reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy czerwcówek

Czy tylko ja jakoś boleśnie znoszę początek ciąży jak nie migreny to teraz ten brzuch od wczoraj ból nie przeszedł skręca ciągnie podbrzusze boki góra brzucha ból promieniuje do krzyża :( ledwo chodzę jutro mam się zjawić do lekarza ale jak nie przejdzie do wieczora pojadę do szpitala. Domyślam się ze to rozciaganie w pierwszej ciąży tez miałam dość mocne zwalajace z nóg bóle brzucha.

reklama
Hej

Dawno mnie nie było ale czasami was podczytuję. 2 grudnia mam wizytę , będzie to prawie 11 tydzień ciąży. Z dzieckiem jest ok natomiast ja trochę choruję.
Idę was poczytać.

Jestem

Łeb mi pęka a nie mam w domu paracetamolu. Młody ma Ibum w syropie ale ibuprofenu chyba nie można.

Młody naciagnął mnie w Hercie na ptysia z kremem. Ale mu nie smakował więc zjadłam choć nie miałam ochoty. Ale tak łyżeczka za łyżeczką. I teraz się zastanawiam czy mnie jaka salmonella nie dopadnie :/ Nie pomyślałam wcześniej.
Tak samo jak odkryłam, że nie wszystkie świeże mleka są pasteryzowane w wysokiej temperaturze. I bądź tu mądry....
P znowu dłużej w pracy. Biedulek. Ostatnio jakoś tak wszystko "oklapło" między nami. Co prawda w sobotę było super ale i tak jakoś tak ogólnie oboje chyba jesteśmy zestresowani, P przepracowany i jeszcze musi znosić moje humory, których ja nie widzę (ale tak mi się zdaje). Idę się zaraz wykapać, może trochę lepiej się poczuję. O 19 będziemy z młodym kleić z plasteliny to trochę się oderwę od depresyjnego stanu.

Nie zadzwoniłam w końcu do tego szpitala - jutro to zrobię. A rano pojadę na pozostałe badania.

Zupka ogórkowa wyszła mi pyszna! Zjadłam 3 miseczki :)

Mississ - nie chce mi się szukać innego ginekologa we Wrocku. Miałam fajnego w Corfamedzie, był na NFZ a teraz już tylko wizyty prywatne. Na dłuższą metę - szkoda mi kasy i nie bardzo ją mam. Tam wizyty 140 zł co miesiąc + wszystkie badania płatne (trzeba liczyć, że 200-300 zł płatne w sumie) + USG I trymestru 550 zł + II 260 + III 200. Wszelkie dodatkowe świadczenia - badania, wymazy, cytologie - płatne. I to nie mało.
Ten ginekolog ze Świdnicy jest moim od 4 lat. Tylko jeździłam 1 x w roku na badanie całościowe kontrolne (USG, badanie ginekologiczne, USG piersi + ich badanie) + cytologia. Teraz niech mi prowadzi ciążę. Moja siostra ma u niego w klinice gabinet, więc taki jakby ginek po znajomości. Prowadził też jej ciąże. Jest polecany i w ogóle ma mega autorytet. Kolejki do niego, że hej.
Więc będe dojeżdżać - daleko nie jest.

Smile - super :) Widziałam zdjątko z USG. Piknie :)

Dziewczyny ja jestem zwolenniczką szczepień. Co prawda standardowo córka miała tylko jedne w 6 tyg życia (wtedy dostała zwykłe 3 ukłucia + rotawirus). Od kwietnia mamy je wznowione ale już idziemy indywidualnym trybem, który rozpisała właśnie jakaś dr od dzieci podwyższonego ryzyka. Kolejne dziecko będę na 100% szczepić na wszystko (standard, rota, pneumo i meningo). Też jestem zdecydowana na 3 ukłucia ale dopłacę za takie oczyszczone. Teraz szczepie nimi córkę ale ma bezpłatnie bo dostała od tej lekarki skierowanie. Nie wiem czy dużo trzeba dopłacić za takie oczyszczone.

MałaZosia trzymaj się ciepło i niech złe humory uciekną. Jutro na pewno będzie lepiej:)

Ja po wizycie. Wszystko ok a jutro genetyczne. Usg miałam, robił bardzo długo około 15 minut, wszytsko pomierzył ale sam powiedział, że warto pójść dodatkowo na genetyczne. Dostałam zdjęcie, niestety słabej jakości, jutro wrzucę jak coś na prenatalnych dostanę.

Malutkans
Jak nie przejdzie to jedz na kontrole. Lepiej dwa razy wiecej pojechac na darmo nic raz nie pojechac wtedy kiedy trzeba bylo. Ja pierwszy trymestr tez zle przechodze. Teraz ciut lepiej ale znow jelita mnie drecza...

Marzycielka
Zdrowka

Malazosia
Ibuprofenu nie mozna. Tylko na paracetamolu jak apap czy zwykly paracetamol. Co do gina to najwazniejsze ze ci pasuje i masz do niego zaufanie :-) ja rez dojezdzam bo do tych ginekolorzkow z bozej laski w okolicy nie mam zamiaru chodzic . Ja u swojego place 150. Cytologia za 30 zl jest u mojego. Najwazniejszy jest komfort psychiczny o :-)

Smile a to ci sie udalo az4 fotki :D ale ciesze sie, ze z maluszkiem oki :) napisali ci ile ma nt?
Ciasteczko ja nawet nie slyszalam o oczyszczonych? Trzeba sie doedukowac :) zdjecia poprosimy nawet niewyrazne :)
MalaZosia ah te humorki ciazowe, niejednemu chlopu teraz sie krzywda dzieje :) milego lepienia :)
Missis dobry plan :D to ja za pare lat wystosuje harmonogram dla rodzinki kto kiedy bierze urlop i moje dzieci na wakacje a my z chlopem w trase :D
Znalazlam pilota szukalam 2 godz!! Nawet kosz na smieci przeszukalam :D a ta mala gadzinka mi go zwinela :D

Ja już trochę lepiej. Nie wiem czemu, ale miałam tempe 38,6 st. Do tego tempy ból jelit i żołądka :( Chyba mnie też dopadły problemy z trawieniem. A bąki mnie męczyły. Dzisiaj mam już 37,9 i czuje się jak człowiek. Dół trochę przeszedł. Dzięki dziewczyny za wsparcie.
Idę zaraz kąpac młodą, więc wpadłam tylko na chwileczkę. Znalazłam coś ciekawego a propo płci i wczesnego jej rozpoznawania:
Embryo Development external genital sex organs - angle of the dangle boy or girl ultrasound gender scan - Baby2see

Z tego co widzę na 11 tydzień to to coś pomiędzy nóżkami wygląda identycznie u księżniczki i rycerza :) Nie dziwie się, że lekarze nie chcą mówić. Ale i tak w pierwszej ciąży w 12 tyg lekarz mi powiedział, że coś mu się wydaje, że dziewucha i się sprawdziło :)

Koga o, to 3 grudnia będziesz w moim mieście ;) Super chłopaki, fajne blondaski!

Gratuluję wszystkim udanych wizyt!

Mnie dziś coś brzuch pobolewał w pracy, więc pół nospy forte wzięłam. Nie wiem co to, ale mam nadzieję, że się już nie powtórzy.
Ja przytyłam już 3 kg i gin śmiał się, że nadrabiam wagę sprzed ciąży ;) Teraz ważę 55,5 kg. Po szale jedzeniowym, już mi trochę przeszło i mam nadzieję, że teraz będzie już stabilniej przyrastała.

Dzwonili dzis do mnie z tej kliniki gdzie jade na prenatalne w piatek z przypomnieniem o wizycie... Od razu zapytałam i juz wiem ze mając skierowanie konkretnie na "badania prenatalne" robią usg + krew (nie trzeba być na czczo) Tak wiec pozostaje mi w spokoju czekac na piątek.

Pani z którą byłam umówiona do opieki nad Alankiem nie przyszła, ani nawet nie zadzwoniła ze nie przyjdzie... Widać człowiek mało odpowiedzialny więc moze lepiej ze nie przyszła od razu niz gdyby miało wyjsc to póżniej. Jutro mam kolejną kandydatkę umówioną.

Nemi nieźle z tymi tesciami.... Macie więc dajcie a do roboty to po co isc... Moja tesciowa tez jest taka "robotna" cały dzien siedziałaby przed telewizorem i jadła słonecznik, chwała ze tesc jest na rencie bo nie wiem z czego by zyli... Ja od chrzcin mojego syna nie jezdze tam wogóle i powiedziałam zresztą mojemu mężowi ze moja noga tam juz nie postanie i zamierzam sie tego trzymać. A zaczeło sie od tego ze na chrzciny nie przyszedł tesc.... Następnie młody miał roczek, nie przyjechali bo zmino było, nie byli przygotowani (nie wiedzieli ze dziecko bedzie miało urodziny?) Mieszkają az 4 km od nas. Na drugie urodziny miałam nawet nie prosic, ale zlitowałam sie i kazałam mezowi dzwonic i ich zaprosic to tesciowa mu powiedzała ze raczej nie przyjdą ale zeby im kawałek ciasta przywieść...BTW? Ja nie jezdze i koniec. Mąż ze 3 razy do roku z młodym sie przejedzie, a w tym roku na urodziny juz nie zapraszam, chocbym spuchła!

Mississ a co t za szczenie 3w1 było?

Małazosia w poprzedniej ciazy na ból głowy kupiłam w aptece Amol i smarowałam nim skroń- cudownie i szybko przeszło. Polecam

Duzo zdrówka dla wszystkich chorowitków!

reklama
Nati no mi w pierwszej ciąży też powiedział w 12 tc ale musiałam go ciągnac za język :) Poza tym wydawało mi się, ze chłopaka łątwiej rozpoznać :)
lolcia haha i gdzie był?
Ja jak czegoś szukam to przeważnie syn, gdzieś coś wepchnie :) a jest na tyle mały, że jeszcze nie idzie się z nim dogadać gdzie schował :p
ciasteczko za tą 3w1 to jest chyba dopłaa ok 80 zł...albo coś koło tego.
MałaZosia najwazniejsze to na spokojnie do wszyskiego podejść, musiałby być straszny niefart, żebyś coś złapała po jednym ptysiu :)
no ale są pasteryzowane, więc to chyba wystarcza
Sosnowiczanka niepoważna babka...Ale skoto tak postąpiła to może lepiej, że teraz niż potem miałoby coś wyjść!
martyna,missiissa a to coś się działo po stych 5w1 i 3w1?
Ja początkowo też chciałam szczepić zwykłymi, ale pediatra mi nagadała, że tam jedna szczepionka na krztusiec jest nieoczyszczona i tego si e trochę przestraszyłam..
Nemi, Sosnowiczanka jej to przykre, że macie takie sytuacje z teściami...

Tak ostatnio pisałyście, że zrobiłam fasolkę po bretońsku! :)

Ostatnia edycja:
Do góry