reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

kici jaka zacofana??!! Ja postanowiłam dopiero w 5 msc coś wprowadzać i mi z tym dobrze :-)
Dwa pytanka mam:
1. Adasiowi bardzo pocą się stópki i dłonie, czy to oznacza krzywicę? - diagnoza mojej teściowej :eek: to samo zasugerowała, gdy mały nogi przeplatał. Jednak troche mnie to martwi
2. Kiedy jest zaspany (przed snem lub tuż po pobudce) energicznie kręci głową prawo-lewo. Nie wiem czy ma taki specyficzny tik czy doszukiwac się (tfu tfu) jakiegoś schorzenia

Boryskowi tez poca sie dłonie i stópki, ale ja jakos nie dopatrywal sie problemu:eek:. Bardziej martwi mnie główka, bo poci mu sie strasznie przy wcinaniu cycusia, normalnie kropelki potu ma na głowce. wasze maluchy tez tak maja??
Markowi pocą się strasznie ręce i nogi ale główka nie...nawet w upaly...

reklama
kici jaka zacofana??!! Ja postanowiłam dopiero w 5 msc coś wprowadzać i mi z tym dobrze :-)
Dwa pytanka mam:
1. Adasiowi bardzo pocą się stópki i dłonie, czy to oznacza krzywicę? - diagnoza mojej teściowej :eek: to samo zasugerowała, gdy mały nogi przeplatał. Jednak troche mnie to martwi
2. Kiedy jest zaspany (przed snem lub tuż po pobudce) energicznie kręci głową prawo-lewo. Nie wiem czy ma taki specyficzny tik czy doszukiwac się (tfu tfu) jakiegoś schorzenia[/QUOTE]

Ola zawsze tak układała się do spania, jak kręciła główką na boki to wiadomo było, że będzie spanko

hej :tak:
Mam pytanko bo nie wiem co o tym myslec...
Moje dziecię 3 dzien od kiedy pogoda sie zepsula przesypia cale dnie :szok: budzi sie doslownie na jedzenie, przewine ją i spi dalej...nie wiem o co chodzi ale mysle ze to przez tą senną pogodę za oknem...dobrze ze w nocy tez spi...:-D

ps, przyszla ta mata czas dla brzuszka i mam mieszane uczucia co do niej, troche boje sie na nia klasc Zosię bo:1: w życiu samej bym jej na niej nie zostawila bo mam wrazenie ze moglaby sie udusic,
2: wydaje mi sie ze poprzez ulozenie na macie Z, ma za bardzo odgiety kregoslupek do tylu
3: jak na niej lezy owszem podnosi glowke ale tylko na kilka sekund, kladzie i znow na kilka sekund podnosi i tak ok 5-8min i juz jest krzyk, wiec ja klade i jak placze to na 1 min na rece i znow na mate i tak w koło macieju...
:szok: eh nie wiem co mam o tym myslec

Dziewczyny mam pytanie czy wasze dzieciaczki w dzień zaczynają już mieć stałe pory spania.
Helenka od niedzieli ma tak że jak sie rano obudzi to z godzinkę ma czas czuwania czyli bawi się gada ale potem robi się śpiaca wiec ją kładę i ona wtedy zasypia na jakieś 3 godzinki:szok: po obudzeniu znowu zabawa i spacerek podczas którego też śpi.Jak wracamy do domku to znowu godzina czuwania i spanko znowu jakieś 3 godzinki.

Moj synek budzi sie codziennie o tej samej porze tzn 7.30 - 8 je, ja go przewijam i o 9 - 9.30 idzie spac na 30 - 40 minut.Pozniej okolo 12 klade go spac i przesypia 2h pozniej znow sie budzi,je bawimy sie,chodzimy po tarasie co Samus baaardzo lubi i po 16 znow idzie spac na jakies 2h . O 19 je cysua, kapiemy sie i o 21 spi juz nocnym snem :)
Dodam tylko ze Szymek nie mial takiego rytmu jak jego mlodszy braciszek
Wronka jak dobrze pamietam Szymkowi tez sie pocila glowka przy karmieniu ,to samo jest z Samuelem

Ostatnia edycja:
hej :tak:
Mam pytanko bo nie wiem co o tym myslec...
Moje dziecię 3 dzien od kiedy pogoda sie zepsula przesypia cale dnie :szok: budzi sie doslownie na jedzenie, przewine ją i spi dalej...nie wiem o co chodzi ale mysle ze to przez tą senną pogodę za oknem...dobrze ze w nocy tez spi...:-D

ps, przyszla ta mata czas dla brzuszka i mam mieszane uczucia co do niej, troche boje sie na nia klasc Zosię bo:1: w życiu samej bym jej na niej nie zostawila bo mam wrazenie ze moglaby sie udusic,
2: wydaje mi sie ze poprzez ulozenie na macie Z, ma za bardzo odgiety kregoslupek do tylu
3: jak na niej lezy owszem podnosi glowke ale tylko na kilka sekund, kladzie i znow na kilka sekund podnosi i tak ok 5-8min i juz jest krzyk, wiec ja klade i jak placze to na 1 min na rece i znow na mate i tak w koło macieju...
:szok: eh nie wiem co mam o tym myslec

kochana...spokojnie. mój Borys starszy od twojej Z, a też głowa mu jeszcze lata na wszystkie strony, owszem juz polezy dłużej na brzuszku, ale jeszcze rewelacji nie ma, nic na siłe , zobaczysz ze Z bedzie robic postepy;-)

tzn tak jak ją trzymam na rekach czy podnosze z lozeczka to glowke trzyma sztywno, ze w sumie nie musze juz jej podtrzymywac zbytnio, tylko na tym brzuszku jest problem...nie chce i juza martwie sie bo naczytalam sie tyle, ze jak dziecko w 3 miesiacu nie podnosi glowy to cos jest nie tak i na rehabilitacje trzeba...:-(
kurcze a tak sie cieszylam ze ją oduczyłam trzymania glowy tylko na prawo to teraz na brzuchu nie chce no do jasnej anielki :tak:

Moja Antonina ma podobnie jak Twoja Love na brzuchu nie chce podnosic tylko nas chwile i już, przy noszeniu trzyma sztywno praktycznie nie trzeba jej podtrzymywac(czego oczywiscie nie robie bo jest zbyt mała). Lekarka kazała ją podnosic za łapki do siadania i dało efekty przy takim podnoszeniu juz sama trzyma glowe a nie jej zwisa a co lepsza sama podnosi sie do siadania pomimo ze ma dopiero 3 miesiące.

reklama
podnosic do siadania?:szok::szok: a to nie za szybko ??
nie no mi lekarz mowil tylko zeby jak najczęsciej klasc na brzuszek...ale zeby ciągnac za łapki? hmm

Do góry