reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

reklama
też mi się wydaje, że dzieciaczki które rodzą się większe to raczej wolniej później przybieraja i jest im trudniej podwoić wage.
O. ur. się 3280g a ma teraz 6800g.

u nas marne szanse na podwojenie wagi urodzeniowej. Antonio urodził się z wagą 4050, 7 tygodni temu ważył 5.900 więc bez szału ale lekarz mówił że jest ok. Przez pierwsze tygodnie szedł jak burza potem zwolnił i przybierał po 100 g tygodniowo. W środę się dowiem ile waży obecnie- mam nadzieję że trochę podgonił

U nas do podwojenia jeszcze troche, ale moze przez miesiac sie uda. Natalka urodzila sie 3500 a teraz do 7kg to moze i dobije ale w pelni ubrana i z mocno nasiusiana pielucha :-)

Bylam dzisiaj z coreczka u pediatry i jestem zalamana lekarka :-( Zeby to pediatra sie mnie pytala czy dziecko nie ma goraczki (a co, ja mam termometr w oczach???) albo ile dziecko wazy (ostatnie wazenie bylo miesiac temu na szczepieniu)..... Jakas taka gburowata i niemila byla ta baba... cala wizyta trwala moze z 7 minut i niczego sie nie dowiedzialam i nie wiem jak zwalczyc katar i zapobiec wymiotom po kazdym posilku :-(

P.S.
Wizyta byla w prywatnej przychodni...

Olapolap- czy dzidzia wymiotuje od czasu kiedy ma katarek? Bo jak mój Skarbek dostał kataru, to pediatra mi powiedziała, że może wymiotować- i tak było przez dwa dni.
Nosek dzidzi musisz nawilżać- więc w ruch idzie sól fizjologiczna oraz oczyszczać- gruszka, frida (moim zdaniem lepsza przy dużym katarze), na noc po kropelce nasivinu dla niemowlaków (tego najsłabszego). W pokoju często wietrz i jeśli już grzeją wywal na kaloryfer coś mokrego- żeby nawilżać powietrze. Jak nie gorączkuje to wychodź na dwór- będzie dzidzi łatwiej oddychać. W dzień dużo do siadu (niech spływa)- mój najchętniej siedział w leżaczku, bo mógł oddychać... A! Dużo picia jest ważne- jeść może mniej, ale niech pije. I za tydzień idź do kontroli, czy nie siadło gdzieś na drogach oddechowych.

Katik ale się uśmiałam.
My zaliczyliśmy szczepienia i troszkę się zmartwiłam wagą Alicji. Waży 6250. W miesiąc przybrała 300g, to chyba za mało<?> No i nie powinna już podwoić wagi urodzeniowej??

Aaaa tam... Mój przybiera skokami- raz 200-300 g. w miesiąc, a potem 800 więc się nie przejmuję. Zupki zaczęłaś dawać, więc i waga podskoczy. Mój waży 7500 a urodzeniową miał 4060, więc może i podwoi na 6 miesięcy, a może nie... Moja pediatra stwierdziła, że nic mu nie brakuje :D to chyba wie kobieta, co mówi.

My dzisiaj byłyśmy na szczepieniu no i ważymy 7880g (urodzeniowa była 3300) na początku Natalia bardzo szybko przybierała a przez ostatni miesiąc przybyło jej tylko 200g

po wczorajszej wizycie u nie swojego pediatry Julka dostała kropelki do noska i witaminę C w kropelkach.
O dziwo babka nie komentowała mojego nie karmienia piersią, ale pomyliła karty, widzi, że dziewczynka zdjęła pieluchę, a wpis zrobiła w karcie 30-letniego faceta. I jej tłumaczę, że to nie nasza karta, a ta do mnie wzięłam pierwszą z brzegu... na kaszel Julka nic nie dostała, więc nie wiem...

A moj niejadek podwoił wage urodzeniową również więc miodzio jest :) ...kosztuje mnie to strasznie duzo ale się udaje zeby przybierała powolutku :) przez ostatni miesiąc udało się osiągnąć cel jaki wyznaczyli nam lekarze- pół kg! :) teraz wazy ok 6,5 a na starcie było 2920g

reklama
a niusia dopadła jakaś wysypka- rano zauwayłam na brzuszku pod pępusiem - myśle sobie może od pielusi więc posmarowałam bepanthenem (a chyba lepzy byłby sudocrem jednak ) a po południu auważyłam przy szyjce i teraz nie wie czy to od urozmaiconej zupki jarzynowej o kalafior i groszek bo wczoraj dostał po raz pierwszy czy od brzoskwini , chociażz nią miał już wcześniej przyjemność i było ok....no nic zaprzestane tego i tego i zobaczymy....

Do góry