reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Teraz kapiemy co 3 dni :-p więc wychodzi 2 x w tygodniu :-D Rytualizm ustalilismy wcześniej i mycie zębolów jest dla obu jasnym sygnałem- wypad do łóżek :-p:tak:

Aniam- tylko na potówki nie działa :-( a szkoda... ale generalnie ten krem to dla mnie rewelacja!!!

Gosiek- i jeszcze mi się przypomniało, że AZSu nie wolno przegrzewać- im cieplej tym bardziej swędzi... z tym, że to trudne, bo dziecko rozebrane ma łtwiejszy dostęp do rozdrapywania. Wciąż myślę o Amelce- biedna malutka! Ale wyrośnie z tego tak jak Kuba! I będę w to wierzyć :-)

A! I jeszcze mi się przypomniało- teraz to moda, bo eko i takie tam, ale położna mi kiedyś radziła dodawać do kąpieli trochę swojego mleka zamiast płynu... w sumie mleko na skórę super, a Ty jeszcze karmisz, więc może spróbuj, np. na poczatek przemywać Amelce np. policzki swoim mlekiem. bankowo nie zaszkodzi, a może pomóc.

Ostatnia edycja:
reklama
u nas kompiel tez codziennie. raz w wanience raz z tatusiem pod prysznicem. raz dłuzej raz krócej:-) włoski mocza sie codzien woda bo przy takim pluskaniu to wrecz nieuchronne.a szamponem tak co 3 dni.
dla małego to jedna z atrakcji całodziennych. no i mysle ze po kompieli lepiej mu sie śpi.:tak::-)

Byłysmy do kontorli w piatek i oto wyniki:D : waga: 8.3 kg, wzrost:71.5, krwiaczek powoli się wchłania, brak juz "pleśniawek" w buzi, rozwój ogólny ok, wrażenia pani dr- ale macie fajne, ruchliwe dziecko:-) Więc wszystko jest w porządku <dumna mama>.

Co do kąpieli my kapiemy codziennie i też codziennie myta jest głowka szmponem. I ostatnio coś szorstka skora się robi wiec jak wczesniej smarowalam ja balsamem hippa to teraz zmienilam na jakis krem typu oilatum(nie pamietam nazwy ale w aptece mi polecono). Kapiel omijana jest tylko wtedy jak np pozno wrocimy do domu z mala i juz pada.

aniez no widzisz super ze chociaz wy natrafiliscie na winowajce.A sprobuj gotowac mu wode przed kapiela.Powinno pomoc.Mi tak doradzali ale u nas to jakis ferelny przypadek bo nic cholera nie pomaga.
Ja kapie co 2,3 dni.Wiem wiem ze nie powinno sie kapac codziennie.Ale teraz to sprobuje chyba dluzej ja jeszcze przetrzymac.Moze cos sie poprawi tak jak u was.
Co druga kapiel jest w krochmalu.Kurde czemu nic nie pomaga.
Bepanthen tez mam i tez u nas nie skutkuje.
Dzis uzylam sterydow bo cialko jest naprawde okropne i mala cierpi bardzo.
Przegrzac tez jej nie moge bo u nas raczej chlodno.Kloce sie z m bo on wlacza jeszcze dodatkowe piecyki i lubi upal,a ja mu tlumacze ze Ami nie moze miec goraco,bo jest jeszcze gorzej.Jak jest goraco to od razu policzki czerwone jak ogien.On wlacza piecyki ja wylaczam.

A z tym mlekiem to od jutra zaczynam smarowac.

Aha no to teraz pytanie.Tak sie zastanawiam nad tym ze ja straszne ilosci emolientow wcieram w Amelie i jak jej dlugo nie bede kapac czy to nie zaszkodzi?

My Konstancyjke kapiemy codziennie, no chyba ze jest wyjatkowo zimno, albo cos nam w kapieli przeszkodzi. Do cialka uzywamy mydelka albo Jonsons baby albo huggies, oba z ekstraktem z lawendy. Glowke myjemy szmponem przy kazdej kapieli. Szampon tez Johnsons baby. Po kapieli wcieram balsam i byl to Johnons lawendowy, ale sie skonczyl i teraz uzywamy Mustele. Mala ma ladna skore, choc czasem zdarza sie ze wyglada na suchawa, to wtedy gdy poprzedniego wieczora nie jest kapana. Czasem na policzku wyskakuje jej taki placek, co to wyglada jak sucha skora, ale zwykle sam znika.

kingunia - super wieści!!

My włosków też dużo nie mamy i chyba z 4 razy w życiu Lena miała je myte szamponem. Póki co wystarcza codzienne ich moczenie w wodzie z oilatum i masaż główki;-)

zielona - i u qwas pewnie ten johnsons też inny bo ten nasz to jakiś badziewny jest starsznie , i czesto dzieciaki mają uczulenia na te kosmetyki właśnie .

Ja myje bubchenem , smaruje emolium bo Ola ma suchą skóre i szampon tez z emolium uzywam włosy myje jej codziennie

reklama
Do góry