reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Adaś też praktycznie wszystko rozumie. A jak nie wie co do niego mówie, to się wścieka, że nie rozumie o co mamie chodzi :D.

Ale pytanie mam. Moje dziecko właśnie zęby dostało i wzwiązku z powyższym:

Jak dbać o ich higienę?? Macie jakieś specjalne szczoteczki, preparaty? etc??

reklama
Sospettosa ja miałam te specjalne szczoteczki dla dzieci, takie do roku, ale od miesiąca gdzieś używam elektrycznej. Pasty my mamy akurat z ziaji, też te specjalne dla dzieci.

sospettosa my podobnie. mamy szczoteczkę taką dla dzieci do roku nadal, i jak będzie więcej zębów to planujemy elektryczną. a zakupiliśmy maziajkę od ziaji to jest pasta bez fluoru, którą można stosować u takich maluchów.

co do mowy to mojej alijce tez sie jakos nie spieszy... gada najwiecej po swojemu, duzo rozumie ale nieraz udaje ze nie slyszy...

a szczoteczke mamy taka po roku i tez uzywamy elmex, ale raz dziennie

Zielona u nas jak Julka ma gile do pasa i załzawione oczka - to robimy tak: sol morska do nosa i wyciagamy gile - potem kropelki (kropelki dwa razy dziennie) + dwa razy dziennie witamina c z kroplach (od 5 do 10 kropel) a oczka przemywam sola fizjologiczna

u nas mycie zebow to tragedia, nie znosi,

z mową uważam , że jest całkiem nieźle... mowi mama,tata,baba,kot, au, kuku,si, lala,ti ti ukochany kroliczek, tak ,nie,krecac lub przytakujac glowa, myju myju pocierajac raczki i prowadzac do lazienki , am am , psik jak kot wlazi na stol. bam na pilke, ooo na siku, qpke, bach jak sie uderzy , 'a ciu gdy ktos kichnie, gdy sie zakaszle ona tez udaje ze kaszle...buju buju na huśtawkę ...reszty nie pamiętam ale ciągle coś nowego odkrywamy
żuk siada jak żabka tj, pupka miedzy nozkami co podobno jest niezdrowe , nauczyla sie ze gdy powiem "zosia nóżki " to ona ciach i nogi do przodu.:-D

Pastę też mamy ziaji bez fluoru, wcześniej mylismy elmexem ale dzięki dziewczynom wymieniliśmy na "lepszą". Szczoteczkę mamy Jordan taką z okrągłą rączką. U nas sprawdza się świetnie. Te zwykłe dla maluchów nie pasowały, wściekał się i wyrzucał. Tę sam trzyma i "myje". Bo póki co robi to sam, rzadko kiedy nam da umyć.

reklama
my mamy paste z aquafresh kids 0-6 lat, szczoteczka mała dzieciowa miekka.
myjemy po posilkach bez zadnego problemu, albo ja mu, albo on sam ,zawsze po nim poprawie.

ja narazie bym sie bala dac na stalee elektryczna, ze wzgledu na to ze to sa pierwsze zabki, bardzo miekkie, ze moze by w jakis sposób wplywaly na wzrost zabkow chodzi mi o zgryz.ale to moje zdanie. bedzoe mialo czas na elektryczna .

Do góry