reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

podklady jednorazowe mam (uzywamy na wyjscia) i polozylam to to na lozku, na to dziecko i przykrylam. No i nie dosc, ze jednak udalo mu sie zasikac nasze lozko (podklad przetrzymal ale pocieklo daleko, hen hen za podklad :-D) to jeszcze psie :-D Ze nie wspomne o szafie i podlodze :-D Wytrzymalam takie trzy sikawki, potem poszla kupa i dowidzenia, odechcialo mi sie wietrzenia :-p Na przewijaku to wietrzy tata (to on czesciej przewija niz ja) i dlatego tak czesto jest obsikiwany :-D:-D:-D

reklama
Ale na przewijaku to jak dlugo? Mojego klade w lozeczku pod karuzelka, materacyk ma zabezpieczony, dodatkowo jeszcze ze 2 pieluchy na przescieradlo (takie jak reczniki), a pupa oslonieta lekko cienka tetra, jak przemoczy to zmiana - wola, ze mu mokro, w sumie wietrzy sie 20-30 minut po wiekszosci przewijan w ciagu dnia, a zmieniam pieluche po kazdy karmieniu. Kupy tez pare razy mialam ;) Teraz juz dawno sie nie zdarzylo, bo generalnie ich mniej w ciagu doby.

Teraz noc i na ipadzie niewygodnie, ale jutro przerzuce te nasze wpisy do watku o pielegnacji.

Dziewczyny,
mój R. bawił się z Małą i zauważył, że ma na języczku czerwone krostki/plamki. Wygląda to jak popękane naczynka - ciemno czerwone, fioletowe. Ma to na czubku języczka od spodniej strony. Co to może być??? R. oczywiście wyczytał, że to szkarlatyna, bo występuje przy tym wysypka na całym ciele. Faktycznie, małą dziś wysypało na buzi i brzuszku.
Ale przy szkarlatynie występuje wysoka gorączka a Ninie nic nie jest poza tymi plamkami na języczku i wysypką, która prawdopodobnie jest pokarmowa.
Moja pediatra przyjmuje dopiero we wtorek, więc nie mam jak do niej iść.
Podam wapno w syropku, może odczuli.

ANNTE u na sOliwka miała szkarlatyne i rzeczywiscie wysoka temp a potem ból gardła i wysypka my wysypki nie mielismy bo szybko był podany antybiotyk ale nas lekarka iformowała ze niezawsze wszystkie objawy wystepuja u kazdego i czasami nawet sa przypadki ze ktos ma szkarlatyne i niema zadnych objawów
co do krostek w buzi i na jezyku to one sa mocno mocno czerwone ale nie fioletowe a wysypka ma byc tez czerwone krosteczki a potem skora ma schodzic ze stóp i dłoni wydaje mi sie ze to cos pokarmowego bo gdyby Ninka pewnie by płakała z powodu bólu gardełka no chyba ze zauwazzyłas ze mniej je to wtedy warto do lekarza

Dzięki Elcia,
na szczęście to nie szkarlatyna, wysypka prawdopodobnie spowodowana była czekolada w lodach, podałam wapno po łyżeczce wczoraj i dziś i się już wchłania. Wykąpałam ją w krochmalku.
Zadzwoniłam do swojej położnej, powiedziała,że mam nie panikować i opowiedzieć jej wszystko co jadłam ja a co mała. Wszystko się nałożyło na siebie, zupka z ryżem, lody, itd, a te plamki na języku to efekt zjeżdżania wózkiem po schodach, mała chyba przygryzła sobie języczek dziąsełkami, tak podejrzewam. Plamki znikają. Jestem już spokojniesza.
Walczymy jeszcze z suchą skórą, ale innymi sposobami niż zaleciła dr. Kąpię ją w Meridermie i smaruję kremem oilatum soft. Jest już ciut lepiej.

reklama
Do góry