codziennie przemywam wieczorem a od tygodnia to ze dwa,trzy razy dziennie.Pampersa odwijam ale wiem ze przez 3 tyg zle pielenowalam ten pepek bo w szpitalu kazaly mi psikac Octeniseptem i zostawic o tak robilam a dopiero po 3 tyg srodowiskowa powiedziala mi ze to co sie tam psiknelo trzeba wytrzec zeby pepek byl suchy!wwrrr wsciekla jestem bo skad mialam to wiedziec ze trzeba to wytrzec jak z 5 czy 6 poloznych powtarzalo ze psikac i zostawic ;/
Jutro dzwonie do srodowiskowej i zapytam o ten puder - moze nam cos tez da i odpadnie to dziadostwo w koncu,dzieki ;)

Nunka pępek szybciej wysuszy spirytus rozcieńczony czyli 70% (2/3 spirytusu 96 procentowego i 1/3 wody), ja moczyłam w nim patyczek d uszu i dookoła traktowałam pępek, a też nam się długo trzymał 3 tyg. I też już zaczynał być brzydki. Z córkami dokładnie to samo przechodziłam, u nas to "wina' grubej pępowiny.

Hej

Dzisiaj mieliśmy fatalny dzień. Młody ciągle marudził, nie spał i nie chciał piersi. Jadł na raty trochę mm i moje odciągnięte. Dopiero wieczorem wreszcie usnął i śpi nadal. Tak mi go żal było. Myślę , że może bolał go brzuszek po mm i dlatego robimy test z M , że przez 24h podajemy mu tylko moje mleko odciągnięte albo pierś jeśli złapie i zobaczymy jak się będzie zachowywał.
Stąd moje pytanie do Asiorrkka . Jak karmić mlekiem odciągniętym - co 3h tak jak mlekiem modyfikowanym i ile dawać mililitrów? I jeszcze pytanie czy dajecie dzieciom wodę w taki upał ?

Jeśli chodzi o pępek to my też mamy grubą pępowinę i myślę , że octanisept nie wystarczy i zacznę przemywać tym spirytusem tak jak przy pierwszym dziecku.

marzycielka odciagnietym daje na rzadanie tak jak z cycem tylko odciagam co 3 godziny do pojemniczka i do lodowki. jak potrzebuje mala sie zlosci stedy odlewam 100 ml do butli daje do cieplej wody zagrzac na okolo 4-5 min i gotose.. no chyba ze jest mniejszy upal wtedy takie mleko moze stac bez lodowki do 8 h ale ja dluzej niz 3-3,5 godziny nie trzymam i raczej na noc sobie tak zostawiam.. wtedy od razu butla w dziubek i gotowe
;)
co do dopajania jak jest na cycu nie trzeba po mm dawalabym za kazdym razem popic.. z teosiem tak dawalam. choc pare kropel wypijal

Asiorreek dzięki za info bo mój syn nie chce ssać piersi i chciałabym na razie dawać mu odciągnięte. W ogóle dokarmiałam go Bebiko ale zauważyłam bóle brzuszka. Znacie jakieś dobre mleko mm ? Asiorreek jak zwiększyć laktakcję bo ja nie mam żadnych zapasów i odciągam na bieżąco ale ciężko mi to idzie, tzn. już mnie sutki bolą i długo to trwa. Jakim laktatorem odciągasz? Aha i powiedz jak nasze maluchy zaczną jeść po 150 ml to da się wyrobić tak aby odciągać tak dużo swoje mleko?
Boję się ,że nie wyrobię z tym odciąganiem a poza tym muszę kupić inne mm a nie wiem jakie.:no:

Młody od 19 wczoraj je tylko moje mleko. Nie marudzi i zauważyłam ,że brzuszek go nie boli. O 4.50 był tylko wrzask przez chwilę i na pewno miało to jakiś związek z brzuszkiem ale chwilowy.
Teraz M zabrał dzieci i poszli po bułki i na spacerek.

ja dawalam bebilon.. i nic nigdy nie bylo.
a jak chcesz pobudzic to sciagasz tak jeden cyc 7 min drugi 7 pozniej znowu ten pierwszy 5 drugi 5 znowu pierwszy 3 drugi 3 dlugo to trwa ale ja se tak rozbudzilam ze z 2 cycow jak odciagne to mam 200-220 ml mleka. wiec spokojnie chyba starczy teraz zciagam poprostu do konca piersi i zajmuje mi to 15 min. czasem mniej.. a mam laktator medela mini electronics.. 250 zeta na allegro .. ale mysle ze sie to zaroci no i po zakonczeniu karmienia zaraz go sprzedam. ale jestem z niego zadowolona.. wade ma jedna ze troszke buczy no ale w koncu jest tam silniczek to musi buczec

no i nie zniechecaj sie w nocy.. przez noc najbardziej pobudzisz.. i sciagaj mimo ze nic nie leci.. wiem ze to masakra brzmi ale to tylko sie wydaje w nocy przynajmniej moja budzi sie i tak co 3 h wiec pierw zapodaje jej butle z wczesniejszego sciagania a pozniej sciagam na nowo..

reklama
dziewczyny a tak wogole to powiedzcie ile xchodzi opuchlizna z nog moje nadal jak u slonia.. i zastanawiam sie a wlasciwie to obawiam zd mi takie zostana.. a wiecie pierwsze slowa mojej mamy 2 tyg po porodzie na moj widok to ales zostala gruba a jaka masz dupe i nogi.. stresuje mnie ten wyglad.. w sumie na wadze to 5 kg mi zostalo (+ 3 z poprzedniej ciazy) i mam wrazenie ze to same nogi tyle waza...

Do góry