reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

reklama
też się zastanawiałam czy z języczkiem coś trzeba robić, zapytam jeszcze pediatrę przy okazji.
Co do wycierania dupci po siku to tak różnie, czasem wytrę, czasem nie.
A ta ciemieniucha to jak wygląda? I czy wszystkie dzieci to mają? Ja zauważyłam dziś u Maksia że troche sucha skóra jest na główce z przodu pod włosami, czy to może być to?

ja też zauważyłam takie minimalne aczątki łuszczenia się skóry, może zbyt częso myję jej główkę ( codziennie podczas kąpieli ) ?

ja z języczkiem nic nie robię, a pupcie przecieram kilka razy dziennie po siku,żeby odświeżyć skórkę,szczepionka po gruźlicy ostatnio jakby pękła i lekko się babrze,ale położna dziś to widziała i stwierdziła że tak ma być,więc ok. Co do pępka,to mimo tego,że Jaś właśnie dziś skończył 5 tygodni ,to jeszcze go mamy,co prawda wisi na ostatnim włosku,ale jest.A wczoraj się do mnie pięknie uśmiechnął...i to było najwspanialsze:-)

Ja też z języczkiem nic nie robię. Położna o tym mi nic nie wspominała. Co do wycierania pupki to wycieram za każdym razem tylko że u mnie przeważnie idzie to i to więc i tak musiałabym wytrzeć.

Dziś robimy "święto lasu" dla młodej.

Pępek odpadł u nas po 2 tygodniach i 2 dniach.
Ja też przy każdej zmianie pieluchy wycieram pupę Emiśkowi chusteczkami.
Agusia położna mówiła żeby ten języczek tzn nie nalot tylko jak już robią się pleśniawki wycierać właśnie pieluchą tetrową namoczoną w wodzie z wanienki. Że afty to są grzyby i trzeba je zetrzeć.
U nas położna była 1 raz, drugi miała przyjść ale jeszcze się nie pokazała... :dry:
Martela Krostki z białym czubkiem - zaczerwienione w koło to potówki, i one znikają szybko po 1-2 dniach a pokazują się nowe.
Natomiast kaszka na czole, a później na policzkach to trądzik niemowlęcy i u nas minął po ok tygodniu.

miki
a powiedziałą jak rozróżnić kiedy nalot to już pleśniawki?
moja ja była to sama nie wiedziałą, kazała przecierać aftinem, ale ja różnicy nie widziałam.

wodą z wanienki to ja bym się jednak bała w buzi smyrać dziecku.

Ja wycieram pupcie wacikiem zamoczonym w wodzie,bo po chusteczkach pampers dostał zaczerwienienia.Po dwóch dniach przemywania wodą wszystko wróciło do normy.Po sisiu wycieram sporadycznie..

reklama
Do góry