reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
u nas glownie linomag, rzadko nivea przeciw odparzeniom (tragiczna konsystencja ale skoro mamy to zuzyjemy do konca i nigdy wiecej nie kupimy) a po kapieli smarujemy tym samym co reszte cialka czyli mleczkiem hipp.

reklama
u nas glownie linomag, rzadko nivea przeciw odparzeniom (tragiczna konsystencja ale skoro mamy to zuzyjemy do konca i nigdy wiecej nie kupimy) a po kapieli smarujemy tym samym co reszte cialka czyli mleczkiem hipp.

Nataliak - a ten Linomag - to używacie maści tej zielonej?
bo są chyba różne rodzaje: maść, krem i cosik jeszcze

zielona masc, jest rewelacyjna i na dluzsza mete tylko tego bedziemy uzywac.

my mamy na przewijak zalozony pokrowiec ale ze 'niespodzianki' sa czeste uzywamy dodatkowo podkladow babydream z rossmanna. generalnie bylby to drogi interes (12,99zl/10szt) wiec poszlismy na sposob i kazdy podklad przecinamy na 4czesci, podkladamy tylko cwiarteczke pod pupe i dzieki temu starczaja na dluzej. niby to chlopcy maja tendencje do osikiwania wszystkiego wokol w trakcie przewijania ale nasz leniuszek nie pozostaje wcale w tyle - ostatnio osikala siebie, przewijak, mnie, malza, sciane, podloge i stolik trafiajac do kubka z sokiem i na telefon, wszystko za jednym razem oczywiscie...;)

mój Krzyś dziś postanowił w urzędzie stanu cywilnego - do którego udaliśmy się go zarejestrować - olać całą tą biurokrację i to dosłownie ... strasznie długo czekaliśmy w kolejce i w końcu stwierdziłam ze trzeba go przebrać więc poszukałam miejsca gdzie można by to zrobić ale niestety nie znalazłam wiec postanowiłam na korytarzu na krześle go przebrać ... i w trakcie przebierania zaliczyliśmy fontannę :-D ale był ubaw ... panowie w kolejce (bo tu więcej panów niż pań) stwierdzili że mały właśnie powiedział co o tym czekaniu myśli ;-)

a jeśli chodzi o pampersy to już od 13 dnia używamy pampersów 2 bo jedynki zaczęły zbytnio ściskać nóżki małego .. za to po przejściu na 2 mieliśmy dwa wypadki że przesiusiał wszystko ... ale jak przeanalizowałam sytuację to doszłam do wniosku że nie zbyt dokładnie założyłam pampersa i to musiało być przyczyną ... teraz już nie mamy takich problemów ...

a co do smarowania to smaruję maścią Bepanthen ale tylko jak się pupcia zaczerwieni a tak to tylko przemywam chusteczkami przy każdym przebieraniu ... (no chyba ze rzeczywiście bardzo czerwona to polecali mi sudocrem) ...

Ostatnia edycja:
Ja tak jak krewetka na razie nie smarowałam niczym, bo pupka ładniutka. Jagody też niczym nie smarowałam.

U mnie tez Bephanten, a jak pupa czerwona to sudocrem. W ogóle uwielbiam tą maść, bo leczy uczulenia i jest jak dla mnie niezastąpiona. Jak posmaruję nia krostke to kilka godzin i śladu nie ma. Nieraz bobasa całego wysmarowałam, jak się na coś uczuliła. A po kąpieli mam ziajkę kremik. Najpierw przetestowałam na kawałeczku skóry (jestem ostrożna po uczuleniu na oliwkę) i super, więc mała smaruję ziajką :)

ja piore w plynie lovela w 50stopniach i sie nie dopieraja. chwile temu kolejne sliczne ubranko zostalo obsrane ;) zapralam szybko pod biezaca zimna woda, potem ;)

Płyn jest delikatniejszy. Ja uzywam proszku i ciut wyższej temperatury. Może tu jest clue..

julienx huggies ma kilka rodzajow chusteczek, te ktore mi tak podpasowaly to huggies pure. w sumie jak sie uprzec to mozna powiedziec ze sie rwa bo sa jakby bardziej 'papierowe' ale ja z tym nie mam problemow. od dawna uzywam na co dzien chusteczek nawilzanych dla siebie i nigdy nie sprawialo mi problemu wyjmowanie ich z opakowania bez wzgledu na firme. teraz przy dziecku mielismy korzystac z pudelka na chusteczki bo niby wygodniej ale okazalo sie to niewypalem. o huggies pure pisalam ze sa swietnie nawilzane, jak sie zwinie taka chusteczke i scisnie w dloni to az z niej cieknie.

Kupiłam huggisy pure - rzeczywiscie nawilżenie mają fajne, ale ja mądra wsadziłam je do pudełka i stamtąd wydobyc je to naprawdę nielada wyczyn wrrrr. Reszte opakowań bedę uzywać bez pudełka...

my mamy na przewijak zalozony pokrowiec ale ze 'niespodzianki' sa czeste uzywamy dodatkowo podkladow babydream z rossmanna. generalnie bylby to drogi interes (12,99zl/10szt) wiec poszlismy na sposob i kazdy podklad przecinamy na 4czesci, podkladamy tylko cwiarteczke pod pupe i dzieki temu starczaja na dluzej. niby to chlopcy maja tendencje do osikiwania wszystkiego wokol w trakcie przewijania ale nasz leniuszek nie pozostaje wcale w tyle - ostatnio osikala siebie, przewijak, mnie, malza, sciane, podloge i stolik trafiajac do kubka z sokiem i na telefon, wszystko za jednym razem oczywiscie...;)

buhaha :) zdolny leniuszek - bravo...

Do tego pępowinka jeszcze nie odpadła, ale ponoć tak może być. Jednak mnie to martwi i złości jednocześnie, bo wciąż muszę na nią uważać i dłuższe kładzenie na brzuszku się opóźnia, wrrr
Pielęgnowany jest dobrze, wiec nie wiem o co kaman....

Tiger, ja używałam spirytusu i to wcale nie rozcieńczonego, tylko dokładnie takiego z butelki... pępka nie mamy juz tydzien..

Spokojnie mozesz kłaśc mała na brzuszku, pępek w niczym nie przeszkadza. Dzieci podkurczają nozki i nigdy nie leżą płasko - tylko na taką żabkę...
dwie panie pediatry i położna powiedziały mi że kłaśc dziecko można od pierwszych dni... mysmy tak robili, juz w szpitalu mała była kładzona na brzuszku..

julienx, a spróbuj maść nagietkową. Poczytaj jednak, czy można takie miejsca nią smarować.
dzieki. To bedzie działać na pieluszkowe zapalanie skóry? Bo tak to dzisiaj zdiagnozowała pani doktor.

Dziewczyny, a czym pielęgnujecie/ smarujecie pupę Maluszków po przemyciu i przed założeniem świeżej pieluchy?
Ja jadę na oliwce ale mam jeszcze Linomag zielony i nie wiem czy Linomagiem nie lepiej...
ja do każdej pieluszki smaruję linomagiem.

a i zakupiłam dziś pieluszki Dada 3-6 kg - mam nadzieję, że sie sprawdzą, bo huggiesy do szału mnie doprowadzają - dziś rano przebierałam Małą 3 razy bo kupsko z sikami wylazło bokami i taka utytrana spała... Wredna Matka ze mnie

huggisy przy ANtosiu doprowadzały mnie do szały z tego samego powodu. Były za sztywne i kupa wylewała sie bokiem... nigdy wiecej nie chciałam ich uzywać..

estragon, używam, na zmianę, octenisept i spiryt rozcieńczony początkowo 1:3, ale potem dolałam jeszcze spirytusu.
Z Olą i Alą tego nie miałam, buuu

julienx, kłądę małą na brzuszku, ale nie na długo. A jak już jest na tym brzuszku, to się "nie skarży", więc trzymałabym Ja dłużej, ale jakoś tak podświadomie mam wrażenie, ze jednak ten ostry kawałek po klipsie drapie Ją i kłuje.
A czy nagietek pomoże na PZS?
Z opisu wynika, że moze:

Maść nagietkowa — Najmar

Maść Nagietkowa 25 g :: Herbamed.pl

malina, ja używam linomag maść, czasami alantan maść, a po kąpieli mleczko hippa. Nie można stosować czerwonego linomagu.

Płyn jest delikatniejszy. Ja uzywam proszku i ciut wyższej temperatury. Może tu jest clue..

Kupiłam huggisy pure - rzeczywiscie nawilżenie mają fajne, ale ja mądra wsadziłam je do pudełka i stamtąd wydobyc je to naprawdę nielada wyczyn wrrrr. Reszte opakowań bedę uzywać bez pudełka...

tak sie wlasnie zastanawialam wczoraj dlaczego jednym sie wszystko dopiera w loveli a innym nie i tez mi przyszlo do glowy ze moze to zalezy od tego czy uzywamy proszku czy plynu. u nas proszek niestety odpada bo pralka zle wyplukuje.
a co do pudelka to do tej pory wsadzilismy w nie tylko paczke chusteczek pampers sensitive i na tym sie skonczylo. wychodzily owszem pojedynczo ale bardzo czesto jedna chusteczka nie ciagnela drugiej i trzeba bylo pudelko otwierac zeby wydobyc kolejna. dodam ze mamy pudelko pampers. teraz trzymamy w nim waciki, gaziki i sol fizjologiczna ;)

reklama
ja uzywałam najpierw sudocremu, czasami nivea ale faktycznie jego konsystencja jest okropna...
A teraz uzywam kremu SOFEO i jak dla mnie jest super:)

... ja kupiłam pudełko NIVEA i nie mam problemu z wyjmowaniem...a uzywałam chusteczek nivea, pampers, j&j i dada...

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry