reklama
V to nie mam pojęcia, ale tak mój ortopeda Mani siadać zabronił, jak Wam opisałam. Tylko też nie wiem, czy właśnie ustawienie stóp nie ma też znaczenia. W każdym razie Anielkę od razu przesadzam do siadu z nogami do przodu, chyba, że klęczy. Annaoj chyba tez ostatnio o tym pisała, że pytała rehabilitantki - klękanie ok, siadanie w klęku już nie bardzo.
e.salamandra
Mama pełną parą
i u mnie identyczne siadanie
ja z rozmow z rehabilitantami wiem ze siadanie wlasnie M czy tam W jakos stawy wykrzywia tylko nie pamietam czy biodrowe czy kolanowe czy jakies tam inne mowili mi ze trzeba wtedy poprawiac maluszki, wlasnie z nozkami do przodu. podobno to nie jest strasznie grozne ale moze sprawic ze dziecko bedzie potrzebowalo wizyt u ortopedy czy rehabilitacji do prawidlowej nauki np chodzenia, a po co sobie stresu dokladac
Ola też nie raz tak klekała i siadała miedzy nogi ale jej na to nie pozwalam .
Zawitkowskiego uwielbiam ale czasem mi się wydaje że on chce być mądry ze wszystkiego a tak się nie da .
Choć jak miałam z nim zajęcia na szkole rodzenia to bardz dużo cennych rad dał ale to bardziej z zakresu pielegnacji , noszenia itp noworodka
Zawitkowskiego uwielbiam ale czasem mi się wydaje że on chce być mądry ze wszystkiego a tak się nie da .
Choć jak miałam z nim zajęcia na szkole rodzenia to bardz dużo cennych rad dał ale to bardziej z zakresu pielegnacji , noszenia itp noworodka
M
Mka10
Gość
po co już dzieciakom buciki kupujecie? ja czekam jak mały będzie na pole wychodził, w domku stoi/chodzi boso, ponoć tak zdrowiej, a zle dobrane buty mogą duzo złego zrobic...
po co już dzieciakom buciki kupujecie? ja czekam jak mały będzie na pole wychodził, w domku stoi/chodzi boso, ponoć tak zdrowiej, a zle dobrane buty mogą duzo złego zrobic...
to samo pomyslałam:-). Ja Borysowi kupie dopiero jak bedzie sam chodził na dworze, w domu ma skarprtki z abs-em.a jak bedzie cieplej to bedzie boso zaiwaniał. Wszędzie trabią ,że tak najzdrowiej. Weronice tez wczesniej nie kupowałam butów, nie widziałam takiej potrzeby i stópki ma ok:-)
reklama
ja też tak robię, co prawda też czytałam, że boso jest ok, ale nie koniecznie po gołych płytkach i panelach. Moje dziecko większe dopiero w żłobku nauczyło się, że butki w pomieszczeniu nie gryzą (przez pierwszy miesiąc notorycznie je zdejmowała i panie nie wiedziały o co kamon). Ortopeda powiedział, że jak nie chce butów, to w skarpetkach jest ok. Także Nela też buty dopiero dostanie na dwór, jak zacznie chodzić a nie w wózku się bujać.