reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Onka ja polecę olej lniany na suche i niesforne włosy, Helenka też takie ma, możesz też spróbować kokosowy albo bawełniany ale wiem że bo ten lniany dodatkowo wpływa na to że włoski szybciej rosną i robią się gęste.
Ja Helence godzinkę przed kąpielą smaruję główkę tym olejem lnianym i tak sobie chodzi potem w czasie kąpieli spłukuję i powiem ci że już widzę efekty:tak:
Pocieszam się też tym że Emil do roku był praktycznie łysolkiem a teraz sama zobacz ma włosy , gęste i długie i rosną mu bardzo szybko. Mateusz natomiast miał dużo włosków jak był mały ale całkowicie inną fakturę, takie bardziej sztywne i tak jest do dzisiaj bo jak ma za długie to mu sterczą we wszystkie kierunki :-D

reklama
Mieliśmy szczepić na ospę po długim weekendzie, ale chyba problem sam się rozwiązał, bo jedno z dzieci właśnie zachorowało, podobno jego siostra tez przechodziła kilka tyg wcześniej, więc wiadomo skąd się wzięła chorubsko. Ale skoro ten chłopczyk chodził do żłobka, to raczej mała szansa że Sebi nie złapał, więc stwierdziłam że bez sensu już szczepić, bo nie wiem kiedy krosty się pojawią, a szczepionka tylko go osłabi.

z innych newsów - mamy 17ty ząbek: lewą dolną 5tkę. Dopiero jeden "kolec" się przebił, ale dobre i to,bo od czwartku Młody miał gorączkę i katar niemiłosierny, a dziś temp już w normie, tylko katar został. Tylko biedny jeść nie może, bo go boli przy każdym kęsie, w papek z kolei do ust wziąć nie chce. Mam nadz, że jutro będzie już lepiej.

Aga jakbyś go teraz zaszczepiła to by prawdopodobnie nie dostał :tak:
Mi tak lekarz powiedział , jak ludzie jadą na wakacje np a dzieciaki miały kontakt to od razu trzeba szczepić jeśli się chce uniknąć

dziewczyny, czy podawalyscie dzieciom wapno na uczulenie, czy lepiej nie eksperymentowac? Daria ostatnio po przebudzeniu drapie mocno wnetrze dloni i ma troche krostek na raczkach i nozkach - podejrzewam, ze to uczulenie, choc nie mam pojecia od czego

Marid, ja podawałam. Hamuje świąd, ale przyczyny choroby nie wyleczy. Ja mam atopowe zapalenie skóry (tzn. miałam, nie wiem od czego przeszło) jako dziecko, wapno pomaga, uśmierza swędzenie.

My również mamy problem z suchym włosami. Muszę zakupić ten olej lniany. Moje dziecko jak ściągnie czapkę, to wygląda jakby go prądem porażono. Suche, stojące na wszystkie strony włosy. Do tego za nic nie dają się uczesać.
Zielona, próbowałam jak w Meksyku ściąć mu włoski na krótko, ale na fotel fryzjerski nie usiądzie, a i mi ściąć nie da! troszkę na śpiku podcięłam:-D

reklama
Poza tradycyjnym chorowaniem moich dzieci mieliśmy ostatnio urozmaicenie. Hania miała gliste ludzka. Nie wiem jak to się stalo ale strasznie to przeszlam jak sie naczytalam co,to jest. Podobno wywołuje objawy podobne do astmy oskrzelowej także wiem już skąd był u niej taki poranny astmopodobny kaszel przez kilka tygodni. Tak samo ta dziwna jednodniowa goraczka. Kiedyś mnie wezwali do przedszkola z tego powodu, to sie chyba musialo wtedy zaczynac. Dowiedzieliśmy się przypadkiem robiąc badanie kalu potrzebne przy staraniu sie o miejsce w senatorium.

Do góry