reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Bartolini myje rano i wieczorem, zawsze razem z bratem- Kuba pokazuje, B. papuguje i calkiem nieźle mu to idzie, pasty tyci, tyci... jak bez pasty to z rumiankiem się powinno myć albo Nenedentem lub żelem Ziajki, obie pasty nie zawierają fluoru
NENEDENT BABY PASTA DO MYCIA ZĘBÓW + SILIKONOWA SZCZOTECZKA
Opinie o Ziaja Żel do zębów dla dzieci od 1 ząbka Ziajka - opinie, zdjęcia, informacje - bangla.pl

Z nieużywaniem pasty to jest tak, że wlaśnie o ilość fluoru w paście i w wodzie chodzi, a nie o uzywanie lub nieużywanie, bo w PLu sie go dodaje, szczególnie w regionach, gdzie są niedobory, a nadmiar jest szkodliwy- ilość związków możecie sprawdzić w waszych 'wodociągach', możeice tez oddać Waszą wodę do badania i będziecie wiedziały co i jak.
Katik- Ciebie ten problem w ogole chyba nie dotyczy, bo Wy macie wode dobrej jakości :-D na świecie chyba nie wali się do wody fluoru, to nasz polski pomysł (ale nie jestem na 100% pewne, czy gdzieś na to też nie wpadli).

Marta- to mnie pocieszyłaś, że może jednak B. ząbkuje 'w normie'... na przednie 2 wciąż czekamy ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
co do badan krwi to my tez robimy tylko kontrolnie, z tym ze u nas to morfologia i biochemia....z moczem generalnie nie ma problemu chociaz kilka razy zdazyli mi zamknac laboratorium na przerwe popoludniowa zanim Ola nasikala do worka..
hahahahahha, sie usmialam :-)

Polinka myje pasta zabki. Tu sa pasty dla dzieciakow 0-2 i 0-3, wiec moze bardziej przystosowane dla maluchow niz z przedzialu 0-6.

My myjemy zawsze wieczór, a rano jak nam się przypomni, czyli nie za często. Kiedyś Młoda nie była chętna do mycia, ale od kilku tygodni myjemy elektryczną szczoteczką i to jej się podoba.
Pasta taka od pierwszych ząbków.

My myjemy zawsze wieczór, a rano jak nam się przypomni, czyli nie za często. Kiedyś Młoda nie była chętna do mycia, ale od kilku tygodni myjemy elektryczną szczoteczką i to jej się podoba.
Pasta taka od pierwszych ząbków.

Wieczorem Antek zęby myje zawsze- ostatnio trochę z tym gorzej- do niedawna pozwalał sobie myć i miałam pewność że są ładnie wyszczotkowane, teraz się drze i chce sam- dostaje szczoteczkę z odrobinka pasty- najpierw zje passte, potem przejedzie dwa razy szczotką po dziąsłach a potem wysysa samietnie wode

U nas Ola myje ząbki z SZymkiem razem robi to sama bo nie chce dać umyś potem jest wycie jak jej chcę zabrać szczoteczkę Szymek myje elektryczną .

hahahahahha, sie usmialam :-)

Polinka myje pasta zabki. Tu sa pasty dla dzieciakow 0-2 i 0-3, wiec moze bardziej przystosowane dla maluchow niz z przedzialu 0-6.

Bartek też myje pasta od 0-2 ma ona małą zawartość fluoru, ale ma, dlatego dajemy jej tylko tyci, tyci.
Kuba myje jej pastą siostrzaną od 2-4 lat i on myje 3 razy dziennie 9taki jego hyź, nie to ze matka zmusza, bo jego zmusić się nie da)... wcześniej mył tą, którą teraz myje Bartuś i wszystkie zęby zdrowe (tfu, tfu na psa urok).

Zaś nie moge odżałować, że nie udało mi się go namówić do mysia zębów elektryczną szczoteczką, bo ona dokładnie usuwa, co trzeba... no ale nie chce, to nie będę naciskać.

No! Czy ja dziś pisałam, że dwójek nadal niet :-) Mamy prawą dolną dwójkę, tzn. jej kawalątek, ale jest :-) A taki marudek był dzisiaj, że szok, no i wieczorkiem mu przeszło i przy nomen omen myciu zębów okazał się, że ząbek się przebił... z tyłu dwa ale nie mam pojęcia 4 czy 5... nieważne... jest ich więcej ;-)

dziewczyny mam pytanie co dobrze jest podawać dziecku na poprawienie poziomu żelaza w organizmie - pomijam wątróbkę i żelazwo w formie sztangi :)

natka pietruszki, żółtko jaja, mięso (głównie czerwone), ryby, nieszczęsne podroby, chleb pełnoziarnisty, zielone warzywa: brokuł, zielony groszek (szpinak też, ale ma też te nieszczęsne szczawiany, a one dzialają wręcz przeciwnie na przyswajanie żelaza), orzechym rodzynki, morele (suszone też), szypiorek, fasola, wszystkie kasze :-)

Co ważne- jesli chcesz aby z pożywienia wchłonęło się więcej żelaza, to powinno się taki 'żelazowy' posiłek popijać sokiem z dużą zawartością witaminy C: czarna porzeczka, pomarańczowy i jeść owoce z wit. C. jak pomarańcze, mandarynki, truskawki, no i nieszczęsna natka pietruszki, bo to jest bomba witaminowa (ja ją wszędzie 'pcham').

A tu znalazlam coś takiego (po co ja się męczylam)... wszytsko masz wyjaśnione :-)

reklama
Do góry