reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Aniez - przescigneliscie nas i to dosyc konkretnie.
Kilka razy bylo tak, ze my w piatek na wazeniu, a Wy w kolejna srode czy czwartek (nie pamietam jak to u Was wychodzi dzien wazenia) mielismy taka sama wage.
Niestety, tym razem Wy 8200 a u nas tylko 7800.
I wychodze z podziwu Mamuski, ze sa maluchy ktore waza nawet 9 kilo.
Moja Polka ma 7800 i przy 2 tygodnie mlodszej kolezance, ktora ma 7300 Polka wyglada jak klucha. Przy 9 kilo mialabym w domu zawodnika sumo chyba.

Swoja droga, siedzialam dzis w przychodni czekajac na swoja kolejke na wazenie, i po raz kolejny sie zalamalam. Pomine fakt, ze ile razy wazyc dziecka nie bylam NIGDY nie spotkalam mamy, ktora karmila by dziecko piersia. Wiecznie widze tylko butle i butle.
I byla dzis dziewczyna z malutkim chlopczykiem. Malutkim tak bardzo, ze Pola taka po urodzeniu nie byla. Oczywiscie, w czasie oczekiwania pil butle. Oczywiscie dziecko w poczekalni bylo bez czapki, w skarpetkach, i podciagnietych do kolan spodenkach, w koszulce, i sliniaku. Nozki wystajace ze spodenek byly sine.... Masakra. Jak zadzwonilam do Ł i mu o tym opowiadalam jak zwykle uslyszalam: kotek ale Ty to olej, bo Ciebie az nosi. Fakt - malo brakowalo a laske bym zwyzywala...

Tak wogole to przestalam juz publicznie karmic Pole. Piersia. Bo patrza na mnie jak na dinozaura z innej epoki. Angielki sa zbyt wygodne na karmienie piersia- lepiej palic i pic, niz karmic dziecko. A te ktore juz sie poswieca - karmia maxymalnie trzy miesiace.
No i tez dzis podczas wazenia polozna pyta czym karmie Pole. Gdy uslyszala, ze nadal jedziemy na piersi o malo piesni pochwalnych nie odspiewala, uslyszalam ze wykonuje fantastyczna prace, ze jest to niesamowite, perfekcyjne, i juz dawno nie spotkala sie z tak dlugim karmieniem (!!!!!!).
Wyszlam z bananem na twarzy. Taka mala rzecz a cieszy.......

reklama
Katik - he he tam nie karmią a u nas pełno tematów na forach typu " jak oduczyć dwulatka ssania piersi he he "

he he he ale są takie okazy. Moja kuzynka w tym roku w lutym odstawiła córę od cycka... i to nie dlatego mała cycała że mama chciała ale młoda nie dała się odstawić :eek: wiecie co jej powiedziała jej babcia jak mala za dekold matce sięgała?? Że się popsuły i że nic z nich nie leci... młoda pomyślała, naciągnęła matce dekold stwierdziła popśute i koniec... fajnie żę sie tak dała zbajerować...co by było jakby chciała sprawdzić nie wiem :-p

Justyś zasypia na noc między 19 a 20 w ciągu dnia ma zazwyczaj 2 drzemki... jedną między 10 a 11, ta trwa około 1 h i pomagamy jej sprzątając, czyli po prostu włączam odkurzacz;-) druga jest około 15-16 i trwa do 2h... chociaż ostatnio to istna ruletka:cool:

Katik, propaguj karmienie piersią na wyspach:-D

Moja Polka ma 7800 i przy 2 tygodnie mlodszej kolezance, ktora ma 7300 Polka wyglada jak klucha. Przy 9 kilo mialabym w domu zawodnika sumo chyba.
Angielki sa zbyt wygodne na karmienie piersia- lepiej palic i pic, niz karmic dziecko. A te ktore juz sie poswieca - karmia maxymalnie trzy miesiace.
katik nie wiem ile moja alijka dokladnie teraz wazy ale tak kolo 7500, a twoja polcia (tak ze zdjec) wydaje mi sie o wiele wieksza, moja niunia jest kruszynka normalna, chudziutka jest i mala, w maxi cosi to chyba do roku bedzie jezdzila, bo pasuje...
a niemki sa tak samo wygodne chyba jak angielki...bo tutaj tez jak powiesz ze karmisz juz pol roku to powiedza ci ze wariat jestes...

Katik - takiego karmienia to tylko pogratulować. U mnie też laski niektóre się dziwią, że jeszcze karmię. Większość po angielsku zakończyła karmienie w ciągu 3m-cy, inne od razu butlę dawały w obawie o wygląd piersi:/

Kurcze, muszę jutro młodą zważyć, bo dzisiaj teść uznał, że "tłusta się robi":D
7800 to ona ważyła chyba 2 tyg. temu..

Ja nie widzę aby byłą gruba, nogi ma długi i jak podegnie to są fałdki, ale bez przesady. Tłuściochem raczej nie będzie, bo nie ma po kim. No, ale uważać trzeba, bo podobno raz wyprodukowane komórki tłuszczowe już nie znikają, mogę się jedynie naciągać i zmniejszać.

Katik- Barteq to waga nielekka :-p Kuba ważył tyle dokładnie miesiąc później... no ale każde dziecko ma swoje tempo rozwoju! No i super, że nadal karmisz! Podziwiam, bo ja już zakończyłam, a z kubą też do 7 miesiąca. Jednak mam znajome, które długo karmiły i nie było potem problemów z odstawieniem, ale przy założeniu, że dziecko traktowało pierś, jako źródło pokarmu, a nie uspokajacz... zresztą zawsze się znajdzie jakieś wyjście ;-)
My też jeździmy bez czapeczki i w skarpetkach i czasem bez kocyka :zawstydzona/y: Ale Bartkowi jest ciepło- kark sprawdzam mu non stop :tak: No i jak wieje, to dajemy kocyk :tak:

Powiedzcie mi dziewczyny o co chodzi mojemu dziecku.

Otóż od około trzech dni boi sie wody, a dokładniej kąpieli. Jak tylko włożę go do wanienki to jest na granicy płaczu, wudać że się boi.
Dziwne to, bo on zawsze uwielbiał kąpiele, połowa wody z wanienki zawsze lądowała dookoła niej ;/
O co tu kaman? ;/

Powiedzcie mi dziewczyny o co chodzi mojemu dziecku.

Otóż od około trzech dni boi sie wody, a dokładniej kąpieli. Jak tylko włożę go do wanienki to jest na granicy płaczu, wudać że się boi.
Dziwne to, bo on zawsze uwielbiał kąpiele, połowa wody z wanienki zawsze lądowała dookoła niej ;/
O co tu kaman? ;/
Może coś z temperaturą wody/pomieszczenia nie tak?

reklama
Może coś z temperaturą wody/pomieszczenia nie tak?

nic sie nie zmienilo, woda zawsze taka sama, wczoraj na probe probowalam chlodniejszą i nic. wanienka ta sama, miejsce to samo. jedyna zmiana to taka, że nie ma taty. Aczkolwiek jego rolą przy kąpieli było przygotowanie stanowiska, reczniczek, ubranka, plyn do kapieli i posprzatanie tego całego bałaganu. takze nie wiem ;/

Do góry