reklama
anik.
Mama Krzysia :)
Czasami gorące rączki świadczą o podwyższonej temperaturze. Zmierz mu gorączkę po prostu
zmierzylam i byla 37,6 czyli wg. tutejszych lekarzy w normie. Poniewaz temat czesto sie tu przewijal wstawiam dobrze napisany wg. mnie tekst (tlumaczenie doedytuje pozniej, bo na razie nie mam sie jak rozpisac - synek ma wymagania ;-)):
"Die normale Körpertemperatur eines Kleinkindes liegt zwischen 36,5 und 37,5 Grad Celsius. Babys haben eine höhere Temperatur als ältere Kinder und bei jedem steigt sie im Verlauf des Tages und sinkt nach Mitternacht. Normalerweise spricht man nicht von Fieber bei einem Baby, wenn es weniger als 37,7 Grad C am Morgen oder 38,2 Grad C am Abend hat.
(...) Sie brauchen sofort einen Arzt wenn:
Przysnal to edytuje:
Normalna temperatura malego dziecka lezy miedzy 36,5 a 37,5 st. Niemowleta maja wyzsza temperature niz male dzieci i rosnie ona w ciagu dnia by spasc po polnocy. O goraczce u niemowlaka mowi sie, gdy temperatura przekracza 37,7 rano lub 38,2 w nocy.
Do lekarza nalezy sie udac natychmiast gdy:
-temperatura niemowlecia mlodszego niz 3msc przekracza 37,8st.
- temperatura niemowlecia miedzy 3. a 6.msc przekracza 38,2 st.
- temperatura niemowlecia starszego niz 6.msc przekracza 39,2 st.
- kazda temperatura utrzymuje sie powyzej 3 dni.
Do tego: Bewzglednie nie wolno zbijac temperatury lekarstwami bez wyraznych wskazan lekarza. Mam nadzieje, ze to sie komus przyda
"Die normale Körpertemperatur eines Kleinkindes liegt zwischen 36,5 und 37,5 Grad Celsius. Babys haben eine höhere Temperatur als ältere Kinder und bei jedem steigt sie im Verlauf des Tages und sinkt nach Mitternacht. Normalerweise spricht man nicht von Fieber bei einem Baby, wenn es weniger als 37,7 Grad C am Morgen oder 38,2 Grad C am Abend hat.
(...) Sie brauchen sofort einen Arzt wenn:
- die Temperatur eines Baby, das jünger als drei Monate ist, über 37,8 Grad steigt.
- die Temperatur eines Babys zwischen drei und sechs Monaten über 38,2 Grad steigt.
- die Temperatur eines Babys, das älter als sechs Monate ist, über 39,2 Grad steigt.
- bei jedem Fieber, das länger als drei Tage anhält."
Przysnal to edytuje:
Normalna temperatura malego dziecka lezy miedzy 36,5 a 37,5 st. Niemowleta maja wyzsza temperature niz male dzieci i rosnie ona w ciagu dnia by spasc po polnocy. O goraczce u niemowlaka mowi sie, gdy temperatura przekracza 37,7 rano lub 38,2 w nocy.
Do lekarza nalezy sie udac natychmiast gdy:
-temperatura niemowlecia mlodszego niz 3msc przekracza 37,8st.
- temperatura niemowlecia miedzy 3. a 6.msc przekracza 38,2 st.
- temperatura niemowlecia starszego niz 6.msc przekracza 39,2 st.
- kazda temperatura utrzymuje sie powyzej 3 dni.
Do tego: Bewzglednie nie wolno zbijac temperatury lekarstwami bez wyraznych wskazan lekarza. Mam nadzieje, ze to sie komus przyda
Ostatnia edycja:
wikasik - juz Cie mialam dawno spytac: jak Ty ogarniasz siuski przy tym wietrzeniu pupy? Ja probowalam wietrzyc pupcie ale po tym jak zasikal wszystko trzyrotnie (mimo zabezpieczen) - w tym psie lozko (!!! az sie balam konfliktu z Niska, ze jak to szczeniak "oznaczyl" jej terytorium ) to sie poddalam
A jakiej pieluchy na noc używasz?Temat o zasypianiu, ale i budzenie sie zalapie. Juz napisalam fb, ale tu przekleje
Ratunku!
Jedyna nadzieja, ze skrzydelka na raczki zadziala w dzien i troche odespie. Tyle dobrze, ze pielucha zdala egzamin i cala noc przetrzymala, bo ostatnio po nocnych przewijaniach czesto byly ubranka przesikiwane, bo na przewijaku tez tak wierzga, ze zanim pieluche zapne, to on sie z niej nieco zsuwa.
Ja mam tez otulacz MałeMe nasz polski ,ale jest naprawdę genialny.
Mała śpi od karmienia do karmienia i nie ma mowy o przeciekaniu.:-):-)
Jestem z niego mega zadowolona.
Co do rączek i wybudzania to nie pomogę ,bo moja łapkami jakoś nie macha...
Biedronka francuskaJa się Wikasik zastanawiam ile ja musiałabym zrobić kilometrów by do polskiego sklepu iść - tu wszytstko zagraniczne - nawet Biedronka jest francuska
A ja sie Wam pochwalę, na jaki wspaniały pomysł wczoraj wpadłam - otóż położylismy małego spać o 19, bo mi go szkoda było, że zmęczony - ominął popopłudniową drzemkę przez spacer, a od jakiegos czasu w wózku prawie nie śpi, za dużo sie dzieje. No to poszedł spać wczesniej, mieliśmy fajny wieczór z Leszkiem, aż nieswojo sie czułam, że tyyyyyle czasu jest. No i nad ranem sie zemściło - 5 godzina a dziecko wyspane Normalnie o 5 jest karmienie nocne nr 2 a teraz on to uznał za śniadanie;P Zasnął dopiero o 6.30, a mnie o 7 obudził Leszek, który postanowił iść do pracy.
Nigdy więcej!
Zastanawiam sie czy to, że on teraz spi to dosypianie nocki, czy już leci z pierwszą drzemką dzienną - jak tak to biedna ja. Na dworze całe 8 stopni - a on jak sie z pierwszej drzemki budzi to na spacer idziemyPP
Ja sąsiaduję z polskim sklepem ,więc luzik...
Moja zasypia ok.20 -21 zwykle i śpi do 2.
o drugiej ją budzę ,karmię ,zwykle przewijam i przystawiam do cyca.
Cały zabieg z wybudzaniem trwa nie więcej niż 10 minut ,bo przy cycu znów odpływa.Budzimy się ok 8-9
A jak to jest z tymi skokami?
Jakoś nigdy do tego wagi nie przywiązywałam...
wikasik
Jestesmy w komplecie :)
Kugela, na wietrzenie daje mu pieluche tetrowa pod pupe i zawijalam na brzuszek, a on sam ja trzyma od gory Konstrukcja czesto wytrzymyje nawet jego piruety, a czaem zostaje goly siusiak i albo ubranko mokre albo czesciej podloge obok lozeczka musze przetrzec. Psieo wyrka w sypialni nie mamy, nie ma tu kompletnie na nie miejca, ze Wigor i tak spi z nami w lozku, to nie udajemy, ze legowisko nieuzywane mu tu potrzebne.
As, mam pieluszki kieszonki i normalnie z nimi wszystko ok. Zmieniam przy kazdym karmieniu, a ostatno wkladalam dodatkowa wkladke i pierwsze karmienie nocne bylo bez przewijania. Przecieki sa przez niedokladne zalozenie pieluchy, bo maly tak sie rzuca, a ja zaspana, ze nim zapne, to juz sie przekreci/zesunie i potem gora od boku/tylu przecieka. Na cala noc pieluchy wielorazowej nie zostawialam, ale wzoraj dalam jednorazowke, ktora ubralam jeszcze "na trzezwo" i w sumie byla o 3x3 godz (o jedno karmienie dluzej niz planowalam) i wszystko w porzadku, lacznie z wygladem pupy.
Troche zbaczamy z tematu, ale to wszystko okololozeczkowe sprawy i w sumie nawet nie wiem, do jakiego tematu mialabym przeniesc, pielegnacja?
Robert zasypia ok 19:30 i spi do 6-7 rano. Teraz raczej do 6, bo sie jasno robi. Karmie go przewaznie co 3 godz, wiec ok 21,24,3,6
As, mam pieluszki kieszonki i normalnie z nimi wszystko ok. Zmieniam przy kazdym karmieniu, a ostatno wkladalam dodatkowa wkladke i pierwsze karmienie nocne bylo bez przewijania. Przecieki sa przez niedokladne zalozenie pieluchy, bo maly tak sie rzuca, a ja zaspana, ze nim zapne, to juz sie przekreci/zesunie i potem gora od boku/tylu przecieka. Na cala noc pieluchy wielorazowej nie zostawialam, ale wzoraj dalam jednorazowke, ktora ubralam jeszcze "na trzezwo" i w sumie byla o 3x3 godz (o jedno karmienie dluzej niz planowalam) i wszystko w porzadku, lacznie z wygladem pupy.
Troche zbaczamy z tematu, ale to wszystko okololozeczkowe sprawy i w sumie nawet nie wiem, do jakiego tematu mialabym przeniesc, pielegnacja?
Robert zasypia ok 19:30 i spi do 6-7 rano. Teraz raczej do 6, bo sie jasno robi. Karmie go przewaznie co 3 godz, wiec ok 21,24,3,6
Ostatnia edycja:
Flaurka
Fanka BB :)
Biedronka francuska
Ja sąsiaduję z polskim sklepem ,więc luzik...
O racja... mój błąd - portugalska
kugela a masz przewijak?
Jak masz to kładź małego na przewijaku owin lekko pieluchą tetrową i zepnij agrafką taką do pieluch lub snapi.
Jak zasika to pieluchę ,a przewijak się wytrze...;-)
Ja tak właśnie ze swoimi maluchami robiłam
Jak masz to kładź małego na przewijaku owin lekko pieluchą tetrową i zepnij agrafką taką do pieluch lub snapi.
Jak zasika to pieluchę ,a przewijak się wytrze...;-)
Ja tak właśnie ze swoimi maluchami robiłam
reklama
Flaurka
Fanka BB :)
Kugela - ja inwestuje w podkłady na łózko jednorazowe, takie chyba metr na metr i niech sika... Kupuje w aptece, wychodzi jakaś złotówka za sztuke, ale ja mam jeszcze troche kart aptecznych z ubezpieczenia więc mi nie szkoda.