reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

moja niunia rzadko siada jak na tym obrazku, jak siedzi to ma zawsze nozki z przodu, a jak kleka to pupke ma na pietach i tak sie do gory podnosi, nie wytrzyma 5 sekund w jednej pozycji...

reklama
A ja mam pytanie o ciemiączko.. Pamiętam, że jak Lenka była mała to pediatra kazał jej dużo płynów podawać, aby zrobiło się twarde. Teraz już prawie 9m-cy ma, a nadal takie twarde zupełnie to ono nie jest. Jak to wygląda u Was?

A ja mam pytanie o ciemiączko.. Pamiętam, że jak Lenka była mała to pediatra kazał jej dużo płynów podawać, aby zrobiło się twarde. Teraz już prawie 9m-cy ma, a nadal takie twarde zupełnie to ono nie jest. Jak to wygląda u Was?

a co mają płyny do tego ?
Ciemiaczko zrasta się miedzy 10 a 18 miesiacem prawidłowo .
Może myu chodziło o odwodnienie bo po ciemiaczku można poznać czy dziecko odwodnione

A widzisz
ostatnio w DDTVN Zawitkowski mowil, ze standardowa przedszlona pozycja dla dzieci-po turecku- robi wiecej krzywdy niz pozytku. Jest to pozycja wymuszona, a wiec calkowicie nienaturalna dla dziecka.
Tak mozna posadzic malucha, ale na chwilke tylko, a nie jak w przedszkolu sadzaja, i polowe zajec dzieci przesiedza po turecku.

Jak ja nienawidzę siedzieć po turecku, od zawsze cierpły mi nogi! Masakra!!!

po co już dzieciakom buciki kupujecie? ja czekam jak mały będzie na pole wychodził, w domku stoi/chodzi boso, ponoć tak zdrowiej, a zle dobrane buty mogą duzo złego zrobic...

BRAWO DLA TEJ PANI! Kuba pierwsze butki dostał na roczek, jak zaczął chodzić po podwórku, w domu skarpetki i też dopiero w żłobku dał się przekonać do paputków, ale w domu i tak nadal skarpetki... jak cala rodzina zresztą :-)

J. pierwsze buty dostał jak juz chodził i chciał po podwórku zapyac... a ze on latem zaczął chodzić to i tak dużo na bosaka biegał...
M. też szybko butów nie dostanie chyba że na podwórko a latem po trawce to na bosaka

BRAWO DLA TEJ PANI! Kuba pierwsze butki dostał na roczek, jak zaczął chodzić po podwórku, w domu skarpetki i też dopiero w żłobku dał się przekonać do paputków, ale w domu i tak nadal skarpetki... jak cala rodzina zresztą :-)

hehe, właśnie dlatego, że my w domu wszyscy w skarpetkach ganiamy, Mania nie wiedziała za bardzo po co jej te buty w żłobku :-)

hehe, właśnie dlatego, że my w domu wszyscy w skarpetkach ganiamy, Mania nie wiedziała za bardzo po co jej te buty w żłobku :-)

U Nas identycznie:-). Weronika na poczatku sciagala kapcie w przedszkolu i panie ją upominały ze paputy trzeba miec, a to biedne dziecko nie przywyczajone było ;-)

Elvie u nas ciemiaczko raz rowne z czaszka, raz lekko zapadniete...w listopadzie chyba miala bardzo zapadniete mimo ze duzo pila, nie miala biegunki, utrzymywalo sie to ok tygodnia, pozniej wrocilo do normy. i plyny nie mialy na to wplywu wogole bo mala naprawde pila bardzo duzo a ciemiaczko wklesle. pozniej jakis czas miala lekko, ale zauwazalnie wypukle, zrobilam usg przezciemieniowe nastepnego dnia jak to zauwazylam i wynik ok. ciemiaczki ciemiaczku nierowne:)

wiem ze jak dziecko jest w pozycji pionowej to bardzo czesto jest lekko zapadniete, nieraz tak ze czuc wglebienie. Jak jest wypukle, a do tego dziecko inaczej sie zachowuje, ma temperature to najlepiej do lekarza bo to oznaka wzrastajacego cisnienia ale niekonieczniejak lezalysmy z zapaleniem opon w szpitalu lekarki z oddzialu patologii nowordka duzo mi opowiadaly o tym jak moze sprawa z tym ciemiaczkiem wygladac.

reklama
U mnie Szymek chodzi w domu w kapciach , na dole u teściowej poza jednym pokojem sa strasznie zimne podłogi ( bo tam nie miało być mieszkania ) i ten doł jest z kamienia , także kapcie mieć musi .
Ola więc też będzie chodziła w kapciach .

Do góry