reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

reklama
to nie chodzi, że za mało waży, tylko za wolno przybiera. Jak się urodziła to miała 3650, teraz powinna zbliżać się do potrojenia wagi. 600g w 4,5 miesiąca to jest bardzo powolutku

do potrojenia?
toz moja wazona 3 tyg temu miala raptem 520 gram wiecej od podwojonej...... i nie ma oznak niedowagi.

Dziewczyny, Polince na jednym paznokietku zrobila sie taka biala plamka. Kiedys gdzies obilo mi sie, ze to wynik braku jakis witamin. Dobrze kojarze, i co to dokladnie jest, wie ktoras?
Co zaradzic?

no dobrze, napisze to inaczej - przez pierwsze 3 miesiące była ok 90-97 centyla wagowo, teraz jest między 10 a 25.

Katik, Pola była spora jak się urodziła, a ponoć większe dzieci wolniej przybierają i się wyrównuje z mniejszymi, które przybierają bardziej. Choć widocznie moja Mania jest wyjątkiem potwierdzającym regułę, bo nie przybierała wolniej

ulanka jesli mala jest miedzy 10 a 25 centylem to wydaje mi sie ze nie ma czym sie martwic. moze wolniej przybiera dlatego ze wiecej sie rusza? a jak jest z centylami odnosnie wzrostu? duza rozbieznosc?
mam nadzieje ze wyniki wyjasnia wszystko.
na pocieszenie Ci powiem ze zanim zaczelismy leczenie to Ola przez 6miesiecy swojego zycia przytyla 800gram.

katik- Białe plamy na paznokciach mogą świadczyć o:
mikro urazach takich jak uderzenia lub zbyt brutalny manicure
braku cynku lub żelaza w organizmie.Badż tez po przebytej chorobie.

Ostatnia edycja:
Ulanka- a ja wbrew tem, co pisza dziewczyny zrobiłabym morfo i zbadałabym dziecę, tym bardziej, że łapie paskudztwa od starszej. Może jest wszystko OK, ale tak, jak próbujesz napisać, nie chodzi o to ile waży i ile przybiera, ale jak- jeśli dziecko stopniow hamuje z wagą to jest OK, jeśli zaś dzieje się to nagle lepiej dmuchac na zimne.
Mam nadzieje, że to nic poważnego, daj znać :-)

U nast np. bywa mniejszy przyrost przez biegunki i fatalna flore bakteryjną- B. robi 3-4 qupsztale dziennie i to sa zazwyczaj mega qupsztale :-D Od jakiegos czasu non stop dicoflor i jest poprawa- wcześniej podawaliśmy jak był problem biegunkowy, a potem przestawaliśmy, teraz daję świątek piatek czy niedziela ;-)

no dobrze, napisze to inaczej - przez pierwsze 3 miesiące była ok 90-97 centyla wagowo, teraz jest między 10 a 25.

Katik, Pola była spora jak się urodziła, a ponoć większe dzieci wolniej przybierają i się wyrównuje z mniejszymi, które przybierają bardziej. Choć widocznie moja Mania jest wyjątkiem potwierdzającym regułę, bo nie przybierała wolniej

tak, tak, rozumiem o co chodzi z Wasza waga, faktycznie tyle ile Anielka przybrala w takim okresie, to niewiele, i pewnie nazlezy skontrolowac czy nie ma jakiegos problemu , ktorego na zewnatrz nie widac.

Ja sie poprostu dziwilam, ze tu juz dzieciaki powinny potrajac, gdy moja bida ledwie podwoila;-)

Moja Ami tez wolno przybiera.Jak miala 6 miesiecy wazyla 7,240.Po trzech i opl miesiacach wazyla tylko7,950.Tylko ze ja sie nie dziwie ze malo przybiera bo z jedzeniem u nas to jakis koszmar.Ilosci takie ze noworodek pewnie wiecej by zjadl.Martwie sie tym jej niejedzeniem ale pewnie w PL porobie jej badania bo tutaj szkoda gadac.

reklama
Z tym potrajaniem to jest tak, że powinno, ale nie musi :-) To nie roboty :-D Najważniejszy jest systematyczny przyrost :-) Kuba potroił, Bartuś może nie potroić, o ile nie przyspieszy z przybieraniem.

Katik- a Polinka nie przytrzasnęła gdzieś tego paluszka? Bo u takiego malucha to awitaminoza to raczej rzadkość... Poza tym piszesz o jednej plamce, więc może to mechaniczne jest? A! I Polinka jest zgrabna dziewczynka, więc się nie dziw- dba laska o linie :-D

Do góry