reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Do mnie położna przychodzi w każdy czwartek, ma być 6 wizyt, zostały nam jeszcze 3 , trafiła nam się bardzo miła kobitka, odpowiada na każde moje pytanie i doradza.

aniawos
też mi przyszło wczoraj do głowy że może ta wysypka jest od kontaktu z naszymi ubraniami np. może proszek albo płyn do płukania podrażnia małej skórę. Na ciemieniuchę czytałam że dobra jest olejuszka Skarb Matki, widziałam w Smyku jak chodziłam w ciąży.

asia mi położna mówiła aby nic nie robić z blizną po szczepieniu

reklama
Moze glupie pytanie ale czy Wy po kazdej zmianie pieluchy wycieracie maluchom pupe mokrymi chusteczkami czy tylko wtedy gdy zrobi kupe? W szpitalu wycierali tylko przy kupie i nikt nie mowil ze jak nasika to tez trzeba ale dla mnie to jest zdecydowanie za malo higieniczne wiec po sikaniu tez jej przemywam pupe. A jak jest u Was?

A czyścicie języczek swoim maluchom? Moja Jula ma biały nalot po mleku i zarówno mama jak i teściowa nalegają aby jej to czyścić, bo zrobią jej się pleśniawki. Ale nie bardzo umiem sobie z tym poradzić.

ja za każdym razem chusteczkami wycieram.
ale coraz bardziej mnie kusi woda z mydłem, tylko nie wiem jak to technicznie zorganizować. niby ma przewijakw łacience, ale jakoś nie potrafie małej tak złapać żeby sprawnie pod kran tyłek wsadzić, a zakażdym razem malewać do miseczki to też jakoś mi się pewnie nie będzie chciało. Ja mam sprzęt do przewijania koło siebie chusteczki, pieluch krem w pudełku i przewijam na podkładzie na kanapie, jakoś mi tak szybciej niż chodzić do przewijaka.

agusia
ja mam ten sam problem. strasznie mnie to martwi bo własnie ciągle słysze od mamy wycieraj to wycieraj, teściowa to samo, lekarka też tak mówiła ale ja nie potrafie, jak jej wsazam palucha do środka to widze że ma odruch wymiotny i nie wsadzam do za głęboko, za dużo nie ściągam pozatym i tak, próbowałam pałeczką do uszu było lepiej ale tym odradzają, nawet szczoteczki takie dla niemowlaków kupiłam i na nie gazę nawijalam ale też kiepsko. Mała wrzeszczy mi po tym i pare godzin jak by jej coś na tym języku uszkadzała :( Ja się w sumie z tym już poddałam, co jakiś czas próbuje ale skutek ten sam.

Ostatnia edycja:
Bluetooth ja wycieran chusteczkami pampers sensitive tylko jak zrobi kupę, jak jest tylko nasikane to zmieniam pieluche i tyle.
Agusia ja nie czyszcze żadnego nalotu i z tego co mówiła Polozna to dzieciom karmionym piersią tego sie nie robi. Nie wiem jak w przypadku MM. Majcia nigdy nie miała plesniawek a nie czyscilam jej buzi.

Jeszcze mi sie przypomniało ze na takie wykwity skorne dobre są specyfiki elocom. Tylko na receptę i ostrożnie bo zawierają sterydy, ale ostatecznie stosowalam i efekty były szybkie i długotrwałe.

Ja przy każdej zmianie pieluchy wycieram chusteczkami lub nasączonymi wodą wacikami (takimi większymi).

Języczka nie myję :-) Adasiowi nie myłam też :blink:

Ja też myję chusteczką przy kazdej zmianie pieluszki, wydaje mi sie ze lepiej jest odświeżyć pupcie małej :)

i też nie myję małej języczka, nie ma zadnego nalotu białego, ale taki nalot dobrze się ściera pieluszką tetrową owiniętą na palec - choć nie jest to przyjemne dla dzieciaczków

reklama
też się zastanawiałam czy z języczkiem coś trzeba robić, zapytam jeszcze pediatrę przy okazji.
Co do wycierania dupci po siku to tak różnie, czasem wytrę, czasem nie.
A ta ciemieniucha to jak wygląda? I czy wszystkie dzieci to mają? Ja zauważyłam dziś u Maksia że troche sucha skóra jest na główce z przodu pod włosami, czy to może być to?

Do góry