reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Elvie u nas ciemiaczko raz rowne z czaszka, raz lekko zapadniete...w listopadzie chyba miala bardzo zapadniete mimo ze duzo pila, nie miala biegunki, utrzymywalo sie to ok tygodnia, pozniej wrocilo do normy. i plyny nie mialy na to wplywu wogole bo mala naprawde pila bardzo duzo a ciemiaczko wklesle. pozniej jakis czas miala lekko, ale zauwazalnie wypukle, zrobilam usg przezciemieniowe nastepnego dnia jak to zauwazylam i wynik ok. ciemiaczki ciemiaczku nierowne:)

wiem ze jak dziecko jest w pozycji pionowej to bardzo czesto jest lekko zapadniete, nieraz tak ze czuc wglebienie. Jak jest wypukle, a do tego dziecko inaczej sie zachowuje, ma temperature to najlepiej do lekarza bo to oznaka wzrastajacego cisnienia ale niekonieczniejak lezalysmy z zapaleniem opon w szpitalu lekarki z oddzialu patologii nowordka duzo mi opowiadaly o tym jak moze sprawa z tym ciemiaczkiem wygladac.
marta - dzięki za info! U nas jest normalne, ani zapadnięte ani wypukłe, ale jak Lenkę głaskam to czuję, że nie jest jakies super twarde, nie dotykam go jednak mocniej. Poza tym pediatra w grudniu Lenkę badał i główkę dotykał i nic nie powiedział, więc jest ok;-)

reklama
córeczka szwagierki w lutym kończy roczek, a ciemiączko ma strasznie duże. Mniej więcej jak moneta 1zł. Mnie toi troszkę przeraża. Mam obawy by przypadkiem jej krzywdy nie zrobić. lekarze nic nie mówią, więc chyba tak się zdarza. Ale u niej zaraz widać kiedy choruje

córeczka szwagierki w lutym kończy roczek, a ciemiączko ma strasznie duże. Mniej więcej jak moneta 1zł. Mnie toi troszkę przeraża. Mam obawy by przypadkiem jej krzywdy nie zrobić. lekarze nic nie mówią, więc chyba tak się zdarza. Ale u niej zaraz widać kiedy choruje

Moje kolezanki córce długo się zrastało ( jest w wieku SZymka ) nawet z czasem sie powiększało . ale ona jak się okazało ma zaburzoną gospodarkę fosforowo - wapniową , do kitu to jest bo nie wiadomo jak to leczyć . jest nadwrażliwa na wit D , wapnia też za dużo nie może dostać bo to jej może nerki uszkodzić:no: a znowu jak się nie daje D i wapnia to może mieć potem problemy z kośćmi . Ogólnie nabiał dostaje , ale w ściśle określonych ilościach

Moje kolezanki córce długo się zrastało ( jest w wieku SZymka ) nawet z czasem sie powiększało . ale ona jak się okazało ma zaburzoną gospodarkę fosforowo - wapniową , do kitu to jest bo nie wiadomo jak to leczyć . jest nadwrażliwa na wit D , wapnia też za dużo nie może dostać bo to jej może nerki uszkodzić:no: a znowu jak się nie daje D i wapnia to może mieć potem problemy z kośćmi . Ogólnie nabiał dostaje , ale w ściśle określonych ilościach

Bidula:-(

Elvie - no przechlapoane bo mała domaga się mleka , a nie może go dostać za dużo , lekarze sami do końca nie wiedzą co z tym robić nawet w CZD i tak kombinują z tym mlekiem żeby jej pomóc a nie zaszkodzić i robią badania regularne , nic innego zrobić nie można . Ale mała jak tajfum wszedzie jej pełno

Julik tez w sakrpetkach z abs-em urzęduje, i dopóki nie będzie dużo chodzić to butów nie zamierzam kupowac...tylko jako że to pierwsze dziecię to nie mma i tak pojęcia jakie nabyć :D ale wiem ze moje drogie mamuśki mi pomoga jak przyjdzie czas ;D zawsze dzięki Wam się tyle dowiaduję ;)

Z tymi butkami to zależy co w domu mamy, bo jeśli dywany to ok, ale jeśli kafle to dzieci nie powinny na boso. Wtedy albo butki albo skarpetki z takich grubszych z abs. Ja mam kafle dlatego na razie skarpetki, ale jak mała zacznie więcej się w pionie przemieszczać, to na pewno butki kupie. Tym bardziej, że na wiosnę nie zamierzam już podłogówką grzać, więc byłoby jej zimno.

Jeśli dziecko siada w M to należy je poprawiać. Od brata B syn tak siadał i teraz na jakieś zajęcia z nim chodzą (jest w wieku Igora) bo ma wykoślawione kolanka. Jak biega to tak jakoś śmiesznie nóżki układa.

A mój siada w N ... czyli jedna noga z przodu a druga z tyło :eek:
Ja mam u góry panele... i żadnych dywanów. U teściowej w dwóch pokojach dywan a reszta kafle więc tam rozumiem że trzeba dziecku coś na nogi dać bo ciągnie a ogrzewania podłogowego niet ale to starszakowi a M. na tyle "chodzenia" to skarpety z absem i tyle

Moje dziecko stwierdzilo, ze jest dorosle i od 3 dni nie ma drugiej drzemki. W ciagu calego dnia spi wiec raz przez... uwaga... pol godziny! Nie wiem jak jej przemowic do rozumu, zeby pospala troche dluzej. Niech juz sobie ma ta jedna drzemke, ale niech pospi z godzine przynajmniej.

reklama
Z tymi butkami to zależy co w domu mamy, bo jeśli dywany to ok, ale jeśli kafle to dzieci nie powinny na boso. Wtedy albo butki albo skarpetki z takich grubszych z abs. Ja mam kafle dlatego na razie skarpetki, ale jak mała zacznie więcej się w pionie przemieszczać, to na pewno butki kupie. Tym bardziej, że na wiosnę nie zamierzam już podłogówką grzać, więc byłoby jej zimno.

Jeśli dziecko siada w M to należy je poprawiać. Od brata B syn tak siadał i teraz na jakieś zajęcia z nim chodzą (jest w wieku Igora) bo ma wykoślawione kolanka. Jak biega to tak jakoś śmiesznie nóżki układa.
Asia, to ogrzewanie podlogowe maja wszystkie domki na Waszym osiedlu, czy to specjalne zamowienie?
Super sprawa to jest, zwlaszcza wlasnie jak sa maluchy w domu.
My mielismy podlogowke w mieszkaniu w Polsce , a teraz tylko zwykle kaloryfery, i na dole ciagnie od podlogi w cholere! Staram sie wiekszosc dnia z Polka na gorze siedziec.

Do góry