reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***Pielęgnacja listopadowych Bobasów***

larvunia najlepiej wybierz sie do dermatologa
co do testow to marcel jeszcze za malutki :tak:
na takie suche rzeczy powinni Ci przepisac masci sterydowe jak locoid czy elocom
ale natluszczaj i smaruj jak najwiecej

reklama
sugar bylam tydzien temu u dermatologa zapisal mi w tedy "Od tygodnia smarujemy go "hydrocortisonum 0,5%" (przez 3 dni tylko rano i wieczorem) + "clotrimazolum" (przez tydzien) Jutro idziemy do kontroli do dermatologa. " Na testy za wczesnie?? To od kiedy mozna isc na testy? nigdy nie bylam na takich testach i nie wiem o co kaman z nimi :zawstydzona/y:;-)
ladina dzieki kochana za odp. podpytam dermatologa o te Twoje olejki i masci ktore radzisz :tak:

z tego co slyszalam testy robi sie po roku :tak:

u mnie na taki placek u Ignacego dzialal locoid i elocom
na szczescie juz tego syfu niet

nie jesz juz zadnego nabialu?

larvuniu
tutaj lekarze masci sterydowych kaza unikac, powoduja one , ze skora staje sie coraz bardziej wrazliwa, z tego co wiem to ten Elidel jest jedyna tak skuteczna mascia bez sterydow, koniecznie zapytaj czy mozesz jej uzywac. W Polsce to koszt ok.90 zl niestety...

ten elidel wlasnie uzywaja moi znajomi ktorych synek ma bardzo ciezkie AZS
mam nadzieje ze Twojemu szkrabowi bedzie lepiej i wszystkie brzydactwa znikna

poradzcie mi kobiety czy mam sie martwic juz czy nie....
moj maly ma dosc dlugo problemy ze skora. Zmieniamy mu masci co jakis czas bo zawsze ktoras po ok 2 tyg nie dziala jak powinna. Teraz smaruje go "emolium krem specjalny" (wczesniej "oilatum" i nie pamietam tej wczesniejszej nazwy tez masc byla). Na nozkach mial najbardziej sucha skore prawie jak na "zołwiu". Pomogla mu masc wlasnie "emolium", jak smaruje mu systematycznie to jest oki. Ale nie dziala ta masc na brzuszek. Na brzuszku nie ma skorupki, ale za to krostki. Male czerwone... napewno nie potowki. Doktorowa kaze szukac odpowiednich masci i testowac. A ja mam dosc bo mam wrazenie ze go ta skora swedzi. Bylam u dermatologa. Ale kazal stosowac kremy i kapac go w plynach tej samej firmy. Z tylu glowki ma znamie od porodu. Na tym znamieniu tez robi sie skorupka. Od tygodnia smarujemy go "hydrocortisonum 0,5%" (przez 3 dni tylko rano i wieczorem) + "clotrimazolum" (przez tydzien) Jutro idziemy do kontroli do dermatologa. Mam poprosic go o zrobienie jakis testow uczuleniowych?? Czy mam sie nei marwic??
Testy uczuleniowe a właściwie próby na rękach robi się chyba od 5 r.ż., wcześniej można zrobić IgE z krwi ale bardzo często wychodzą one ujemnie a dziecko i tak ma ten sam problem.
Jeżeli wyeliminowałaś ze swojej diety nabiał a nadal są takie szorstkości skóry to może ale nie musi być atopowe zapalenie skóry.Najczęściej pojawia się po 2 tygodniu życia i to najpierw na twarzy tzw lakierowane policzki pojedyńcze lub rozlane krostki a potem na ciele.Charakterystyczne są też takie jakby pęknięcia skóry na fałdkach rączek i nóżek.Cała seria Emolium jest bardzo fajna i raczej mało alergizująca ale w niektórych kremach ich jest parafina a czasami i na nią jest się uczulonym.Tak było u nas mój Michał miał uczulenie na parafinę.Dziwne bo po Hydrocortyzonie powinny te zmiany ustąpić jeżeli oczywiście stosujesz dietę bezmleczną i jeszcze dostaliście clotrimazol który działa p/grzybiczo.
Ja na takie szorstkości skóry stosuję całą serię kosmetyków SVR z mocznikiem który ma działanie złuszczające i mocno nawilżające nazywa się ta seria Xerial.U mnie ona zdaje egzamin zapytaj dermatologa jak będziesz na wizycie.
Co do Elidelu i Protopicu to można stosować oficjalnie od 1 r.ż. a nieoficjalnie dużo wcześniej bo po 3 m-cu a to dlatego że firma nie robiła badań na dzieciach poniżej roku bo wtedy są inne procedury i nie tak łatwo jest dostać zgodę na rejestrację leku.
Wypróbowałam je na sobie i Michale u nas one niestety nie radzą sobie z naszymi zmianami my tylko sterydy jak już.A młodej już też dzisiaj posmarowałam poliki hydrocortyzonem ale silniejszym bo 1 % bo już miała masakrę po tej marchwi (chyba???) i zobaczymy co dalej może pomoże a jak nie to coś silniejszego damy.Spróbuję zrobić jej zdjęcia jak ma na nogach i rękach zmiany to sobie zobaczysz i ewentualnie porównasz i twarz

Women i Pati a co myślicie o zupkach z mięskiem jakimś???
Chyba tylko my jesteśmy już "wprawione" w dawanie prawdziwych konkretów?

dziekuje dziewczyny za odp :tak: dzieki dzieki dzieki
...podpytam dermatologa o tym co pisalyscie.
beata34 ten link mi nie wchodzi z foteczka :dry:

.... nie jadam WOGOLE nabialu. Nawet kawe przestalam pic bo pijalam tylko z mlekiem. W sumie nabial jest prawie wszedzie prawda? Np. w sosach (zageszcza sie smietana), albo nalesniki, albo w roznych ciastach... staram sie takich rzeczy unikac a jak zjem to chyba z nieswiadomosci ze tam jest cos z nabialu :sorry2: Marzy mi sie juz kakałko jakies ;-) albo jogurcik ...ehhhh....
ja dzis wieczorkiem porobie foty mojego malca, zobaczymy czy wyjdzie cos na fotkach. Kurde na twarzy nie ma tych krostek co pisala beata34, ma jakby "szkliste" te policzki ale nei ma krost. I czy to normalne ze wystepuje ta suchosc tylko w niektorych partiach ciala a nie na calym cialku?? Plecki ma czysciutkie od poczatku, szyjke tez, ramiona i tam gdzie zakrywa pieluszka. Na poczatku myslalam ze to uczulenie na proszek (urzywam tylko tych dzieciecych proszkow od poczatku!!). Najgorzej bylo na nozkach, raczkach i z tylu glowki na tej bliznie poporodowej - suche na maxa a brzuszek w krostach ciagle i nic nei dziala.

"mam nadzieje ze Twojemu szkrabowi bedzie lepiej i wszystkie brzydactwa znikna" ----> DZIEKUJE sugar :-D

reklama
Na tym znamieniu tez robi sie skorupka. Od tygodnia smarujemy go "hydrocortisonum 0,5%" (przez 3 dni tylko rano i wieczorem) + "clotrimazolum" (przez tydzien) --------> to dermatolog kazal mi stosowac tylko na ten tyl glowki na to znamie.... na reszcie cialku smaruje go emolium krem specjalny.

Do góry