reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy czerwcówek

Malgos moja z rudym tańczy a mały biega i szczeka, sąsiedzi mnie zabiją kiedyś za ten hałas na dodatek coś mi chłopa rozkłada, masakra z takim to gorzej niż z dzieckiem.

reklama
inzagata mnie lekarz na ostatniej wizycie polecił zażywać Prenetal dla II trymestru, ale jak jak skończę folik, No i wczoraj zażyłam pierwszy raz ten prenatal. Nie wiem czy dobry, ale wg mnie składy tych witamin dla kobiet w ciąży są podobne.

Witam się po weekendzie, przeleciało i kolejny dzień w pracy, mam takie pytanie jakie witaminy dla ciężarnych polecacie, powinnam już coś zacząć zarzywać a nie pamiętam co mi lekarz poleciał - skleroza ciążowa mnie dopadła. Ja też rmf słucham w pracy i tak mnie świąteczny klimat dopadł, choinkę w pracy mamy już ubraną, a przodujący temat to pieczenie pierniczek. W pracy powiedziałm że jestem w ciąży, i chcą zatrudnić kogoś na moje zastępstwo, co mi jest nie na rękę, dziewczyny w pracu też będą złe jak im powiem, zwłaszcza że u nas nie ma takich zwyczajów, jest nas dostatecznie dużo.

Jeśli chodzi o mnie to do końca I trymestru tylko folik, a od początku II lekarz zalecił mi preprat "mama dha"2xdziennie i to wsio.

Koga - we mnie też energia wstąpiła, czuję się świetnie, gdyby nie uszy to uśmiech dookoła głowy, bo już to przesypianie połowy dnia jak wspomnę było naprawdę straszne.
A jeśli chodzi o sernik, to ja absolutnie kocham sernik chałwowy, no miazga po prostu! Pyszny i zawsze wychodzi ;)

Składniki na spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem - na okruszki/piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.Składniki na masę serową:
  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

Czesc :D

Kurde ale sobie miejsca dziś znaleźć nie umiem, żyje wizytą popoludniowa.

Ale mój R mi dziś o 4 pobudke przyjemna zrobił, zboczuszek z niego he he:) chyba moja herbatka z miodem i sokiem malinowym oraz polopiryna, pomogły :D

Młoda ma dziś w szkole warsztaty mydlarskie, ciekawe co tam wydziwiac będą :rolleyes:

Mamania a spróbuj może któryś z tych sposobów? U mnie zawsze syrop z cebuli i propolis

Domowe sposoby na ból gardła - Zdrowie & Fitness - WP.PL

Mammamila ten przepis brzmi pysznie, muszę go wypróbować tym bardziej że kocham chalwe :D

Pozdrawiam idę jakieś sniadanko wrzucić w brzusio

Ostatnia edycja:
Dzien dobry :)
Koga sie usmialam z tej zamiany dziecka na psa :D czasem to tez bym na to poszla :D ja serniki robie rozne, jaki mi sie na zdjeciu spodoba z tym, ze zawsze pieke w towarzystwie wody :) a probowalas sernika bez sera??
Smile spokojnego lotu :)
Kasia ja tez lubie piec ale nie mam dla kogo :D moj chlop to od wielkiego swieta za ciasto zlapie a dzieci to wybiorczo, jak spodziewam sie gosci to mam szanse cos zrobic :) kciukasy za wizyte
Malgos mnie bolala glowa :D a brzuch tez pobolewa ale w poprzednich tez cmilo to sie nie przejmuje :) wyzdrowialas juz??
Mamma-mila sernik wydaje sie przepyszny :)
MamaAnia zdrowka :)
Na sniadanko wsunelam tosta z powidlem. Teraz poprawiam tortem :D

Lolcia u mnie same słodkie dupki a zrób im blok czekoladowy to się pozabijaja, pomijając fakt że zawsze kupić muszę dwa opakowania mleka w proszku, bo połowę wykradna na sucho.
co to za sernik bez sera?

mamaAnia77 polecam jedna cytryna wyciśnięta do tego łyżka pierzgi w miodzie i mieszamy to w szklance , zalewamy wodą do 3/4 szklanki i zostawiamy na noc . rano mieszamy i pijemy całość pomaga rewelacyjnie a i kup sobie też padmę takie ziołowe tabletki ja je biorę jak coś mnie bierze :-)

reklama
Doberek ;))

Lolcia Dzieki:-)

Dziewczyny watek kulinarny jest wiec moze tam przepisy wrzucajcie bo tutaj zginął bardzo szybko.

My w rozsypce nie chce mi sie nic;p jakos mi dziwnie ze to juz ostatni dzien, troche sie przyzwyczailam do tego uk:-D

Do góry