reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Moja Lenka juz drugi raz zrobila kupsona ktory zamiast z tylu caly wyladowal na przodzie pampersa czyli doslownie mowiac na cipce. Nie wiem w czym jest problem bo nie zmienilam sposobu zakladania pampka a kupa laduje nie tam gdzie zawsze :baffled: Dla mnie jest to malo fajna sprawa bo musze jej wtedy bardzo dokladnie cipke wyczyscic i zawsze sie boje ze moze niedokladnie jest wytarta i cos sie jeszcze jej tam przyplacze. Musialam w ten sposob resztki tej bialej wydzieliny stamtad usunac bo inaczej nie udalobymi sie wyciagnac resztek kupy :-( Macie jakies podejrzenia dlaczego tak jest i co zrobic zeby na przyszlosc kupa ladawala na pupie ?

Aha no i jeszcze mi sie przypomnialo ze mialam pytanie odnosnie kremow.
Otoz ja uzywam penatena do smarowania pupy i smaruje ja ostatnio po kupach ale dla mnie ten krem jest jakis taki ciezki do rozmasowania na skorze. Mam wrazenie ze ja bardzo tre zeby wsmarowac ten krem chociaz mala nie protestuje ale nie wiem czy kazdy krem ma taka konsystencje czy sa tez takie ktore sa bardziej wodniste i latwiej sie rozprowadzaja?
Zawsze tez mam dylemat czy zostawic cienka warstwe kremu na skorze czy wszystko dokladnie wetrzec. Przy tym kremie to musialabym faktycznie ostro go wcierac zeby sie caly wchlonal wiec jak na razie zostawiam lekka warstwe na skorze ale nie wiem czy dobrze robie :-(

Ostatnia edycja:
reklama
ja przy obecnej pogodzie już smaruję buzię

a do pupy uzywamy sudokremu i nam służy, zostaje biala warstwa przy smarowaniu ale przy nastepnym przewijaniu juz jej nie ma

Ostatnia edycja:
Bluetooth - używam podobnie jak nalka sudocremu i jest bardzo dobry. Chwale go sobie. Zresztą wszystkie moje pacjentki, z którymi rozmawiałam były zadowolone... Jeśli chodzi o ilość jaką należy nakładać - nie powinna być zbyt duża - jeśli dasz w/w kremu więcej i będzie wyraźnie go sporo to pozatyka "dziurki" w pampersie, wtedy ten będzie gorzej wchłaniał...

Jakby któraś z Was chciała to mogę wysłać na mail-a pdf z "Poradnikiem opieki i pielęgnacji małego dziecka" autorstwa Pawła Zawitkowskiego wg zasad NDT Bobath wydany przez IMiD oraz Polskie Stowarzyszenie Terapeutów NDT-SI. Taka darmowa broszurka. Jest dużo zdjęć więc trochę lepiej niż na filmie bo można na spokojni próbować załapać (na filmie widzimy ruch) Jak są chętne to proszę o info z mailem na prv.

ja smaruje upe sos nivei u nas na czerwony odbycik pomogło sudokrem i bepanthen nie bardzo.
lepiej się na pupie rozsmarowujuą kremy bez cynku, np alantan linomag.

a co do kupy z przodu nam też sie zdaryzla pare razy, ale czemu to nie wiem, może mała była na brzuszku? albo jakoś się poobracałą i przeciekło, albo pampers się przemieścił.

ja tam w środku czyszcze wtedy wacikiem z przegotowaną wodą i za każdym razem nową cześcią wacika

Ja jak asia, przy każdej zmianie pieluszki smaruje kremem nivea sos, mała nie ma żadnych odparzeń. Polecam go, super się rozsmarowuje.

reklama
Do góry