reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pierwsze ząbki naszych maluchów

A jak u Was z higiena malutkich ząbków??
Jak często myjecie/czym/jak?????

Ja wprowadziłam mycie ząbków dopiero wczoraj, a podobno należy robić to od pierwszego ząbka...
Myjemy silikonową szczoteczką zakładana na palec - bardzo wygodna.
Bez pasty.
Potem w nocy budzi sie na mleczko z piersi, no ale oczywiście nie myje jej wtedy ząbków... Po butli kazdorazowo podobno trzeba myc ząbki, a po piersi tak samo?

Poza tym czy po każdym posiłku (zupki, owocki itd..) trzeba myć ząbki??
To byłaby jakaś udręka chyba :dry:

reklama
kangurka na poczatku mozna myć sama woda albo rumiankiem, ale o higiene ząbków dopiero od 4 ząbka należy tak dokładnie dbać.

Pochwalę się, że dziś odkryułam u Michasia trzeciego zebulka :-)

Gratulujemy wszystkim zębolkom.Marysi pierwsze dwa ząbki wyszły dokładnie gdy skończyła 5 miesięcy.Od tamtej pory cisza.Trze dziąsła ale nie wynika nic z tego.Pierwsze ząbki wyszły bez problemów w stylu-gorączka czy marudzenie.Ciekawe czy kolejne też tak będą.Zobaczymy:-)

My tez mamy ząbki. Dwa praktycznie na raz wyszły, ale chyba coś jeszcze się dzieje. Od 3 nocy kiepski śpi i pojękuje, a ząbki wyszły w sobotę w nocy:-)
Czy to możliwe żeby tyle zębolków na raz wychodziło?

Mi sie dziś śniło że Zuzi wyszly zęby Ale to tylko sen:-D

A z myciem po każdym posiłku u dziecka to wydaje mi sie raczej nieralne no i chyba troche przesadzone no nie wiem moze sie myle

Donosze ze wyszedl koljeny 7 zabek,tym razem prawa dwojeczka dolna :-)

Ja Vanessce nie mylam za kazdym razem zabkow jak byla mala,do tej pory ma zdrowe zeby bez ubytkow.Ale mysle ze to tez sprawa genetyczna, nie ktorzy dbaja o zeby od poczatku a i tak zeby szybko sie psuja,szczegolnie jak dziecko ma zla diete w ktorej jest duzo slodyczy.Moja Vanesska codziennie je cos slodkiego,zawsze jakis kawalek czekoladki,lub lizaczka,w nocy niestety tz pije i to nie wode lecz slodzona herbate,i tak jest od kiedy ja przetsalam karmic piersia czyli jak miala 14 miesiecy.Teraz mam nadzieje ze Klaudia zalapie ze jakby jej sie chcialo pic w nocy to bedzie pila wode a w dzien soki,chyba ze bedzie jesc owoce to wtedy do picia bedzie miala wode.
Ale na motalam he

Gratuluję kolejnego ząbka. Twoja córcia mknie niesamowicie z uzębieniem:tak: Myślę że ząbki to przynajmniej żeby przed spaniem umyć. Powinno wystarczyć. A najwiekszym winowajco próchnicy to na pewno zła dieta czyli nadmiar słodyczy. Mam takie przykłady w rodzinie.

to prawda. iwonki "szczęście" naprawdę szybko pstryka te ząbki.. nam ledwo wyszły 2:-)
dziewczyny czy to możliwe, żeby dziecku wychodziły tylnie zęby przed siekaczami??
moja córka, jak siedzi u mnie na kolanach, to potrafi sobie mój palec wsadzić do buzi i gryzie go ale na wysokości 6 i 7mek:nerd:

reklama
Kinia nie wiem ale chyba pierwsze ida z przodu:nerd:KOnradektez jak gryzie to mam wrzenie ze pcha wszystko co ma wroczkach do tylu:nerd:
U nas chyba jest druga dwojka na dole:-)jest kreseczka:-)Wszyscy jak sprawdzaja lyzeczka zabki to mu stuka ta jedynka a ja jakos nie potrafie:angry::dry:

Do góry